Je mi jedno kdo je ten "Pan Cuketka" a jakym pravem se stavi do role vseodbornika, znacka Klasa je pro mne dulezita prave proto, ze klade duraz na vyrobky z ceskych surovin vyrobene v Cesku.
V dobe, kdy vyrobci nemaji povinnost uvadet puvod surovin a pro "vyrobeno v Cesku" staci pouze v nejakem velkoskladu kousek u Prahy "prelepit cinskou ci polskou etiketu", je to jakasi garance kvality. Viz kurata, maslo a podobne.
Ono bohužel KLASA je definována přímo na svých stránkách takto "Vítejte na stránkách zaměřených na dobré a kvalitní potraviny. Dozvíte se zde, jak si spolehlivě vybrat ty nejkvalitnější...".
Na toto reaguje (již 5 let starý) Cuketkův článek, kde poukazuje na to, zda skutečně bramborák v prášku, tuzemák či aljašská pomazánka jsou ty potraviny, které by měly být prezentovány jako nejkvalitnější a reprezentanti české kuchyně. Celý článek zde - http://www.cuketka.cz/?p=134
Osobně nevidím to, že daný výrobek je vyroben v ČR jako automatickou garanci kvality. A to rozhodně jsem příznivcem "lokálního stravování". Ale dá se to určite dělat lépe, než to dělá KLASA.
Klasa je definovana zde: http://www.eklasa.cz/filespace/content/pravidla_pro_udelovani_narodni_znacky_KLASA.pdf
Myslim ze spotrebitelum ma co nabidnout, ze je dobre, ze nejaka statni instituce stoji vyrobcum za zadkem a nuti je veci delat nejen levne, ale i poradne.
Garance puvodu surovin, produkty bez separatu, zadne privatni znacky supermarketu, potraviny bez nahrazek (soja/maso), nutnost dodrzovani norem...
Ze s tim ma nekdo problemy... at se odstehuje do Francie nebo at si pro Eidam jezdi treba do Polska.
To je poněkud agresivní formulace, není? :) Pokud můžu mluvit za Cuketku, tak naopak to poselství bylo - ano, zvyšujme kvalitu a prezentujme kvalitní české výrobky. To, co dělá KLASA teď je ale v rámci plánované prestiže té značky dost málo.
A pokud se můžu vyjádřit k Francii, protože tam poměrně často jezdím - tam je situace výrazně jiná. V podstatě žádný obchod (ani diskont) si nedovolí prodávat výrobky tak špatné kvality, že by nesplnily požadavky alá KLASA. Prostě by je Francouzi nekoupili. Čili tam je prostě ta laťka standardu, který spotřebitelé očekávají úplně někde jinde. Ovoce/zelenina je zcela automaticky lokální (pokud to jen trochu jde) a většinou i privátní značky řetězců jsou tam často (např. máslo, sýry, uzeniny) na výrazně vyšší úrovni, než naše "značkové" a oKLASované výrobky.
Takže se prosím nebavme o tom, že u nás je to nejlepší, protože máme KLASu a ta to všechno zařídí. Stačí vyject za hranice (ok, spíš tedy na západ, než třeba do Polska) a srovnat si měřítka.
Zakladni problem je, ze spotrebitele u nas nejdou po kvalite ale po cene. Proto je u nas Klasa potreba a proto staci ze dela co dela = certifikuje bezne ceske potraviny.
Pokud hledate "exkluzivni" znacku pro 1000 gurmanu a 5 vyrobku, musite se divat jinam.
Az se srovnaji podminky u nas a na Zapade, prestane byt takova Klasa potreba a bude se muset zmenit, nebo zanikne.
Jinak samozrejme s Vami souhlasim, kvalita potravin na Zapad od nas je jina a vyrobci si nemuzou tolik dovolovat jako u nas.