Vyzkoušejte snadné recepty s melouny bez pecek.
Jak se bezpeckové melouny pěstují a jak poznat dobrý meloun? Čtěte více: Meloun by měl znít skoro jako zvon v kostele
Galerie: Melounové recepty
Melounové gazpacho
Na skvělou studenou polévku budete potřebovat:
- 3 rajčata
- 350 g meloun bez pecek
- 1/2 stroužek česneku
- 50 ml olivového oleje
- cukr podle chuti
- 1/2 malé dýně
- 1/2 okurky
- bazalka
- 1 polévková lžíce hořčice
- 2 lžičky sherry octa
- sůl
- případně krevety (nemusí být)
Nejprve si na pánvi osmahněte česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavte a vložte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a na kostičky nakrájený bezpeckový meloun. Nechte deset minut odpočívat a pak vše rozmixujte a dochuťte solí. Pokud máte rádi krevety, uvařte je, zchlaďte a gazpacho jimi ozdobte. Jestli polévku podáváte bez krevet, na ozdobu postačí snítka bazalky.
Krevetový salát s melounem
Pokud jste milovníky mořských plodů, určitě zkuste udělat i krevetový salát s melounem. Hotový bude za pár minut. Stačí si na něj nakoupit:
- bezpeckový meloun
- 200 g krevet
- ledový salát
- rukola
- olivový olej
- balzamiko
- sůl
- pepř
- citrón
Na olivovém oleji si lehce orestujte krevety. Mezitím důkladně omyjte salát s rukolou a natrhejte je na malé kousky. Meloun nakrájejte na malé kostičky. Vše přemístěte do jedné mísy a zakápněte citrónovou šťávou, balzamikem, olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem.
Vepřový steak s melounem
Jestli dáte před salátem přednost pořádnému steaku, zkuste i ten s melounem. Kombinace je to sice netradiční, ale již vyzkoušená, dejte jí šanci i vy:
- 600 g vepřové krkovice
- bezpeckový meloun
- olivový olej
- sůl
- celý zelený pepř
Maso nejprve očistěte a osušte. Nakrájejte ho na plátky, posolte a obalte v podrceném zeleném pepři. Na pánvi si rozehřejte olej a steaky osmažte z obou stran. Hotové steaky podávejte s kousky bezpeckového melounu.
Palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou
Sladkou tečkou na závěr budou vynikající palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou. Na ty budete potřebovat:
- ½ litru mléka
- 2 vejce
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- tuk na opékání
- smetana ke šlehání
- bezpeckový meloun
- vanilková zmrzlina
Připravte si klasické těsto na palačinky z mléka, vajec, špetky soli a mouky. Palačinky opékejte na vymaštěné pánvičce z obou stran. V misce si ušlehejte šlehačku, z bezpeckového melounu vydlabejte kuličky a připravte si zmrzlinu. Všechny tyhle dobroty přidejte na palačinky a podávejte.
Melounové mojito
Melounové menu můžete uzavřít melounovým mojitem. Na něj si připravte:
- 4 cl světlého rumu
- limetka
- 10 lístků máty peprné
- 3 lžičky třtinového cukru
- 7 kostiček bezpeckového melounu
- soda na dolití
Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do sklenice si připravte nakrájenou limetku, mátu, cukr, rozmačkejte a zalijte melounem. Po okraj sklenice nasypejte drcený led, přilijte rum a dolijte sodou. Na sklenici naaranžujte srpek melounu a dozdobte snítkou máty.
Recepty připravila společnost Anecoop, dodavatel ovoce a zeleniny ze Španělska. Bezpeckové melouny dodává do České republiky již více než dvacet let.