Luštěniny jsou cenným zdrojem bílkovin

28. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Photl.com
Fazole, čočka, cizrna či hrách jsou opravdovými energetickými zázraky. Vyživují organismus, zasytí, jsou lehce stravitelné a téměř bez kalorií…

Luštěniny jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, tvoří tedy důležitou stavební jednotku svalů. Když luštěniny kombinujeme s obilninami, zvyšujeme využitelnou hodnotu bílkoviny na úroveň bílkoviny živočišné. Rostlinná bílkovina rovněž přispívá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu. Luštěniny obsahují velké množství rozpustné vlákniny, což je úžasná potrava pro střevní mikroflóru. Vlastně posilují celý organismus… Jednoduše řečeno, nabíjejí nás životní energií.


Autor: Photl.com

Fazole, hrách, čočka či cizrna zasytí a vyživují organismus

Luštěniny obsahují i látky, jejichž molekulární struktura se výrazně podobá struktuře molekul hormonů estrogenů. Fytoestrogeny, jak byly tyto látky pojmenovány, jsou slabší než estrogeny, ale některé rostliny jich produkují poměrně velké množství – jsou zřejmě součástí jejich obranného systému a pomáhají jim bránit se například proti napadení houbami. Mohou náš organismus chránit před některými druhy rakoviny (například prostaty, prsu i dělohy). Bylo také potvrzeno, že částečně blokují angiogenezi (prokrvení nádoru a jeho zásobování kyslíkem živinami).

Pro koho nejsou luštěniny vhodné

Vzhledem k obsahu purinů se častá konzumace (maximálně 2× týdně) luštěnin nedoporučuje při onemocnění močových cest, zejména v přítomnosti kamenů a dny. Někteří lidé trpí po požití luštěnin nadýmáním, což je způsobeno cukry, které nejsou stráveny v tenkém střevě a kvasí v tračníku. Tomuto problému můžeme předejít dostatečně dlouhým namáčením (10 hodin), varem a taky přidáním různých druhů koření, vhodný je kmín, saturejka, libeček.

Některé druhy luštěnin bychom neměli jíst v syrovém stavu. Například fazole obsahují syntetický lektin fasin, který zpomaluje syntézu bílkovin. Fasin se rozkládá varem, a proto po uvaření již žádné nebezpečí nehrozí. Otrava syrovými fazolemi se projevuje nevolností, pak zvracením, prudkými bolestmi břicha, průjmem a problémy s krevním oběhem. Léčba spočívá v podávání dostatečného množství tekutin.

Přečtěte si: Luštěniny: dobrý důvod k namáčení

Fazole chrání před rakovinou střev

Fazole jsou vysoce cenným zdroje bílkovin. Kromě toho se v nich nachází tuky, polysacharidy, z minerálů a stopových prvků vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo, mangan, měď, selen, síra, zinek a dále vitaminy A, E, B1, B2, B6. Rovněž jsou v nich flavonoidy, glykosidy, vláknina a organické kyseliny.

Fazole můžeme používat jako preventivní i léčivý přírodní prostředek při oběhových potížích, snížené funkci slinivky i sleziny, na posílení činnost ledvin a jater. Vysoký obsah vlákniny působí léčivě na střeva.

Fazole jsou vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů. Angličtí vědci potvrdili, že lektiny z fazolí můžou organismus chránit před rakovinou střev. Tyto látky se při laboratorních zkouškách navázaly na polysacharidy a ukončily nadměrné dělení postižených buněk, takže se nádorový proces zastavil. Jelikož fazole obsahují vysoký obsah bílkovin a dalších látek, měly by být pravidelnou součástí jídelníčku zdravých lidí, ale rovněž pacientů i lidí v rekonvalescenci. Včetně těch, kteří prodělali nádorové onemocnění.

Léčivý je i lusk bez semen

Fazolový lusk bez semen je vhodným diuretikem, snižuje hladinu krevního cukru a urychluje látkovou výměnu. Můžeme ho podávat při močových kamenech, cukrovce, revmatismu a kožních chorobách. Rovněž snižuje krevní tlak a je vhodný při zvýšené urikemii (vysoké množství kyseliny močové v krvi).

Tipy: Fazole pro zdraví

Čajová směs při cukrovce a revmatismu

Potřebujeme: 1 lžíci sušeného fazolového lusku, 1 lžičku listu borůvky, 1 lžičku natě jestřabiny, 1 lžičku kořene pampelišky, 1 lžičku kopřivy, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Bylinky smícháme dohromady, vzniklou směs přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Čaj popíjíme po dobu 6 týdnů, pak by měla následovat třítýdenní pauza a můžeme nanovo.

Čaj, který dodá vitalitu

Toto složení čaje dokáže organismu dodat veškeré potřebné prvky.
Potřebujeme: 1 lžíci sušeného fazolového lusku, 1 lžičku přesličky rolní, 1 lžičku kořene pampelišky, 1 lžičku květu heřmánku, 1 lžičku květu měsíčku, 1 lžičku nati řebříčku, 1 lžičku třezalky, 1 lžičku květu lípy, 1 lžičku květu bezu, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Všechny přísady smícháme dohromady a vzniklou směs přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato kúra by měla trvat 4 týdny.

Všechny léčivky koupíme v lékárně či bylinkářstvích.

Hrách uklidňuje nervy

Hrách je důležitým zdrojem aminokyselin, bílkovin, dále obsahuje tuky, enzymy, betakaroten, vitaminy E, B1, B2, B6, lecitin, fytoestrogeny, z minerálů fosfor, vápník, hořčík, síru, ze stopových prvků chrom, železo, měď, kadmium, kobalt, mangan, selen a zinek.

Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zbavuje tělo jedovatých látek. Aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Dále také posiluje nervy, duševní svěžest a celkově omlazuje.

Cizrna – princezna mezi luštěninami

Cizrna obsahuje celou škálu prospěšných látek. Kvalita jejích kuliček je dána vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny. Je rovněž dobrým zdrojem lysinu. Dále má vysoký podíl vitaminu E, vitaminy B2, B5, B6 a kyselinu listovou. Najdeme v ní i železo, vápník, hořčík, zinek, mangan, draslík. Tato luštěnina má vysoký obsah nenasycené mastné kyseliny linolové. Izoflavony mají protirakovinné účinky. Neobsahuje cholesterol ani lepek.

Tuto luštěninu můžeme s úspěchem používat na prevenci i samotnou léčbu civilizačních onemocněních (od kardiovaskulárních nemocí, snižování cholesterolu přes obezitu, zácpu až po rakovinu tlustého střeva i dalších orgánů). Cizrna má blahodárné působení na pokožku, udržuje ji jemnou a pevnou. Cizrna dodává tělu velké množství energie, proto je vhodná pro děti, těhotné ženy a lidi trpícími stresem, psychickými potížemi i zvýšenou hladinou cholesterolu.

K tématu: Cizrna – jednička mezi luštěninami

Čočka má vysoký obsah bílkovin

Čočka je výborným zdrojem bílkovin a aminokyselin, železa, zinku, vápníku, draslíku, vitaminu B1, B2, B6 a provitaminu A.

Posiluje činnost ledvin, jater, slinivky i sleziny. Dodává železo pro správnou krvetvorbu. Dále reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá tím proti únavě a poklesu výkonnosti.

Čtěte dále: Hraška, lze smažit zdravě?

Luštěniny bychom si měli dopřávat 3–4× týdně. Můžeme je podávat ve formě zeleninových polévek, hlavních jídel, pomazánek či salátů.

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).