Názor k článku McDonald's: Maso i hranolky máme z Polska od EC - Co je asi tak špatného na vysokotepelné úpravě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 12. 2015 0:13

    EC (neregistrovaný)

    Co je asi tak špatného na vysokotepelné úpravě sacharidů navrch obvykle v olejích s vysokým podílem PUFA?

    Ale že by třeba obvyklá houska z McD byla nějaké labůžo?

    Ingredients: Enriched Bleached Flour (Wheat Flour, Malted Barley Flour, Niacin, Reduced Iron, Thiamin Mononitrate, Riboflavin, Folic Acid), Water, High Fructose Corn Syrup, Yeast, Soybean Oil, Contains 2% or Less: Salt, Wheat Gluten, Leavening (Calcium Sulfate, Ammonium Sulfate), May Contain One or More Dough Conditioners (Sodium Stearoyl Lactylate, DATEM, Ascorbic Acid, Azodicarbonamide, Mono and Diglycerides, Monocalcium Phosphate, Enzymes, Calcium Peroxide), Calcium Propionate (Preservative).

    (http://nutrition.mcdonalds.com/getnutrition/ingredientslist.pdf - uznávám, že se jedná o US zdroj, česká verze se bude trochu lišit)

    Hlavním problémem ale není ani tak konkrétní složení, jako pečlivý engineering jak konkrétních potravin (proč se asi tak housky sladí) tak celého procesu prodeje, jehož jediným cílem je maximalizovat prodané množství. Do toho si přidejme tržní (evoluční) mechanismus, který odměňuje ty firmy, jež jsou v tomhle nejlepší.

    (tímto nevolám po státním zásahu, jenom popisuji mechanismy)

    Ono i když člověk zkonzumuje stěží postřehnutelných 10 % kalorií navíc, jedná se o posunutí rovnovážného bodu o několik kilo tuku nahoru a pomalu postupující dysregulaci metabolismu, která může (a nemusí) mít různé závažné následky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).