Doporučuji ještě maltodextrin řešit z hlediska autoimunitních chorob vč. Crohnovy choroby (viz: 2012; 7(12): e52132. Published online 2012 Dec 12. doi: [10.1371/journal.pone.0052132]; Kourtney P. Nickerson and Christine McDonald ; dále např.: 2013 Nutr Sci Vitaminol, Volume 59 Issue 4 Pages 352-357 ; a nebo 2006 Aug; 74(8): 4605–4614. doi: [10.1128/IAI.00477-06] ) - maltodextrin je v Maně komponentou s nejvyšším obsahem.
Projděte i typ minerálního spektra, které plní požadavky na RI dle legislativy, ale neřeší již vstřebatelnost (např oxidy vs. laktáty, glukonáty,bisglycináty aj.)
Dobrý den,
děkujeme za názor. V Mana Prášku a Mana Drinku používáme nejkvalitnější maltodextrin evropských výrobců s vysokým oligomerizačním stupněm a čistotou (nejedná se proto o jednoduchý cukr, nýbrž o oligosacharid), který lidské tělo dobře využije. Škoda, že jste nevzala v úvahu naše klinické studie provedené ve spolupráci s 3. LF UK a Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady , které se přímo týkají použitých sacharidů. tyto klinické studie přímo dokazují, že Mana Drink má glykemický index 29, což ho směle řadí mezi potraviny s velmi nízkou sacharidovou zátěží a s příznivou inzulinemickou odpovědí. Tento fakt nám s detailní znalostí složení našich vstupních surovin umožňují zcela vyvrátit Vaše domněnky. Sacharidy v Maně jsou vysoce komplexní . Najdeme zde rozmanité spektrum sacharidů (velmi nízké množství monosacharidů, vyšší množství disacharidu Palatinosy, která má sama o sobě velmi nízký glykemický index, trisacharidy, tetra sacharidy.. . vyšší množství ovesných beta-glukanů, které mají prokazatelně pozitivní účinky na organismus, vyšší škroby, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu). Nicméně tato fakta se můžete dočíst na našich webových stránkách ( https://blog.mojemana.cz/faq/sacharidy ) .
Vámi zmíněná Crohnova choroba je chronické a zánětlivé onemocnění střev, které může vést k jejich zužování a vnitřní tvorbě abscesů. Nicméně každý organismus je unikátní a proto je léčba u jednotlivých pacientů individuální. Nechceme rozhodně tvrdit, že Vámi uvedená studie je pouhý výmysl. Je si ale třeba uvědomit zásadní fakta, tedy (budu se opakovat) každý organismus pracuje individuálně, dále záleží na typu dalších surovin, které s maltodextrinem pozřeme (aneb má zásadní vliv na jeho vstřebávání) a především na dávce a její velikosti.
U některých pacientů se může objevit z důvodu nedostatečného příjmu živin jejich strádání, a proto je důležité pacienta obohatit o dietetické moduly.
Dietetické moduly jsou přípravky na sacharidové nebo bílkovinné bázi. Do těchto přípravků můžeme zařadit přípravek Fantomalt, který je založen právě na bázi maltodextrinů a patří mezi vysokoenergetické produkty. Někomu naopak maltodextrin, vzhledem k jeho malabsorpci spojenou s Crohnovou chorobou, vyhovovat nemusí. Stojíme si za názorem, že nelze všechny pacienty řadit do jednoho pytle.
Co se týká obsažených minerálů a jejich vstřebávání, je třeba si uvědomit, že prášková Mana i Mana Drink obsahují více než 30 surovin. Mezi všemi surovinami rozpuštěnými ve vodě, probíhají fyzikálně-chemické reakce (solubilizace, hydratace, chelatace aj.).
Například z oxidu hořečnatého (MgO )vzniká hydroxid, který následně podléhá vzniku mnoha hořečnatým org. solí.
V Mana prášku i Mana Drinku najdete různé formy aniontů org.kyselin (jako jsou proteiny, peptidy, cukerné kyseliny, aj). Výsledkem je směs organických hořečnatých solí nebo anorganické hořečnaté sole chelatované s organickými anionty. Hořečnatý kation, který je silnou Lewisovou kyselinou, preferuje Lewisovy silné báze, tedy chelátotvorné látky, tuto funkci nejlépe splňuje kyslík aniontů organických kyselin. Proto je použití chelatovaných forem kationtů minerálních látek, jako Mg, Fe, Zn, Cr, Co a dalších v současnosti hodně aktuální u potravin a potravinových doplňků. Proto bych Vám ráda připomněla, aby jste bral a porovnával veškeré potraviny (včetně Many) komplexnějším způsobem a nevytyčoval jednotlivé suroviny.
Poměr obsažených makro- a mikronutrientů v Maně je postaven dle nejnovějších vyhlášek Evropské asociace pro bezpečnost potravin (EFSA) a dalších odborných publikací.
No nevim nevim ten Váš názor.....maltodextrin je vyrobený z glokozo-fruktozoveho syrupu, který je považován za jeden z nejnezdravějších cukrů, který najdete tak možná v coca-cole a podobných syrupech. Pro sportovce maltodextrin možná jako zdroj energie, ale pro lidi jako základ stravy? Mě se spíš zdá, že nedokážete zkousnout, že Vám někdo řekl svůj názor...mana není náhrada stravy i když ji tak prezentujete a sami nikdo ve firmě nejste 100% každého dne na maně..prodáváte coca-colu ale sami si jí ke každému jídlu nedáváte.. dáváte tam maltodextrin aby jste na lidech vydělali protože stojí 30kč za kilo takže Vás hotový prášek stojí stovku a lidem prodáváte za 1500...kvalitní jídlo bohužel vypadá jinak možná by bylo fajn vzít v potaz také názory odborníků daleko starších jako Vy na stravu a nepasovat se ve třiceti letech na nutriční mágy. A klinické studie? To mají i všechny léky a kolik jich vás zabíjí...když si dáte 1 tak vám pomůže, ale kdyby jste si jich dal 20? V nouzi mana ok ale dejte lidem taky prostor pro sociální zapojení... Umíte to lidem dobře prodat to ano reklamy mi skáčou všude, máte pěkný design ale produkt? To z odborného hlediska snad musíte vědět ne?
Používám manu jako hlavní zdroj potravy už asi 6 měsíců. Kombinuju to s ovocem a zeleninou, párkrát za týden si dám pizzu nebo něco jiného. Cítím se výborně, sportuju několikrát týdně, jinak mám sedavou práci.
Co se týče tvrzení výrobce, tak to je bohužel marketing, který se mi moc nelíbí, ale co naděláme.
Milá autorko článku, pokud vím tak glykemicky index jídle snižuje obsažený tuk i bílkovina. Potom nechápu proč píšete o nevhodném kukuricnem sacharidů s vysokým indexem, za druhé, asi jste nikdy nezaslechla o vyzivovem směru low carb. Člověk nepotřebuje k životu sacharidy, ale především tuky, že kterých si glukoneogenezí může vytvořit cukr.
Dobrý den, je mana stejná jako "Přírodní Jídlo" inzerované na www.prirodnijidlo.cz popř v čem je lepší / horší než toto levnější?
Díky