Restaurace nabízejí maso od českých sedláků

24. 6. 2019

Sdílet

Na kvalitě výsledného jídla se projeví již způsob chovu, druh plemene i následné zrání masa. To si uvědomuje i řada podniků, které odebírají maso přímo od českých chovatelů. Podívejte se, v kterých restauracích můžete ochutnat pokrmy z masa od českých sedláků.

Jedna věc je zakoupit si maso a další potraviny přímo z farmy, kdy v rámci prodejů ze dvora lze pořídit přímo u chovatelů a pěstitelů zemědělské suroviny nebo výrobky z nich a doma si z nich připravit chutný pokrm. Produkty z farem českých sedláků lze ale také stále častěji ochutnat v podobě finálních pokrmů v řadě restauračních zařízení na území naší země.

Doba dovolených a návštěva jindy nenavštěvovaných míst v ČR k tomu přitom poskytuje velmi dobrou příležitost. Výhodou pak je, že suroviny zakoupené na farmě už do finální podoby pokrmu profesionálně připraví někdo jiný, takže našinec s tím nemá žádné starosti. A také, zvlášť v těch případech, kdy vaření nepatří zrovna mezi oblíbeného koníčka potenciálního strávníka, odpadá riziko, že původně kvalitní surovinu můžeme doma při přípravě pokrmu nesprávným zpracováním „zkazit“.

Kvalitní maso z farmy pozná i laik

Asi největší rozdíl v pokrmech připravovaných ze surovin z menších a středních farem na území ČR se týká pokrmů z masa. Je-li totiž zvíře chované v přirozených přírodních podmínkách, například na pastvinách, projevuje se to ve finále v kvalitě masa. Také proto, že na pastvách se chovají takzvaná masná plemena, což samo o sobě avizuje i odlišnost složení od masa ze směsných, nebo v případě skotu dojných, plemen. Pokud navíc maso z takových zvířat po porážce ještě nějakou dobu zraje, pozná rozdíl v pokrmu prakticky každý.

Galerie: Průvodce hovězím masem

Jako restaurace nabízející jídla ze surovin od českých farmářů se v poslední době prezentuje stále více takových podniků. Ne vždy to musí být nutně pravda, což ale spotřebitel nemá v praxi šanci ověřit, ledaže by si vyžádal dodací listy a zkoumal původ příslušných surovin.

Následující výčet restaurací je ale zárukou, že v nich se s pokrmy z masa z našich chovů opravdu setkáte. Výčet ovšem samozřejmě není zdaleka úplný, jde spíše o příklady podniků (a farmářů) v některých regionech, v nichž se můžeme při dovolené, nebo třeba na služební cestě, vyskytnout. Informace poskytla Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR).

Restaurace, které odebírají maso z farem členů ASZ ČR

Praha

Restaurace Nota Bene, Mikovcova 4, 120 00 Praha-Vinohrady, www.notabeneprague.cz – hovězí z farmy Kunclův mlýn – www.kuncluvmlyn.cz

Restaurace Bílá kráva, Rubešova 10, 120 00 Praha-Vinohrady, www.bilakrava.cz, vyzrálé hovězí plemene Charolais, jehněčí a sezónně holubí maso z vlastních farem


Středočeský kraj

Bistro Slunná, Slunná 550, 261 01 Příbram, www.bistroslunna.cz – hovězí maso ze Statku Adámek – www.statekadamek.cz

Restaurace Krmelec Vlaška, Na Vlašce 1947, 263 01 Dobříš, www.vlaska.cz – hovězí maso ze Statku Adámek – www.statekadamek.cz

Penzion a pivovar Nový Rybník, 262 12 Obořiště 53, www.novyrybnik.com – hovězí maso ze Statku Adámek – www.statekadamek.cz


Jihočeský kraj

Horská chata Kleť, Loučej 1084, 382 03 Křemže, www.klet.com – hovězí maso z Rodinné farmy Placandů – www.farmaplacandu.cz


Pardubický kraj

Goodie Burger, třída Míru 86, 530 02 Pardubice, www.goodieburger.cz – hamburgery z hovězího z Farmy u řeky Orlice – www.farmaurekyorlice.cz

Penzion Karolína, Husova 241, 563 01 Lanškroun, www.penzionkarolina.eu – bio hovězí maso ze Statku u Čadů, Horní Libchavy 155


Plzeňský kraj

Statek česká lípa, Myslovice 21, 339 01 Klatovy, www.statek-ceskalipa.cz – bio hovězí maso z Galloway farmy Roupov – www.galloway-farma.cz

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).