Nejhorší složkou v majonéze je E385, sůl kyseliny etylendiamin-tetraoctové. EDTA. Je tam proto, aby majonéza neměnila barvu. Soli EDTA jsou nejčastěji používány jako změkčovadla vody (např. Calgon). Má tu vlastnost, že vychytá kovové kationty (jako vápenaté kationty z tvrdé vody). Může v těle dělat totéž a zaměřit se třeba na železo, zinek, cokoliv.
Slovíčkařit s tím, co je nebo není majonéza není zase tak důležité... :-) Každý ví, co se tím myslí,
Moje extchýně používala místo klasické majonézy majonézu rostlinou, kam se nedávala vejce. Rozvařila proso v trojnásobku vody, aby bylo co nejvíc kašovité, pak po částečném zchládnutí šup do mixéru a za přidávání oleje vytvořila hustější hmotu podobnou majonéze, akorát se žlutou barvou. Pak se tam dala citronová šťáva (místo octa), troška kurkumy a případně nějaký typ Vegety bez glutamátu, nejlépe jen sušená zelenina (podařilo se mi ji - bez soli - koupit na farmářkách). Při vaření by se mělo proso trochu osolit. Je lepší ji udělat řídší, protože postupně tuhne, zvlášť v lednici. Ano, má jinou chuť, než klasická majonéza, kdo nechce použít vejce z jakéhokoli důvodu, má tuto variantu jako náhradu.