Nejdříve k tomu reznoucímu nerezu. Běžná nástrojářská ocel (někdy nesprávně označovaná jako chirurgická - prostě klasická 18/10) reznout opravdu může, záleží na prostředí - více tomu škodí např. slaná voda. Každopádně pokud se nádobí nenechává válet válet ve dřezu, atd, tak by k reznutí nemělo docházet.
Měděné nádobí reznout nemůže, protože měď prostě nerezne (proto se používá např. na okapy), ale může se pokrývat měděnkou, jak bylo v článku zmíněno.
Jinak se smaltem mám také zkušenost a musím říct, že je to nesmrtelné nádobí - tedy pokud ho nezapomenete na plynu a nevyvaří se voda, nebo pokud neodštípnete kus smaltu např. po nárazu. Také se na něm nedělá povlak jako na teflonovém nádobí a jídlo se v něm nepřipaluje tak snadno jako v nerezovém.
Osobně ale smažím na teflonu a vařím v nerezu. Teflonovou pánev kupuji vždy v akci za pár stovek (většinou Tefal) a cca po 3 letech ji vyhodím a koupím jinou (v souhrnu se za celý život cca dostanu na cenu tzv. zázračného nádobí), nerezové nádobí mám pořád původní.