Hlavní navigace

Lze pojistit kolo zaparkované u hospody?

28. 4. 2010

Sdílet

Kola nejsou nejlevnější a tak se většina cyklistů pojišťuje proti krádeži. Jak je to ale třeba v případě, že vám kolo ukradnou někde před obchodem nebo restaurací? Jakým způsobem správně kolo pojistit? V zásadě existují dvě možnosti. V rámci pojištění domácnosti a samostatné pojištění. Druhou možnost uvítáte v případě, že pojištění domácnosti nemáte nebo ho jen nechcete, nebo vám vyhovuje to, které máte, a vaše pojišťovna neumožňuje připojistit kolo za podmínek, které by vám vyhovovaly. U té…

Kola nejsou nejlevnější a tak se většina cyklistů pojišťuje proti krádeži. Jak je to ale třeba v případě, že vám kolo ukradnou někde před obchodem nebo restaurací?

Jakým způsobem správně kolo pojistit? V zásadě existují dvě možnosti. V rámci pojištění domácnosti a samostatné pojištění. Druhou možnost uvítáte v případě, že pojištění domácnosti nemáte nebo ho jen nechcete, nebo vám vyhovuje to, které máte, a vaše pojišťovna neumožňuje připojistit kolo za podmínek, které by vám vyhovovaly. U té první to vyjde zpravidla levněji.


Připravili jsme pro cyklisty:

Desatero cyklistiky

Typy kol – kupujeme nové / Aby kolo nezrezivělo… / Co je důležité pro jízdu / Oblečení na kolo aneb O počasí / Přepravujeme kolo: vlakem, autem, lanovkou / Co s sebou na výlet / Mapy a navigace / Doplňování energie, něco o zdraví / Kde jezdit v Česku?

Cyklostezky

50 vyzkoušených tras. Přidejte vaši oblíbenou!

Cykloservisy

Přes 200 servisů po celé ČR, najděte si ten nejvhodnější.


Při pojištění kola si dejte pozor na způsob určení ceny pojištěné věci. Obvykle se můžete rozhodnout mezi tzv. novou cenou a cenou časovou. V případě nové ceny se plní do výše, kolik dnes stojí takovou novou věc koupit. V případě ceny časové se vychází z bazarové ceny výrobku obdobného typu a stáří, popř. z ceny nové s určitou procentní srážkou z ceny dle jeho stáří. Je dobré upozornit, že i v případě plnění na novou cenu můžete dostat méně, než za kolik jste výrobek kupili, pokud je dnes levnější, než v době, kdy byl kupován. Tento případ je typický pro elektroniku a počítače, u kol byste na něj narazit neměli.

Jsou situace, kdy pojišťovna plnit nebude, protože za škodu je odpovědná jiná osoba. Nejčastěji se s tím setkáte při předání kola k přepravě, nebo k úschově. V tomto případě je za příslušnou škodu odpovědný přepravce nebo hotel a vám nezbude, než se se žádostí o náhradu obrátit na něj.

Při jednání s pojišťovnou jde vždy o slovíčka a přesnou terminologii, jak se pojistná událost popíše a jak se skutečně stala:

  • Loupež – plnění vyžaduje aktivní odpor
  • Krádež vloupáním – musí jít o násilné vniknutí
  • Překonání překážek – jenom řetěz nestačí
  • Vniknutí nezjištěným způsobem – neplní se a pozor na slovíčka
  • Bumping

Podrobný popis jednotlivých možností a další úskalí pojištění najdete v článku Lze pojistit kolo zaparkované u hospody? na serveru Měšec.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).