Hlavní navigace

Máte nárok na víc důchodů najednou?

25. 1. 2011

Sdílet

Některé důchody je možné pobírat současně, jiné nárok na ty ostatní vylučují. Kolik druhů penzí a v jaké výši můžete čerpat zjišťoval server Měšec.cz. Český penzijní systém v některých případech pobírání více druhů důchodů připouští, v jiných zakazuje. Jak se dají penze kombinovat? Pokud splňujete podmínky pro nárok na více důchodů téhož druhu nebo výplatu starobního a invalidního důchodu, vyplatí se ten, který je vyšší. To neplatí v případě, že se jedná o nárok na sirotčí důchod po obou…

Některé důchody je možné pobírat současně, jiné nárok na ty ostatní vylučují. Kolik druhů penzí a v jaké výši můžete čerpat zjišťoval server Měšec.cz.

Český penzijní systém v některých případech pobírání více druhů důchodů připouští, v jiných zakazuje. Jak se dají penze kombinovat?

Pokud splňujete podmínky pro nárok na více důchodů téhož druhu nebo výplatu starobního a invalidního důchodu, vyplatí se ten, který je vyšší. To neplatí v případě, že se jedná o nárok na sirotčí důchod po obou rodičích.

Pokud splňujete podmínky nároku na výplatu starobního či invalidního a pozůstalostního důchodu, dostanete vyplacen nejvyšší důchod v plné výši a z ostatních pak uvidíte jen polovinu procentní výměry  (důchod se skládá ze základní a procentní výměry).

Invalidní a pozůstalostní důchod kombinovat lze. Není ale možné oba čerpat v plné výši. Naopak pobírání invalidního a starobního důchodu současně možné není.

Důchod se však dá kombinovat i jinak a to v případě, že jste někdy kromě České republiky pracovali i na území jiného státu a byli jste tam důchodově pojištěni. Pokud vám vznikne nárok na důchod ve více zemích EU, vyplatí vám ho každá země, ve které jste byli alespoň jeden rok důchodově pojištěni.

V případě, že vám vznikl nárok na důchod v zemi mimo EU, se kterou nemá ČR uzavřenou dohodu o sociálním zabezpečení, záleží na tom, zda žádáte o český starobní důchod nebo o výplatu starobní penze ze zahraničí.

Podrobnosti a příklady najdete na serveru Měšec.cz.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).