„Nikdo přece nechodí do fast-foodů, aby prožil mimořádný gastronomický zážitek.“
Neřekl bych. Pro mne to minimálně 10 let platilo. Jak se zde počátkem devadesátých let začaly objevovat první fastfoody, tak takový Big Mac byl pro mne modla. Byla to naprosto nová chuť. Nebyla to pro mne klasická fašírka či maso s UHO. Vzácné mi to přestalo být, až když jsem se začal několikrát týdně objevovat v krajském městě, kde je fastfoodu mraky, ale do menších měst se těmto řetězcům stále nějak nechce.
Ad národní individualizace. Přiznávám, že mne taky recesisticky ještě před přečtením článku napadla ta svíčková mezi knedlíky, ale proč to musí být zrovna hamburger? Pro Čechy je přece mnohem charakterističtější pivo a to vám k menu bohužel nenatočí. Možná tam budou mít někde v rohu ledničky pár plechovek nechutně předraženého prazdroje, ale pokud chcete k jídlu čepovaného krasavce, tak prostě smůla a to mi opravdu chybí.
Česká verze burgeru je přeci jasná. V každém případě místo toho molitanu, co se používá pod názvem houska, dva kvalitní houskové knedlíky a mezi ně kus bůčku se zelím nebo plátek svíčkové s brusinkama. Jenže McLejno by to stejně udělal mletý a žrát by se to nedalo, takže radši nic.
Problem McD jidla je, ze se odlisuje od ostatnich pribuznych sendvicu zasadne, pouze, a jen, typem pouzite omacky. Navic, jejich omacka je VZDY majonezovy zaklad s pridanymi chutemi nebo ochucovadly, coz cini 99% vsech Mc jidel uniformnimi. Je tak jedno, jestli se jedna o mexicke kure, italske kure, americke kure, furt je to jeden a ten samy sendvic s mirne pozmenenou majonezovou omackou anebo tvarem sendvice, teda pokud zrovna nepouziji tortillu nebo gorditu placky misto zemle. Snad jen tu barbecue omacku nefalsuji, ta totiz jen tak zfalsovat nejde.
Co se tyce ceskych McD hamburgeru, redaktorka ma jednu velkou pravdu: tak priserne preslazene maso (a potazmo sladkoslana zemle) jsem jeste nemel mimo CR. Nevim, co tam u vas s temi ingrediencemi delaji, ale jsouto definitivne nejslanejsi burgers co jsem kdy ochutnal v kterekoliv pobocce McD. Plus, ty potoky tekuteho tuku v krabicce od QuarterPounderu a i od docela obycejneho hambace za dvacku jsem taktez nezazil ve spouste zemi, kde jsem navstivil McD (ten nejvzdalenejsi byti v Shanghai), jen v CR. Asi ta jimi ohlidana kvalita bude jen urciteho stupne, protoze USA/Canada/Mexico/France/Deutschland/Spain definitivne mi nikdy nenaservirovaly tak zamastene, v tuku utopene housky jak v CR.