Milovníci makových závinů, buchtiček či koláčů by se měli začít připravovat na poměrně vysoký růst cen těchto typických tuzemských pekárenských produktů. Důvodem jsou rostoucí ceny máku.
Ceny máku vzrostly o sto procent
Mák je přitom jednou z mála plodin, které se zdaleka nepěstují v celé EU, takže výsledky tuzemské sklizně máku mají v tomto případě významný vliv na jeho cenu. Že to s mákem letos v ČR nedopadne dobře, bylo zřejmé již koncem jara, kdy celá řada pěstitelů máku na budoucí sklizeň rezignovala a porosty této plodiny zaorala. Následující suché léto pak již jen dokonalo problém, jehož důsledky poznají již brzy především konzumenti makového pečiva.
Do současné doby meziročně vzrostly ceny máku o zhruba sto procent, z původních padesáti korun za kilogram na necelých sto korun. Jak ale avizuje výkonný ředitel klíčové tuzemské pekárenské společnosti United Bakeries Ivan Flek, růst cen máku se zřejmě ještě nezastavil a aktuálně se uvažuje o ceně až sto dvacet korun za kilogram. Za těchto okolností je zřejmé, že se do cen makových výrobků musí takový nárůst promítnout.
Makové pečivo podraží více než chleba
„Mák tvoří padesát až sto procent náplní makových výrobků, takže ke zdražení musí logicky dojít. A je otázkou, jestli bude dvacet procent stačit,“ konstatuje Ivan Flek. Je totiž samozřejmě rozdíl, když kilogram mouky podraží například o dvacet pět procent, což je při modelové ceně deset korun za kilogram zvýšení na dvanáct korun a padesát haléřů, a pokud podraží mák o padesát a více korun za kilogram.
Galerie: Kde mají nejmakovější koláč?
Teoreticky se sice nabízí, že alespoň část makových náplní by bylo možné ve sladkém makovém pečivu nahradit ovocnými náplněmi, které by mohly být naopak při letošní dobré úrodě ovoce levnější. „My se ale musíme řídit dojednanými objednávkami,“ podotýká Ivan Flek. To vše v praxi znamená, že předpokládaný deseti- či víceprocentní růst cen chleba a základního pečiva makové výrobky s pravděpodobností hraničící s jistotou překonají.
Budoucnost máku v Česku máme ve svých rukách
Minimálně dočasná budoucnost makového pečiva je tak v rukou spotřebitelů, a dokonce nejen makového pečiva, ale i budoucnost máku na našich polích. Ten se nepěstuje zrovna na velké rozloze, je to ale plodina, která zvyšuje pestrost krajiny a také pestrost zemědělské produkce, což krajina i zemědělství potřebují.
Pokud přitom poptávka po makových produktech výrazněji klesne, klesne i motivace zemědělců tuto plodinu pěstovat – a to by byla škoda. Mák je totiž veskrze zdravá surovina nejen k výrobě potravin, ale i kosmetiky a produktů farmaceutického průmyslu. A především patří mezi několik nemnoho tuzemských zemědělských specifik.