Zabavne je, kolik je mezi obhajci Lidlu lidi, co neumi pocitat. Vlastne je to zakonite.
18.1% tuku misto 20% znamena, ze vyrobek obsahuje temer o 10% tuku min, nez ma. To neni nijak zanedbatelne. Jestli mela byt klobasa ze 120% masa a ma 97.4%, tak vas okradli skoro o 20% masa. Obcas masa se nejspis urcuje podle obsahu bilkovin. Kvalitni klobasy jsou ze 150% a vice masa, tohle je normalni Lidl-sunt i kdyby to nebyl podvod.
Samozřejmě, že kdo chodí do lidlu, tak neumí počítat, jak říkáte - je to zákonité. Kdo jiný by tam taky chodil, že ano?
Chtěl bych tedy po Vás, jakožto prosťáček z vesnice, chodící nakupovat do Lidlu, jestli by jste mi nevysvětlil, jak je to s procenty.
Pokud si ze školy správně pamatuji, celek (tedy řekněme ona vaše kvalitní klobása) má 100%. Jak se do ní tedy vejde těch 150% masa? To mám vyrobit klobásu jen z masa a potom do ní natlačit ještě polovinu, aby kvalita seděla? Tady něco nesedí... Není to náhodou tak, že dříve bylo masa oněch 150% hmotnosti výsledného výrobku, které ovšem přípravou přišlo o část vody a poté tedy váží méně? Takže nemohl bych teoreticky (řekněme že sem maso maximálně vysušil) udělat klobásu, na kterou bylo použito 150g masa na 100g klobásy a výsledný obsah masa by byl třeba jen 70%?
Opravte mě prosím, jak jsem říkal, jsem jenom hloupý nakupující v Lidlu, ale rád bych se od někoho tak moudrého, jako jste Vy, něco přiučil.
To bych docela rád, ale to se mi asi nepodaří. Málo to určitě není, ale také to není dost na to, abych výrobek přestal okamžitě kupovat. A také nevím jak vy, ale já oněch 10% oproti deklarovanému stavu na chuti nepoznám. A vzhledem k tomu, že i po odečtení oněch 10% jsou na tom některé výrobky stále lépe (cena/výkon) než v ostatních obchodech, tak je mi to upřímně jedno. Řekl bych, že jsou daleko závažnější věci, co by se měly hlídat, než pár procent. V logice možná mezery mám, ale jestli jste si četl můj komentář, tak jsem prosil o vysvětlení, protože to opravdu nechápu. (A aby nedošlo k omylu, tak těch 10% oproti garantovanému stavu chápu)
Ta % u klobás byla vysvětlována někde jinde, jejich používání u sušených výrobků ale považuji za nešťastné bez toho že bude vysvětleno jak ta % básník míníl. V podstatě (pamatuji-li si dobře, hledat se mi to nechce) by snad měla znamenat že místo 120g masa/100g výrobku bylo použito 97,x g masa /100g výrobku, čili malinko přes 80 % deklarovaného množství, což už by bylo docela dost.
A teď je otázka, čím to chybějící maso nahradili, napadá mě několik možností (předesílám že jde o teoretické možnosti, ne vše může být realizovatelné)
a) sádlo + kůže
b) voda (nedošlo k deklarovanému vysušení)
c) soja, škrob, dextróza
d) libovolná kombinace předchozího
každopádně, pokud by chybělo skoro 20% masa, je to už docela dost, to už se na chuti pozná, nevím jestli to půjde zakrýt syntetickými dochucovadly.
Ale zase je ""slušná šance"", že pokud jsou konzumenti vyrostlí na měkkých šmakuládách s 50-60 % masa a nemají zkušenost jak chutnají výrobky nešizené tak nic nepoznají. Ono totiž chutná/nechutná také závisí na tom, s čím máte zkušenosti, jak je vaše chuť vycvičená.
Anebo to může znamenat 97,x % deklarovaného množství, čili nějakých 116 - 117 g masa místo 120.
Babo raď!!!