Ať už chcete odlehčit svému jídelníčku od živočišných produktů, nebo prostě jen vyzkoušet, jak chutná taková majonéza a tatarka bez vajec, je tento článek určen právě vám. Dozvíte se, z čeho tyto produkty vyrábí společnost Spak, jak dlouho trval jejich vývoj i čím živočišnou složku nahradili.
Co se dozvíte v článku
Spak byl původně majonézová velmoc, kečupy přišly později
Většina lidí má společnost Spak spojenou s výrobou kečupů, ať už sladkých, ostrých, nebo nově v bio kvalitě. Kečupy ale firma začala vyrábět až v roce 1974. Na trh přitom vstoupila již téměř o čtyřicet let dříve, když své jméno uvedla do povědomí zákazníků díky výrobě majonéz, na něž se od počátku zaměřovala.
V tradici výroby majonézy a také tatarské omáčky pokračuje, a to rovněž ve veganské verzi. Protože má vývojové centrum a laboratoře i v ČR, je dle svých slov flexibilní a vývoj nových produktů může zrealizovat poměrně rychle. Receptura, testování dodavatelů i organizace výroby vegan alternativ majonézy a tatarky byly dílem několika málo měsíců.
Galerie: Spak má novou řadu bio výrobků
Je znát, že Spak chce být jednička i v tomto segmentu, ostatně má vcelku dobře našlápnuto.
V ceně vegan produktů vyhrává. A co složení?
Čtvrt litru veganské majonézy od Spaku koupíte za cirka čtyřicet korun. Pro srovnání, dvě stě osmdesát mililitrů veganské majonézy značky Hellmann's vyjde zhruba na osmdesát korun, veganská majonéza z avokáda Hunter & Gather 175 ml stojí skoro sto devadesát korun.
Co se ceny týče, nenašli jsme na našem trhu konkurenci. Trochu to svádí k myšlence, že cena odráží kvalitu surovin, ale nic problematického jsme neobjevili ani ve složení:
Veganská „majonéza“: místo vajec karob
Veganskou majonézu tvoří řepkový olej, pitná voda, modifikovaný škrob, třtinový cukr, mořská sůl, kvasný ocet lihový, hořčičné semeno, směs koření a jako zahušťovadlo je uveden svatojánský chléb.
Jde o semena rohovníku obecného, které též známe pod názvem karob. Lze ho použít místo kakaa při pečení bábovky, ale jak vidno i při výrobě veganské majonézy i tatarky, kde nahrazuje živočišnou složku, tedy vejce.
„Je to rostlinná surovina a s ní výrobek dosahuje senzorických vlastností jako u běžné majonézy s vejci,“ říká obchodní ředitel SPAK Foods, s.r.o., Michal Neškera a doplňuje: „Chuťově i konzistencí jsou téměř k nerozeznání od neveganské Spak Majonézy a Spak Tatarské omáčky. Několikrát se to potvrdilo při slepých senzorických testech, které jsme organizovali.“
Veganská je i „tatarská omáčka“
Základem veganské tatarky je řepkový olej emulgovaný s vodou a doladěný cibulí, okurkou, škrobem, cukrem, octem, solí, hořčičným semenem, směsí koření a kapary. Ve složení je i citrónový koncentrát, octan sodný a petržel.
Jako zahušťovadlo je stejně jako v případě majonézy využit svatojánský chléb.
Zájem o vegan produkty roste
„Veganské produkty jsme uvedli na trh už v roce 2015. Zákazníci je najdou v e-shopech, ve většině maloobchodních prodejen moderního trhu, na tradičním trhu pak hlavně ve specializovaných prodejnách,“ upřesňuje Michal Neškera. Můžete se s nimi ale setkat i ve veganských restauracích, aniž byste to postřehli, firma totiž produkuje i větší balení Spak Vegan Mayo pro gastro zákazníky.
Prodej těchto výrobků podle Michala Neškery dlouhodobě roste, a protože se většina z nich prodá v maloobchodech, nějaké výrazné komplikace v souvislosti s koronavirem tento segment nepostihly.