Ta % u klobás byla vysvětlována někde jinde, jejich používání u sušených výrobků ale považuji za nešťastné bez toho že bude vysvětleno jak ta % básník míníl. V podstatě (pamatuji-li si dobře, hledat se mi to nechce) by snad měla znamenat že místo 120g masa/100g výrobku bylo použito 97,x g masa /100g výrobku, čili malinko přes 80 % deklarovaného množství, což už by bylo docela dost.
A teď je otázka, čím to chybějící maso nahradili, napadá mě několik možností (předesílám že jde o teoretické možnosti, ne vše může být realizovatelné)
a) sádlo + kůže
b) voda (nedošlo k deklarovanému vysušení)
c) soja, škrob, dextróza
d) libovolná kombinace předchozího
každopádně, pokud by chybělo skoro 20% masa, je to už docela dost, to už se na chuti pozná, nevím jestli to půjde zakrýt syntetickými dochucovadly.
Ale zase je ""slušná šance"", že pokud jsou konzumenti vyrostlí na měkkých šmakuládách s 50-60 % masa a nemají zkušenost jak chutnají výrobky nešizené tak nic nepoznají. Ono totiž chutná/nechutná také závisí na tom, s čím máte zkušenosti, jak je vaše chuť vycvičená.
Anebo to může znamenat 97,x % deklarovaného množství, čili nějakých 116 - 117 g masa místo 120.
Babo raď!!!