Do jablkovice dává jihočeská jablka a karamel. Slaví úspěchy

25. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Regionální potravina
Vizí Zdeňka Krňávka byla již dlouho vlastní palírna. Tento sen se mu povedlo splnit v Lihovaru Lžín. V dubových sudech v srdci jižních Čech tu zrají jemné slivovice či jablkovice. Každá lahev z místní produkce je unikát.

Počátky Lihovaru Lžín sahají až do 19. století, s výrobou tu začali již v roce 1881. Před šesti lety převzal firmu Zdeněk Krňávek, kterého odjakživa lákala výroba kvalitních destilátů. Za několik let vybudoval se svým společníkem vyhlášenou palírnu alkoholu, která produkuje destiláty prvotřídní jakosti. Vynikají jedinečnou chutí a harmonickou konzistencí. V roce 2020 získala palírna za svou Lžínskou jablkovici s karamelem ocenění Regionální potravina.

Co se dozvíte v článku
  1. Zrání v dubových sudech
  2. Postup výroby pálenek
  3. Jihočeská jablka a karamel z Českého Krumlova
  4. Z jablek, višní či vína
  5. Do Lžína pro whisky i griotku

Zrání v dubových sudech

Při výrobě destilátů je kladen velký důraz na výběr kvalitního ovoce, které ve většině případů pochází od lokálních dodavatelů. Každému druhu musí být věnována jiná péče.

Rovněž rozdílné jsou i doby kvašení jednotlivých odrůd ovoce a destilace probíhá odlišně, majitel dohlíží na celý proces:

„Na celém procesu výroby pálenek se podílím již od začátku. V první řadě je potřeba sehnat kvalitní vyzrálé ovoce. V této oblasti spolupracujeme s regionálními dodavateli, a zvláště jablka vykupujeme od lokálních pěstitelů. Po zpracování ovoce přichází na řadu kvašení. Kvas následně projde dvoustupňovou destilací v měděných kotlích a výsledný produkt uskladníme v nádržích na alkohol nebo dubových sudech,“ vysvětluje celý proces Zdeněk Krňávek.

Postup výroby pálenek

v Lihovaru Lžín

  • zpracování převážně lokálního ovoce
  • kvašení
  • dvoustupňová destilace v měděných kotlích
  • zrání v dubových sudech nebo nádržích

Jihočeská jablka a karamel z Českého Krumlova

Produkty z Lihovaru Lžín mají na kontě již několik ocenění, které dlouhodobě potvrzují vysoké standardy, jichž pálenky dosahují. Mimo jiné se jim již potřetí podařilo získat prestižní ocenění kvality Regionální potravina, které v minulosti dostala i jejich slivovice a hruškovice. Nyní se známkou kvality může pochlubit také Lžínská jablkovice s karamelem.

Harmonicky vyvážený destilát získal svou jemnou chuť díky sladkým jablkům z jižních Čech a přídavku karamelu. Ten palírna kupuje od Václava Kalkuše, který jej vyrábí v Českém Krumlově a rovněž za něj dostal ocenění Regionální potravina.

„S Vaškem jsme se setkávali na výstavách v rámci akcí, které zaštiťovala Regionální potravina. Kolegu jednou napadlo smíchat naši jablkovici s jeho karamelem. Chuť byla velmi zajímavá a všem se líbila, tak jsme se rozhodli uvést nový výrobek na trh. Kvalita karamelu je na velmi vysoké úrovni, proto mám velkou radost, že se nám toto unikátní propojení podařilo,“ usmívá se Zdeněk Krňávek, kterého za ta léta pojí s Václavem Kalkušem nejen obchodní spolupráce, ale i přátelství.

Z jablek, višní či vína

Lžínskou jablkovici poznáte vedle originální chuti také podle zlatavého odstínu a jemného aroma, v němž se prolíná chuť jablek a nezaměnitelný nádech karamelu. „Tajemství mé jablkovice spočívá především v receptuře a poctivé práci. Rovněž spojení dvou lokálních výrobců, kteří byli oceněni známkou kvality Regionální potravina, je pro mě unikátní a vnímám ho jako přidanou hodnotu našeho výrobku,“ říká Zdeněk Krňávek.

Vedle tradičních destilátů, jako jsou jemné jablkovice a slivovice, jsou v sortimentu i pálenky z vína či višňovice. „Pětileté višňovice a vínovice patří k nejoblíbenějším výrobkům mezi zákazníky a za jejich vysokou kvalitou si stojím. Jde o limitované série destilátů, které zrají v dubových sudech,“ říká Zdeněk Krňávek. Lihovar Lžín produkuje i exotické záležitosti, které jsou v tuzemsku unikátní. Jedná se například o série pálenek z kaki či datlí.

Do Lžína pro whisky i griotku

„Ve své práci se neustále snažíme posouvat a reagovat na přání našich zákazníků. Proto nám v dubových sudech vedle klasických pálenek zraje také whisky,“ říká Zdeněk Krňávek. Zároveň se rozhodli pustit do výroby Lžínské griotky z úrody višní. „Z obou mám velkou radost a těším se, až nové produkty nabídneme našim zákazníkům,“ popisuje majitel.

Palírna si nechává záležet také na vizuální stránce. „Etikety nám navrhoval můj kamarád a zároveň grafik Martin Jonák, který rovněž stojí za designem našeho loga. Vzhled lahví je pro nás podstatný, mám radost, že náš produkt je na první pohled rozeznatelný na regálu a zároveň vypadá pěkně i doma na poličce,“ vysvětluje Zdeněk Krňávek. „Největší hodnotou pro mě ale je, že práci dělám poctivě a s láskou, ostatně jinak to ani nejde,“ dodává.

Výrobky z Lihovaru Lžín lze koupit ve vybraných prodejnách obchodních řetězců. A také ve vybraných vinotékách a na několika e-shopech. Jejich hlavními odběrateli jsou restaurace a hotely. Oceněný výrobce byl zařazen do série Příběhy regionálních potravin. Další informace o ocenění, oceněných výrobcích i producentech naleznete na stránkách Regionální potravina.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).