Vlákno názorů k článku Má dáti – dal. Přijímáme víc energie než vydáváme od EC - Ale no tak, kalorický přebytek jako příčina obezity? příjem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 4. 2014 9:09

    EC (neregistrovaný)

    Ale no tak, kalorický přebytek jako příčina obezity?

    příjem > výdej <=> nárůst hmotnosti

    a nikoliv

    příjem > výdej => nárůst hmotnosti

    Korelace není důkazem kauzality, ještě jsem neviděl důkaz, že přejídání vede dlouhodobě k nárůstu hmotnosti. Rozebírám na /2014/02/obezita-1-zakony-termodynamiky-cast-i.html a /2014/02/obezita-1-zakony-termodynamiky-cast-ii.html

    Je těžké brát tuhle teorii vážně, když víme, že:

    - antibiotika způsobují tloustnutí (asi pro svou energetickou vydatnost)
    - inzulinová resistence zhoršuje uvolňování energie z tělesného tuku
    - pohyb vyvolává kompenzaci v podobě hladu a nižším výdeji v klidu (tedy naopak, než tvrdí odborníci v článku)
    - poškození hypothalamu vede k přibírání
    - některé diety jsou účinnější než jiné (například nízkosacharidové jsou v průměru (!) účinnější než vysokosacharidové - tolik k tezi, že málo sacharidů zpomaluje metabolismus a je nevhodné k hubnutí)
    - přibírají nejen lidé, ale i zvířata
    - když víme, že tloušťka vede u děti k nedostatku pohybu, ne naopak
    atd.

    Nechápu, že jsou lidé schopni přijmout tezi, že:

    nabírání svalů/růst dětí/přibírání tuku u těhotných řídí hormony, které člověka nutí přibírat, tedy přijímat více než vydávat, tedy hormony -> nárůst hmotnosti; vedlejší efekt: větší energetický příjem než výdej.

    zatímco u nabírání tuku ostatních je to najednou přesně naopak:

    větší příjem než výdej nějak záhadně řídí přibírání, tedy větší energetický příjem než výdej -> nárůst hmotnosti; vedlejší efekt: hormonální změny.

    BTW je těžké brát vážne iniciativu "Vím co jím", když najdu tohle logo na polívce z pytlíku (http://www.vimcojim.cz/files/databaze%20produktu/Dej%20tam%20vejce%20Kralovska_127x176.jpg).

  • 3. 4. 2014 10:08

    Wisp (neregistrovaný)

    Složení (v dehydratovaném stavu):
    Vaječné těstoviny mušličky 66% (semolina z tvrdé pšenice, vejce), jedlá sůl 14% (z toho jedlá sůl s jodem 13,6%), látka zvýrazňující chuť a vůni (glutamát sodný, inosinát sodný, guanylát sodný), rostlinný tuk a olej, zelenina (mrkev 1,9%, cibule 1,1%), aromata (obsahují celer), kvasničný extrakt, pšeničný maltodextrin, směs bylinek (petrželová nať 0,21%, libeček, celerová nať 0,04%), modifikovaný bramborový škrob, sójová omáčka (sójové boby, pšenice), fruktóza, směs koření (celerové semeno, kurkuma, muškátový oříšek), cibulová šťáva koncentrát, cukr.

    http://www.knorr.cz/products/product/knorr_pridej_vejce_polevky/knorr_polevka_dej_tam_vejce_kralovska_s_muslickami

    Tak, teď Vím, co jím! 80% doporučené dávky soli ve dvou deci... nehledě na ostatní. Jo, to je výborné,

  • 3. 4. 2014 19:36

    karliczekk (neregistrovaný)

    Netvrdím, že to co ty dva vykládají je špatné, ale pozor na jakékoliv pochybné značení kvality potravin. Každý druhý výrobek dneska obsahuje nějakou značku s nulovou hodnotou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).