Názory k článku Luštěniny: dobrý důvod k namáčení

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2012 12:46

    Jarda_P

    "Budeme-li se držet starých známých zvyků našich předků, přesvědčíme se i v případě luštěnin, že příprava potravin měla dříve, i bez současné úrovně poznání, svou logiku. V případě luštěnin je to jejich namáčení před přípravou příslušných pokrmů. To výrazně snižuje přítomnost zmiňovaných oligosacharidů způsobujících nepříjemnou plynatost, neboť oligosacharidy jsou ve vodě rozpustné. "

    Tak me tak napda, jestli nasi prakticti predkove nenamaceli lusteniny i proto, aby se daly uvarit. Nevim, jestli autor nekdy zkousel uvarit nepredmacene fazole, ale asi by si to mel vyzkouset. Mozna, ze tak za tri dny budou uvarene.

    BTW, pokud nekdo po lusteninach prdi, jak Pucalkovic Amina, mel by je namacet ve vode s trochou jedle sody, cert vem vitamin B1.

  • 15. 11. 2012 15:31

    jaróš (neregistrovaný)

    ve článku je sice správně napsané, že se luštěniny mají namáčet, ale neni napsané jak:-) namočíme na dostatečně dlouhou dobu, vodu VYLIJEME a vaříme v nové, případně můžeme ještě před vařením trochu propláchnout v čisté. vzhledem k tomu, že na většině (pokud ne na všech) baleních luštěnin je to špatně (vaříme ve stejné vodě), považoval bych za potřebné to v článku zdůraznit.
    ještě bych chtěl poznamenat, že čočka nakyselo s párkem je možná "jídlo našeho mládí", ale zřejmě to bude i důvod, proč tohle jídlo lidi nemusí. je tolik mnohem lepších způsobů, jak upravit čočku...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).