No a?
Titulek jak z Blesku
K veci.
Kdo chce vi, ze vsude(i v Polsku...dokonce) se vyrabi kvalitni i hnusne potraviny.
Uz asi dvacet let posloucham(ctu), jak je hambac strasne nezdravej..
Ale jeste mi nikdo nevysvetlil, co je spatnyho na housce, na sucho opecenym CISTYM(v podstate netucnym) hovezim mase, neco zeleniny, syru, kecupu a horcici...
Jsou to snad(i v teto kombinaci) JEDY??
Jasne, kdyz si k tomu nekdo objedna XXL hranolky a litr Coly, tak je to nic moc..
Zkusite tohle i na Babise?
Vyrabi parky z umely hmoty a lidi to zerou s houskou, kecupem i horcici..BEZ SYRA A ZELENINY!
Taky se zkuste zamyslet nad tim, proc treba domaci zemedelci nejsou schopni dodavat v dostatecnem mnozstvi lokalni produkty...treba ty v clanku zminene vejce.
Ze by nebylo kde to vsechno chovat a pestovat, protoze vsude roste strasne DULEZITA repka?
Do Mekace(KFC apod.) nechodim, moje(treti?)posledni navsteva se datuje nekdy pred patnacti lety.
Co je asi tak špatného na vysokotepelné úpravě sacharidů navrch obvykle v olejích s vysokým podílem PUFA?
Ale že by třeba obvyklá houska z McD byla nějaké labůžo?
Ingredients: Enriched Bleached Flour (Wheat Flour, Malted Barley Flour, Niacin, Reduced Iron, Thiamin Mononitrate, Riboflavin, Folic Acid), Water, High Fructose Corn Syrup, Yeast, Soybean Oil, Contains 2% or Less: Salt, Wheat Gluten, Leavening (Calcium Sulfate, Ammonium Sulfate), May Contain One or More Dough Conditioners (Sodium Stearoyl Lactylate, DATEM, Ascorbic Acid, Azodicarbonamide, Mono and Diglycerides, Monocalcium Phosphate, Enzymes, Calcium Peroxide), Calcium Propionate (Preservative).
(http://nutrition.mcdonalds.com/getnutrition/ingredientslist.pdf - uznávám, že se jedná o US zdroj, česká verze se bude trochu lišit)
Hlavním problémem ale není ani tak konkrétní složení, jako pečlivý engineering jak konkrétních potravin (proč se asi tak housky sladí) tak celého procesu prodeje, jehož jediným cílem je maximalizovat prodané množství. Do toho si přidejme tržní (evoluční) mechanismus, který odměňuje ty firmy, jež jsou v tomhle nejlepší.
(tímto nevolám po státním zásahu, jenom popisuji mechanismy)
Ono i když člověk zkonzumuje stěží postřehnutelných 10 % kalorií navíc, jedná se o posunutí rovnovážného bodu o několik kilo tuku nahoru a pomalu postupující dysregulaci metabolismu, která může (a nemusí) mít různé závažné následky.
"Uz asi dvacet let posloucham(ctu), jak je hambac strasne nezdravej..
Ale jeste mi nikdo nevysvetlil, co je spatnyho na housce, na sucho opecenym CISTYM(v podstate netucnym) hovezim mase, neco zeleniny, syru, kecupu a horcici..."
Červené maso zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva až o 25 % a bílé pečivo taky není nejzdravější potravina. Ostatně tady nejde až tak o ten haburger jako o to, že spousta lidí se fast foodem živí až příliš často, to je ten hlavní problém, občasný hambáč velkou škodu nenadělá.
"Zkusite tohle i na Babise?"
Já klidně, snažím se jeho "výrobkům" vyhýbat, jak jen to jde.
1) No, nezvysuje, ale vetsi nez male mnozstvi vas spolehlive zabije behem par minut...coz se o steaku rict neda :))¨
2) Prave proto, ze vodu musite pit kazdy den, tak je to snad dulezitejsi tema nez lichokopytnik.
jo...a ja bych bez nej umrel.
3) Byla to zkratka a ne nejake zmerena hodnota.
ano o 25%, uz jsme to tu resili.
jedenim c.masa se zvysi pravdepodobnost rakoviny ts (pokud to bereme za 100% prokazane) z 0,15% na cca 0,19%, ale tech 25% zvyseni vyapda vice hruzostrasnejsi.
pravdepodobnost ze se zranite pri dopravni nehode je 3x vyssi, ze se zranite tezce s trvalymi nasledky je polovicni a ze pri dn budete zabit je asi desetinova oproti tomu ze z c.masa dostanete rakovinu ts.
presto kazdy den travite v dopravnim prostredku hodiny a riziko vam prijde primerene, jinak to delat nebudete.
No a co? Rozumně uvažující člověk rizika minimalizuje, ignorant si je omlouvá třeba dopravními nehodami.
"presto kazdy den travite v dopravnim prostredku hodiny"
Netrávím.
"riziko vam prijde primerene, jinak to delat nebudete."
Ovšem, jenže to riziko je třeba zvažovat vzhledem k účelu či nutnosti. Červené maso k životu nepotřebuji vůbec, cestování je naopak občas nutností.
Cituji: "ano o 25%, uz jsme to tu resili.
jedenim c.masa se zvysi pravdepodobnost rakoviny ts (pokud to bereme za 100% prokazane) z 0,15% na cca 0,19%, ale tech 25% zvyseni vyapda vice hruzostrasnejsi.
pravdepodobnost ze se zranite pri dopravni nehode je 3x vyssi, ze se zranite tezce s trvalymi nasledky je polovicni a ze pri dn budete zabit je asi desetinova oproti tomu ze z c.masa dostanete rakovinu ts."
Už to chápu, vy nevíte, co sám píšete.