Masový skandál v Brazílii nemá obdoby. Zkažené maso je i u nás

Sdílet

 Autor: SVSSR
Aktualizováno: K situaci se vyjádřilo i Makro. (5. 4. 2017 9:20)
Masová kauza, která nemá obdoby. Z Brazílie proudilo několik let zkažené a chemicky upravované maso do celého světa. Našlo se na Slovensku i v českém Makru.

Brazílie jako největší světový vývozce červeného masa svoje masné výrobky vyváží do sto padesáti krajin světa. Výsledkem dvouleté akce federální policie bylo obvinění z korupce a braní úplatků třiceti inspektorů, kteří povolovali zpracování masa po záruční době a napadené salmonelou. Dále byl pozastaven provoz jednadvaceti mrazírenských závodů a tří výroben. Mezi obviněnými firmami je i největší světový vývozce hovězího masa, společnost JBS, a přední brazilský producent drůbežího masa, BRF. Podle policie používali výrobci kyseliny a další chemikálie, aby zamaskovali, že je zboží zkažené. V některých případech použili karcinogenní prostředky, do drůbežího masa přimíchávali kvůli zisku i brambory, vodu či lepenku. Některé exportní dodávky vykazovaly stopy salmonely.

Slovensko začalo jednat už v březnu

Když tento skandál propukl, začalo se s velkými kontrolami i v Evropě. Dvacátého prvního března se na Slovensku rozjela velká kontrolní akce zaměřená na produkty vyrobené v Brazílii, prodávané i na Slovensku. V poslední březnový den pak inspektoři objevili zásilku jednadvaceti tisíc kilogramů nakaženého masa, které bylo dále distribuováno do padesáti čtyř restaurací na Slovensku.

„Dosavadní laboratorní testy prokázaly sedmnáct nevyhovujících vzorků. V jednom z těchto brazilských produktů značky SEARA ‚Mrazené kuracie prsia bez kosti, bez kože, bez innerfiletu, solené‘ ve dvoukilovém balení, výrobce společnosti Agricola Jandelle, jsme zjistili salmonelu kmene Heidelberg. Kontroly vykonáváme i nadále, zaměřujeme se hlavně na provozovatele, kteří vlastní sklady a obchodují s touto komoditou ve větším množství, dodávají ji do restaurací a konečným spotřebitelům,“ uvedl na konci března Jozef Bíreš, ústřední ředitel Štátne veterinárne a potravinové správy SR. Testy na konzervační látky a přítomnost salmonely stále probíhají. Chemické látky objeveny zatím nebyly.

U nás se našlo maso stejného výrobce

Zatímco na Slovensku inspektoři konali už 21. března, u nás se o den později objevila na stránkách Státní veterinární správy jen poměrně obecná zpráva, v níž se kromě jiného psalo: „V loňském roce bylo do České republiky z Brazílie přímo dovezeno celkem 1 163 tun drůbežího masa. Pokud jde o maso hovězí, nebyly v roce 2015 a 2016 z Brazílie do ČR přímo dovezeny žádné zásilky hovězího masa. Počet závad zjištěných u zásilek z Brazílie se významně nevymyká závadám zjištěným u zásilek z jiných třetích zemí. V loňském roce bylo závažným případem zjištění nedeklarovaných fosfátů v zásilce drůbežích polotovarů, několik dalších závad bylo převážně administrativního rázu.“ 

Žádné avízo o následných inspekcích. Přesto se kontroly zjevně zpřísnily, neboť byl dnes Státní veterinární správou (SVS) oznámen nález dvou zásilek obsahující nebezpečné bakterie salmonela. Jednalo se o maso stejného výrobce jako na Slovensku. „Obě zásilky jsou v současné době stahovány z oběhu a bude zahájeno správní řízení o pokutě. Spotřebitelé, kteří zjistí, že výrobek zakoupili, jej mohou vrátit v místě prodeje,“ uvedl nový tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Maso se Salmonellou prodávalo Makro

V prvním případě byla přítomnost bakterií rodu salmonela zjištěna při vyšetření úředních vzorků ze zásilky mražených kuřecích prsních řízků v prodejně společnosti MAKRO Cash & Carry ČR s. r. o. v Hradci Králové – Březhradě. V okamžiku kontroly bylo na prodejně čtyři sta kilogramů produktu. Byla nařízena neškodná likvidace tohoto zboží. Zboží, které již bylo distribuováno, je stahováno od odběratelů.

Identifikace výrobku 1

  • Název: Kuřecí prsní řízky bez kosti a kůže, solené (kuchyňská sůl 1,2 % až 1,8 %)
  • Výrobce: AGRICOLA JANDELLE S.A., MATADOURO DE AVES E COELHOS
  • Minimální trvanlivost: 25. 4. 2018

V druhém případě byl výskyt bakterií rodu Salmonella zjištěn při rozboru vzorků odebraných z mraženého drůbežího polotovaru na skladě společnosti Bidfood Czech republic s. r. o. ve Velkém Meziříčí v Kraji Vysočina. Na skladě se v době odběru vzorků nacházelo celkem pět set čtyřicet kilogramů výrobku. SVS nařídila neškodné odstranění tohoto výrobku. Část zásilky již byla distribuována do stravovacích zařízení. V současné době probíhá stahování.

Identifikace výrobku 2

  • Název: Kuřecí řízky se solí, drůbeží masný polotovar hluboce zmrazený
  • Výrobce: COASUL Cooperativa Agroindustrial, Sao Joao, region Paraná, Brazílie
  • Minimální trvanlivost: 7. 12. 2018

Mimo to zjistila SVS na základě vyšetření u zásilky pěti tun kuřecích řízků z Brazílie v Olomouckém kraji vyšší obsah vody, než povoluje legislativa, a nařídila zákaz uvádění tohoto zboží do oběhu.

„V souvislosti s podezřením, že se do EU dováželo z Brazílie maso, které by mohlo být zdravotně závadné nebo falšované, provedla SVS k dnešnímu dni na sto šedesát kontrol, při kterých byly odebrány vzorky. Až do vyšetření bylo pozastaveno uvádění na trh osm set tun brazilského masa a masných polotovarů. K dnešnímu dni je stále pozastaveno dvě stě sedmdesát tun,“ uvedl tiskový mluvčí SVS. Laboratorní vzorky jsou analyzovány na přítomnost patogenních mikroorganismů, inhibičních látek (antibiotik) a látek zadržujících vodu v mase.

Aktualizace 5. 4.

K situaci se vyjádřila i společnost Makro, ve které se našly dvě zásilky s nebezpečnými bakteriemi Salmonella. „Makro ČR stahuje z prodeje výrobek Kuřecí řízky mražené, solené 6 × 2 kg původem z Brazílie s minimálním datem trvanlivosti 25. 4. 2018. Zákazníci, kteří výrobek zakoupili, budou informováni a mohou ho vrátit do jakéhokoliv velkoobchodního střediska Makro, kde jim budou vráceny peníze,“ napsala nám Romana Nýdrle, manažerka korporátní komunikace Makro ČR.

Zdroje: MPSR SK, SVSSR SK, SVS ČR

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).