No a?
Titulek jak z Blesku
K veci.
Kdo chce vi, ze vsude(i v Polsku...dokonce) se vyrabi kvalitni i hnusne potraviny.
Uz asi dvacet let posloucham(ctu), jak je hambac strasne nezdravej..
Ale jeste mi nikdo nevysvetlil, co je spatnyho na housce, na sucho opecenym CISTYM(v podstate netucnym) hovezim mase, neco zeleniny, syru, kecupu a horcici...
Jsou to snad(i v teto kombinaci) JEDY??
Jasne, kdyz si k tomu nekdo objedna XXL hranolky a litr Coly, tak je to nic moc..
Zkusite tohle i na Babise?
Vyrabi parky z umely hmoty a lidi to zerou s houskou, kecupem i horcici..BEZ SYRA A ZELENINY!
Taky se zkuste zamyslet nad tim, proc treba domaci zemedelci nejsou schopni dodavat v dostatecnem mnozstvi lokalni produkty...treba ty v clanku zminene vejce.
Ze by nebylo kde to vsechno chovat a pestovat, protoze vsude roste strasne DULEZITA repka?
Do Mekace(KFC apod.) nechodim, moje(treti?)posledni navsteva se datuje nekdy pred patnacti lety.
Co je asi tak špatného na vysokotepelné úpravě sacharidů navrch obvykle v olejích s vysokým podílem PUFA?
Ale že by třeba obvyklá houska z McD byla nějaké labůžo?
Ingredients: Enriched Bleached Flour (Wheat Flour, Malted Barley Flour, Niacin, Reduced Iron, Thiamin Mononitrate, Riboflavin, Folic Acid), Water, High Fructose Corn Syrup, Yeast, Soybean Oil, Contains 2% or Less: Salt, Wheat Gluten, Leavening (Calcium Sulfate, Ammonium Sulfate), May Contain One or More Dough Conditioners (Sodium Stearoyl Lactylate, DATEM, Ascorbic Acid, Azodicarbonamide, Mono and Diglycerides, Monocalcium Phosphate, Enzymes, Calcium Peroxide), Calcium Propionate (Preservative).
(http://nutrition.mcdonalds.com/getnutrition/ingredientslist.pdf - uznávám, že se jedná o US zdroj, česká verze se bude trochu lišit)
Hlavním problémem ale není ani tak konkrétní složení, jako pečlivý engineering jak konkrétních potravin (proč se asi tak housky sladí) tak celého procesu prodeje, jehož jediným cílem je maximalizovat prodané množství. Do toho si přidejme tržní (evoluční) mechanismus, který odměňuje ty firmy, jež jsou v tomhle nejlepší.
(tímto nevolám po státním zásahu, jenom popisuji mechanismy)
Ono i když člověk zkonzumuje stěží postřehnutelných 10 % kalorií navíc, jedná se o posunutí rovnovážného bodu o několik kilo tuku nahoru a pomalu postupující dysregulaci metabolismu, která může (a nemusí) mít různé závažné následky.
"Uz asi dvacet let posloucham(ctu), jak je hambac strasne nezdravej..
Ale jeste mi nikdo nevysvetlil, co je spatnyho na housce, na sucho opecenym CISTYM(v podstate netucnym) hovezim mase, neco zeleniny, syru, kecupu a horcici..."
Červené maso zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva až o 25 % a bílé pečivo taky není nejzdravější potravina. Ostatně tady nejde až tak o ten haburger jako o to, že spousta lidí se fast foodem živí až příliš často, to je ten hlavní problém, občasný hambáč velkou škodu nenadělá.
"Zkusite tohle i na Babise?"
Já klidně, snažím se jeho "výrobkům" vyhýbat, jak jen to jde.
1) No, nezvysuje, ale vetsi nez male mnozstvi vas spolehlive zabije behem par minut...coz se o steaku rict neda :))¨
2) Prave proto, ze vodu musite pit kazdy den, tak je to snad dulezitejsi tema nez lichokopytnik.
jo...a ja bych bez nej umrel.
3) Byla to zkratka a ne nejake zmerena hodnota.
ano o 25%, uz jsme to tu resili.
jedenim c.masa se zvysi pravdepodobnost rakoviny ts (pokud to bereme za 100% prokazane) z 0,15% na cca 0,19%, ale tech 25% zvyseni vyapda vice hruzostrasnejsi.
pravdepodobnost ze se zranite pri dopravni nehode je 3x vyssi, ze se zranite tezce s trvalymi nasledky je polovicni a ze pri dn budete zabit je asi desetinova oproti tomu ze z c.masa dostanete rakovinu ts.
presto kazdy den travite v dopravnim prostredku hodiny a riziko vam prijde primerene, jinak to delat nebudete.
No a co? Rozumně uvažující člověk rizika minimalizuje, ignorant si je omlouvá třeba dopravními nehodami.
"presto kazdy den travite v dopravnim prostredku hodiny"
Netrávím.
"riziko vam prijde primerene, jinak to delat nebudete."
Ovšem, jenže to riziko je třeba zvažovat vzhledem k účelu či nutnosti. Červené maso k životu nepotřebuji vůbec, cestování je naopak občas nutností.
Cituji: "ano o 25%, uz jsme to tu resili.
jedenim c.masa se zvysi pravdepodobnost rakoviny ts (pokud to bereme za 100% prokazane) z 0,15% na cca 0,19%, ale tech 25% zvyseni vyapda vice hruzostrasnejsi.
pravdepodobnost ze se zranite pri dopravni nehode je 3x vyssi, ze se zranite tezce s trvalymi nasledky je polovicni a ze pri dn budete zabit je asi desetinova oproti tomu ze z c.masa dostanete rakovinu ts."
Už to chápu, vy nevíte, co sám píšete.
Hlavně ať to nesolí posypovou solí jak je v Polsku zvykem, jinak je mi jedno kde se kráva narodila a kde vyrostly brambory. Japonsko, Černobyl to bych teda nebral. Polsko nebo Vysočina je u základních potravin asi jedno. Chemie je drahá jak v Polsku tak u nás a na něco umřít musíme.
Víc škody, (a v tom zcela mimořádně souhlasím se Seti) nadělá přejídání a s tím spojená obezita. Ale zkuste si to nedat, když je to tak dobré.
tsd
Mě by zajímalo, proč tam musí mít skoro všechny nápoje tak studené? Můžu si akorát vybrat, jestli to chci chlazené, nebo chlazené s ledem navrch. Mi nevadí kola o pokojové teplotě, právě naopak.
Když zaliji hamburger něčím takhle studeným, tak to docela urychlí mé zažívání a o to nestojím.
Jedinou výjimkou je čaj, ale s ním moc nepočítají. Když jsem ho chtěl naposled, tak mi slečna podávala ice tea z ledničky. Když jsem ho odmítl, že chci normální teplý čaj, tak mi řekla, že to nevedou. Na otázku, proč tu tedy mají vystavený vzorník čajů, se musela jít zeptat kolegyně a nakonec jsem ho dostal.
Obvykle to řeším tak, že si tam koupím jen tu housku a jím to v autě, kde mám i tu PETku s kolou o normální teplotě.
"behem par minut"
Takže po dobu, než se ledová voda nalitá do hltanu ohřeje na vnitřní teplotu, zůstává ledová. Nejen že se zpomalí trávení a spotřebuje extra energie na ohřátí, ještě navíc do střev putuje špatně natrávená směs.
"zrejme jsem ale vyjimka a zaludek lidi jako jste vy funguje na principu termosky a drzi teplotu pokrmu/napoju jakou mely pred pozrenim."
Nic takového jsem nevtrdil. Zřejmě si domýšlíte něco, co tady nikdo nepsal.