Takové závažné tvrzení by si zasloužilo ozdrojovat. Paniku okolo soji se snažím sledovat. Snad každá studie, která ukazuje na škodlivost soji, byla následně vyvrácena.
Soju nemusí ani vegani konzumovat po kilech a denně. Naopak překvapivě hodně soji je v produktech, kterých se vegan ani nedotkne (třeba jako náhražková surovina v masném průmyslu). Tak jako u všeho, pestrá strava bude vždy mnohem lepší, než se cpát tofu denně.
Že uzeniny způsobují rakovinu, je prokázáno. Přesto jsem nezaznamenal zdaleka takové reakce, jako na hypotetickou škodlivost soji. Srovnávejme tedy srovnatelné - když si tofu nebo špekáček, co je pravděpodobně zdravější (míň škodlivé)?
Proč mají lidé dojem, že zatímco soja musí být 100% zdravá a bez jediného stínu pochybnosti, tak občasná konzumace rakovinotvorných uzenin je OK, pokud se to nepřehání?
Krom toho - není soja jako soja. Ať už jde o fermentované produkty, nebo třeba původ suroviny. Naprostá většina vegan výrobků, které kupuji, je ze soji vypěstované v EU v bio kvalitě a bez genetických modifikací. To se rozhodně nedá říct o soji používané jako krmivo v masném průmyslu (dost možná GMO, dovezená z druhého konce světa). Přefiltrovaná přes prase je rázem v pořádku a bez problému?