Máte rádi víno? Pak pozor na rakovinu prsu!

3. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
S rakovinou prsu může souviset pití menšího množství alkoholu. Riziko onemocnění rakoviny prsu zvyšuje konzumace i tak malého množství, jako je tři až šest skleniček vína týdně.

Alespoň to tvrdí autoři nové studie, která byla publikovaná v odborném časopise Journal of the American Medical Association. Její autoři sledovali téměř 106 000 lidí po dobu 28 let a vypočítali, že i malé množství alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu o 15 procent, píše agentura ČTK.

Souvislost mezi tímto onemocněním a alkoholem prokázaly i dřívější výzkumy, tento se ale zaměřil výhradně na množství alkoholu, které se považuje za zanedbatelné. Ze studie vyplývá, že ze skupiny 100 000 žen, které alkohol nepily vůbec, jich rakovinou prsu onemocnělo 281, ve skupině, která konzumovala mezi třemi a šesti sklenkami týdně, už to bylo 333 nemocných. Ve skupině konzumentek 19 a více skleniček pak onemocnělo 413 žen.

Proč víno ničí tělo?

Členka výzkumného týmu Wendy Chenová řekla, že mechanismus toho, jak přesně alkohol k onemocnění přispívá, není jasný. „Jedním z možných vysvětlení je, že alkohol má vliv na hladinu cirkulujícího estrogenu,“ prohlásila.

Sarah Williamsová z britského pracoviště zabývajícího se výzkumem rakoviny považuje studii za příspěvek k už známému zjištění o souvislosti rizika rakoviny prsu s alkoholem. „Omezením konzumace alkoholu lze snížit toto riziko a zároveň si udržet zdravou váhu a fyzickou aktivitu. Zdravý životní styl sice není zárukou, že člověk rakovinou neonemocní, ale je příspěvkem na misku vah v náš prospěch,“ řekla.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).