Podle posledních výzkumů, všechny tuky (nasycené, nenasycené, omega s různými čísly) působí stejně - je to zásoba potravin a různými civilizačními chorobami nijak nesouvisí. Ta pověra o prospěšnosti nenasycených tuků vznikla zkratkovitým vyhodnocením vztahu středomořské národy mají málo infarktů a středomořské národy žerou hodně olivového oleje a ryb. A že málo infarktů je i v severských národech, které naopak přijímají téměř výhradně nasycené tuky, propagátoři tohoto nesmyslu prostě zanedbali.
Viz také Přestaňme démonizovat tuk.
Zase tak jednoduche to neni, napriklad olivovy olej ma v experimentech lepsi vlastnosti nez repkovy nebo nez sojovy/svetlicovy. (Svetlice barvirska): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24625239
Jinak ta zatim posledni meta-analyza (Chowdhury) vysla mirne priznive pro omega-3, puvodni vysledky ze kterych osel cerpa byli po kritice nuceni upravit, protoze tam meli vypocetni chyby: http://wholehealthsource.blogspot.cz/2014/03/corrections-to-new-review-paper-on.html
.
Z opraveneho clanku: "In observational studies, relative risks for coronary disease were.... 0.87 (CI, 0.78 to 0.97) for long-chain ω-3 polyunsaturated..."
Jinak Chowdhury tam zahrnul jenom observacni studie (meta-analyza spousty pro tema metodicky nevhodnych studii neda moc dobry obrazek) a RCTs ve kterych byla suplementace, tedy dodavani tuku. Chybi tam analyza nahrazovani tuku - to vse je pro zajemce rozebrano ve vyse zmineme clanku od Guyeneta a ve starsim clanku k originalnim vysledku zde: http://wholehealthsource.blogspot.cz/2014/03/new-review-paper-on-dietary-fat-and.html
Pravda je, že mě tento článek nepřesvědčí začít pojídat margaríny. Už jen proto, že nemohu vystát tu chuť. Ale články z Osla poslední dobou taky nevynikají věrohodností a přesností a informace z nich je třeba je přijímat velmi opatrně, už jen tato citace ze zmíněného odkazu:
"(Sacharidy) tvoří základ stravy a podle už dlouho tradovaných výživových doporučení, by nám měly zajišťovat 55–60 % celkového energetického příjmu. Pro ženy to znamená, že by jich denně měly zkonzumovat okolo 330g. Muži zhruba 430g. To v praxi představuje cca 500 g celozrnných sušenek (údaj pro ženy)."
Možná to měly být spíš lívance. "Jedno vejce nebo dvě vejce, to jsou dohromady tři vejce..."
Tento článek se snaží propagovat rostliné margarýny.
A tvrdí, že se rostliné tuky přestaly ztužovat.
Jenže neztužené rostliné tuky jsou TEKUTÉ.
Jelikož margarýn je zabalen stejně do kostičky jako máslo, tak je zřejmé, že tento článek lže.
No, nad tou lží, že se přestalo ztužovat, mávnu rukou.
Ale co to znamená jíst chleba s margarýnem?
To je vlastně totéž, jako zapíjet suchý chleba olejem z láhve !!!!!
Takže já si budu máčet chleba v oleji a to má být jakože zdravé?????