Klasická národní příloha k hlavním pokrmům – brambory – může mít celou řadu forem a zdaleka tak nemusí jít jen o vařené, šťouchané či restované brambory nebo bramborovou kaši, což jsou v současné době patrně nejčastější kulinářské úpravy brambor.
Co se dozvíte v článku
Jednou z dalších alternativ jsou přitom lokše – nasucho pečené bramborové placky.
Všemožné placky byly také jídlem chudých
Placky obecně přitom patří mezi historicky nejstarší typ pečiva vůbec, mimo jiné pro snadnou dostupnost vstupních surovin a velmi jednoduchou přípravu. I proto byly placky často součástí jídelníčků nejširších vrstev obyvatelstva, neboť šlo (a jde) o pokrm velmi levný, takže si jej mohli dopřát i chudí lidé, a to v mnoha variantách, podle jejich možností i podle aktuální sezónní nabídky doprovodných ingrediencí.
Základní surovinou byly v minulosti obiloviny, případně kukuřice, a placky z nich jsou i dnes v mnoha zemích po celém světě důležitou složkou stravy. Bramborové placky představují určitou „modernější“ variantu placek z obilí, která je v našich krajích spojována zejména s územím Moravy.
Lokše jako příloha i hlavní jídlo
V současné době se využívají lokše především jako příloha při konzumaci martinských hus, jejich použití je ale mnohem širší. Lokše mohou totiž nejen nahradit veškeré přílohy z brambor, ale i v řadě případů i jakékoli jiné přílohy, včetně knedlíků nebo rýže.
Lokše však lze také konzumovat samostatně, a ve spojení se zelím, uzeninami nebo třeba marmeládou tak mohou být i alternativou rychlého občerstvení na bázi fast foodu.
Někdejší důvody pro konzumaci lokší – nízká cena a snadná příprava – platí přitom i v současné době, kdy výrazně rostou ceny většiny základních potravin, což se ale zatím tak úplně netýká právě brambor.
Brambory: nejsou drahé a jsou zdravé
Konzumace brambor a produktů z nich přitom představuje řadu výhod. Podle již dříve publikovaných zjištění amerických výzkumníků dokáží brambory z 38 nejběžnějších druhů potravin nejvíce navodit pocit sytosti v množství, které zároveň představuje velmi nízký přívod energie. Konzumací 100 gramů brambor přijímá lidský organismus pouze 300 KJ, a „bramborovou stravu“ tak lze zařadit do prevence rizik obezity.
Brambory jsou také, mimo jiné, ze základních potravin i jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů, přičemž až trojnásobně vyšší antioxidační potenciál mají barevné odrůdy brambor, u nichž se násobí vliv přítomných anthokyanů s vitamínem C. Obohatit si svůj jídelníček doma připravenými lokšemi tak je z mnoha důvodů dobrý nápad. Vyzkoušejte.
Recept na základní variantu lokše
Suroviny:
- 400 g vařených brambor
- 130 g hladké mouky
- sůl
Rozmačkané brambory (nejvhodnější je typ C) smícháme s moukou, osolíme a směs rozdělíme na šest dílů. Ty vyválíme do podoby placky o tloušťce maximálně jeden centimetr. Pečeme na předem zahřáté pánvi nasucho, bez použití oleje, do doby, než se pečená hmota začne na několika místech nadouvat, následně obrátíme a pečeme po druhé straně. Před konzumací můžeme omastit (často se uvádí husí sádlo, vzhledem k tomu, jak již bylo řečeno, že lokše jsou tradiční přílohou při konzumaci hus).
Naslano, nasladko, jak je libo
Podle potřeby můžeme regulovat množství použité mouky tak, aby lokše neměly příliš moučnou chuť. Podle některých receptů lze do směsi brambor a mouky přidat také jedno vejce, není to ale nutné.
Lokše lze konzumovat také ve sladkých variantách a stejně jako například palačinky je možné je pomazat marmeládou nebo posypat cukrem se skořicí, případně mákem.
Naslano pak můžeme lokše podávat jako přílohu nebo jako samostatný pokrm například plnit mletým masem či zelím.