vývar z makovic je něco jiného než zralá semínka. Makovice kradou narkomani a vyrábí z nich drogu .Ale abychom pocítili účinky mletého máku, to bychom toho museli sníst asi tak metrák. Zas má někdo starosti. A navíc- každé koření, vanilkou počínaje a kmínem konče má drogové účinky. Vždy záleží na množství. Jen aby ted mák nezakázali.
Mák není plodina která se konzumuje deně, většinou se pěčou kolače a buchty . Dnes průmyslově upečné pečivo nemuže mít příliš morfiunu , ale spíše více náhražek , vždyt není ani k jídlu.
Když dostanu domací kolače nebo bychty to je nebe a dudy a to je mám jen na posvícení.
SZÚ a ÚKZÚZ radši ať kontroluji co sem přivažejí za sajrajt a čím bylo postříkaný.
To je důležité, ne aby hledali co už známé stovky let.
Když jsem dovezou mák tak vyschlí bez chutí.
Dnes už jen záhradkaři dokažou vypěstovat kvalitu.
Tabletky morfia bývají od 5 do 30 mg. Takže půl kila takového máku už by mělo mít pozorovatelný efekt. Ostatně proto se také odvar z máku používá jako lék na uklidnění :-) Kdyby tam těch alkaloidů bylo zanedbatelně málo, tak to neúčinkuje.
Ale jak už tu někdo psal: necpeme se půl kilem máku každý den. Na posvícení možná i toho půl kila dám (miluji mák), ale to se bavíme o dvou dnech do roka. V "normálním" pečivu toho máku moc není a i na ty kynuté knedlíky jsou to spíše desítky gramů. Na citlivého člověka to asi i tak vliv mít může, ale to už je mnohem nebezpečnější třebas třezalka.
1. to není nejnižší dávka, co se podává. Jsou i tablety s 5mg morfinu a i ty fungují
2. účinky může mít i nižší dávka, zejména na malé děti
3. tohle není výmysl zdejšího serveru, tímhle se skutečně zabývají někteří z úředníků EU. Zejména ze zemí, kde se mák nepěstuje. Ti ho považují za drogu a při zjištění, že v některých zemích EU to dávají jíst dětem, začali bít na poplach a připravují se nás všechny zachránit, klidně proti naší vůli
Takže je dobře, že se o tom mluví. Mák není neškodný, ale co vlastně je? Zakážeme zelený čaj? Mátu? Meduňku? Co třebas nebezpečnou třezalku?
Podle mého názoru se nesmí riziko bagatelizovat, ale musí se jasně říci: víme o něm a akceptujeme ho. Pokud se zamezí zneužívání technického máku, tak je riziko velmi malé a zanedbatelné. Proto není na místě legislativně řešit nějaké limity látek v máku.
Jenže problémy tam jsou dva. Ono se těžko zakazuje používání technického máku. Univerzální limit na obsah je schůdnější, než zakazovat vyčarovat z technického máku potravinu. No a zadruhé jsou tu národy, podle kterých mák je něco jako marihuana a při zjištění, že tady mák jedí i malé děti, jsou opravdu zděšení a cítí povinnost naše děti zachránit. To je má osobní zkušenost z části Francie.
Tak už Evropa omezila náš cukr, teď se naváží do našeho máku,pak přijdou na to, že v našich tvarůžcích je hodně soli, v chlebu příliš mouky, v Norsku příliš českejch dětí, ještě že nemáme moře, určitě by v něm bylo hodně ryb a v našich zahradách hodně žížal a hodně krtků.. vystupme z té poblbané Evropy, nebuďme ustrašený ovce, dřív jsme poslouchali jen "Rusáky", teď posloucháme všechny okolní státy jako nějací dementi... tak himl máme snad nějakou hrdost ne? Za chvilku snad přijdou na to, že jsme moc velkej stát a začnou nás oklešťovat jako za fašounů....
Je zajímavé si číst příspěvky, které mají různý charakter, ale shodují se v tom, že jsou možná i důležitější zdravotní témata, která je potřeba řešit.
Ve stanovisku SZÚ není zdůrazněno, že bylo vyžádáno SZPI, aby na trh nepronikal stále více mák farmaceutický, který má často velmi vysoké hladiny alkaloidů.
Česko je snad největší producent potravinářského máku na světě a je zájem jej vyvážet. Takže to není EU ani USA, ale Česko, které chce stanovit limity.
No a když se hra rozehrála na úrovni EU, tak se odborníci v EU vyjadřují. Často to ale dopadá právě tak, že se kauza vrací jako bumerang a nakonec se nelíbí vlastně ani těm, kteří u nás limit chtěli. Hlavně aby platil v celé EU (protože v ČR byl nezdravotní limit už stanoven dříve komoditní vyhláškou).
Nic proti požadavku na limit pro celou EU, ale pak platí procedurální a odborná pravidla, která nelze obejít. A protože je u nás spotřeba máku hodně vysoká, musel by být zdravotně podložený limit pro mák při konzumaci (chránící citlivé jedince) hodně nízký. Tento propočet právě provedl SZÚ a protože je obecný, tak byl zveřejněn, aby mohla proběhnout i veřejná polemika.
Takže nesvádějme vše na jiné, je to aktivita tuzemská a není na SZÚ vnímána jako zásadní zdravotní priorita, ale splnění požadavku jiné státní organizace.