Já si na chleba mažu máslo. Jinak je ale samozřejmě na volbě každého, co bude konzumovat. Zejména trvanlivější potraviny nelze ale například vyrábět bez konzervantů. Modifikovaný škrob se od nemodifikovaného liší pouze použitou odrůdou brambor, a sám škrob žádná nebezpečná látka není. Chci tím říci, že v každé potravině můžeme najít něco, co nemusí buď konkrétními člověku, nebo nějaké skupině preferující nějaký typ stravování, vyhovovat. Problém je, že podle hesla "kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde", můžeme zpochybnit vhodné složení čehokoli, a už se k tomu velmi blížíme. Co ale pak budeme jíst?
To bude asi tím, že v zájmu byznysu na jakou potravinu člověk sáhl, tu zkazil. Proč je rychloobrátkové zboží plné chemikálií? Nechci psa bít, chci jen jíst kvalitně, a je to velmi těžké v době, kdy města zásobují potravinami venkov, a ne naopak, jak to přirozeně bývalo tisíce let. Dnes vládne chemie, náhražky, aditiva. Ráda bych nezpochybňovala vhodné složení čehokoliv, ale ukažte mi takové, prosím. Je ho jak šafránu.
To je pravda, je málo čerstvých a podle tradičních receptur vyrobených potravin. Bohužel za to můžeme my sami. To spotřebitelé požadují, aby jim potraviny dlouho vydržely, to řada z nich chce, aby byly potraviny co nejlevnější. A teď za to platíme daň. Je totiž jasné, že čertvé a kvalitní potraviny bez chemie by byly dražší, vydržely by v řadě případů jen pár hodin nebo dní, muselo by se tedy častěji chodit nakupovat... a tak dále. Kolik lidí to opravdu udělá?
Jinak ještě k tomu modifikovanému škrobu - to je technologický pojem, v žádném případě nejde o geneticky modifikovaný škrob, což, koukám, by z té mé odpovědi mohlo vyplynout....
Podstatné není ani tak to, zda je škrob škodlivý, jako spíš to, že škrob je dnes (podobně jako rostlinné tuky a umělá sladidla) přidáván i tam, kde nemá co dělat.
I kdyby byl margarín tisíckrát zdravější než máslo, do šunkové pěny nebo vajíčkové pomazánky prostě patří máslo, nikoliv margarín, který nechává na jazyku voskový potah a zabije veškerý požitek z jídla. Kdyby byl škrob tisíckrát neškodný, v zakysané smetaně nebo v sádle se škvarky nemá co dělat. Kdyby umělá sladidla nakrásně nebyla rakovinotvorná, stejně do kysaného zelí nebo do nálevu k zavináčům nepatří. A tak bychom mohli pokračovat.
Kašlu na nutriční hodnoty, a transmastné kyseliny jsou mi ukradené zhruba stejně jako sociálněpolitická situace v Rwandě. Vadí mi ale šizení tradičních, staletími ověřených receptur, a používání margarínu a škrobu při výrobě hotových potravinářských výrobků považuju za švindl a zlodějnu.
Modifikovaný škrob se neliší odrůdou brambor (nakonec ani nemusí být z brambor), ale zpracováním. Modifikace škrobu se dělá třeba teplem nebo enzymy. Častá chyba mnoha spotřebitelů pak je spojení modifikovaného škrobu s genetickými modifikacemi, se kterými nemá nic společného (jde o chemické nebo fyzikální modifikace samotného škrobu, ne o genetickou modifikaci původní rostliny). Souhlasím ale, že je to stále škrob a není nijak zdravotně závadný.
To máte nějakou vypreparovanou stupnici, diamant 10, grafit 1,2 (např. http://www.converter.cz/tabulky/tvrdost-mohs.htm). A ten článek je prosim pěkně o margarínech, tohle je jen přirovnání.
Na stupnici tvrdosti jsou ty minerály, jejich tvrdost je vyjádřena celým číslem. To že grafit má nějakou tvrdost neznamená, že je referenčním minerálem ze stupnice tvrdosti.
A ano, článek je o margarínech, jenže předpokládám, že autor si ověřuje stejně pečlivě všechna tvrzení - i příměry - která ve svém článku použije. Já nejsem výživář a proto mi nezbývá, než lidem, kteří se tváří jako výživáři věřit. A svou důvěru odměřuji podle těch výroků oněch lidí, které si dokážu ověřit. Protože ten jediný v tomto článku byl ověřen prachbídně, nezbývá mi, než to samé předpokládat o kvalitě ověření i dalších informací. A proto tomu článku věřit nemůžu.
Nemohu si pomoci, ale já to pochopil (i po opakovaném přezkoumání) úplně jinak - ta stupnice je relativní k formám uhlíku, ne ta Mohsova - v takovém případě je to zcela správné tvrzení: grafit je nejměkčí forma uhlíku a diamant nejtvrdší. To že je diamant zároveň nejtvrdší látka na Mohsově stupnici je jen jiná forma téhož tvrzení (nejtvrdší prvek vůbec je samozřejmě nejtvrdší forma uhlíku).
Takže možností jak to chápat je více, hlavně že Vy jste si *okamžitě* tak jistý, že autor neví, o čem mluví. To ví v tento moment jen a pouze on.
Po opakovaném přečtení nemůžu s vámi souhlasit. O žádné relativní stupnici tvrdostí forem uhlíku, nebo co jste měl na mysli, se tam nic nepíše.
Kdybych chtěl opravdu šťourat, tak bych vytkl i tvrzení, že diamant je nejtvrdší nerost vůbec, to totiž také není pravda, byly objeveny už i nerosty tvrdší. Ale uznávám, že tato informace není příliš známá a v ZŠ se to neučí, takže nepředpokládám, že nějaký novinář je schopen to vyhledat.
Nevim, cim je konzumace margarinu tolik prospesnejsi, nez konzumace masla v rozumnem mnozstvi. Maslo obsahuje vitaminy a aminokyseliny, ktere clovek potrebuje a ktere jinde tezko ziskava. Reci o absolutni skodlivosti masla jsou take hoax. A pojidani margarinu vyzaduje opravdove komsomolce. Na to ja nemam, radsi budu jist suchy chleba.