Otevřeně řečeno si myslím, že po této odpovědi by měl od aktivního novináře následovat dotaz, zda opravdu pokládají odchylku v malých jednotkách procent za odpovídající pojmu "podstatná část" a jak tento pojem definují...
A pak druhá věc obecnější - popravdě řečeno mi není tak docela jasné, jak se počítají ta procenta masa u klobásy. Výrobce uvedl, že 100g výrobku je ze 120g masa - tato část je jasná, při zraní a schnutí odpadne část vody.
Na druhé straně při následném skladování se zase může přijímat voda, jak se toto vlastně počítá? Celá řada testů kvality potravin mi je celkem jasná a logická (různé přidané látky atd), ale zrovna tento případ mi moc jasný není. Kdyby byla kritika ve stylu "zjistili jsme 5% sójové náhražky místo masa", tak je to jasné, ale z prostého konstatování "jen 97,4% masa" úplně moudrý nejsem. Jsou ta necelá tři chybějící procenta voda nebo něco jiného?