Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

22. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Fentimans
V ochutnávce novinek týdne tentokrát voní pochoutky z grilu a na osvěžení je tu hned několik tipů na přírodní limonády, ovocné drinky i detoxikační nápoje.

Je tu pro vás Meníčko – ochutnávka novinek týdne:

Košík radí, jak na grilování s banánovými listy

I když byste to možná nečekali, pro banánové listy najdete v kuchyni velké využití. Možnosti představuje online obchod s potravinami Košík.cz, kde také bývá možné tuto pro nás nezvyklou surovinu objednat.

V banánových listech lze vařit, grilovat, zabalit do něj pokrm nebo ho na listech servírovat
Autor: Košík.cz

V banánových listech lze vařit, grilovat, zabalit do něj pokrm nebo ho na listech servírovat

V banánových listech můžete vařit – používají se často u pokrmů s rýží, kterým dodají příjemné aroma, ale kreativitě se meze nekladou. V Indonésii se listy používají k pečení a grilování, protože maso díky nim získá specifickou chuť a aroma. Navíc listy na ohni neshoří, takže se nemusíte obávat, že maso na grilu přepečete. Nemluvě o tom, že maso připravené v banánovém listu je originální a udělá dojem. Banánové listy lze využít i jako netradiční talíře a servírovat na nich jídlo tak, jak to dělají v jižní Indii. Do listů můžete zabalit ryby a různé další druhy masa.

5 vegetariánských tipů na grilování od Titbitu

Ať již nejíte maso, nebo jen chcete zpestřit svůj grilovací repertoár, můžete využít bezmasé tipy společnosti Titbit, dovozce ovoce, zeleniny a dalších exotických pochoutek: „Snažíme se reagovat na příchod grilovací sezóny přípravou různých gril mixů, které zákazníkovi ušetří práci,“ říká Vojta Havránek z Titbitu. „Ty obsahují rozmanité kombinace oblíbených zelenin na gril, jako jsou cukety, lilek, rajčata, papriky, žampióny, různé cibule, chilli, byliny apod. V sezóně jsme schopni dodat třeba i bedly a stále větší oblibě se těší velké hnědé žampióny portobello, které se plní různými sýry a bylinkami,“ dodává a přidává praktické tipy, jak na ovoce a zeleninu na grilu.

Pokud grilujete maso a jídlo pro vegetariány na jednom grilu, ujistěte se, že se navzájem nedotýkají. Důkladně gril očistěte, než na něj položíte nemasité dobroty, anebo si gril rozdělte na dvě poloviny.

Jestliže grilujete jen ovoce a zeleninu, stačí gril rozpálit. Pokud ale chcete připravit i vegetariánské náhražky klasických masitých pokrmů, pozorně si přečtěte návod a zjistěte, jestli se vůbec grilovat mohou. Kromě zeleninových kombinací můžete ugrilovat i některé sýry. Skvělý je třeba halloumi nebo provolone.

5 vegetariánských tipů na gril

Ananas

Oblíbené ovoce, které je grilované chutné nejen samotné, ale i posypané cukrem a skořicí. Jestli si rádi pochutnáte i na kvalitním grilovaném mase, pomůže vám s jeho trávením v ananasu obsažený enzym bromelin.

Portobello

Houby jednoduše potřete olivovým olejem a ugrilujte místo burgerů. Můžete také odstranit nožku houby a portobello naplnit ořechy, bylinkami a zeleninovou směsí. Pak ale grilujte jen z jedné strany, aby se směs nevysypala.

Batáty

Zde se fantazii meze nekladou. Jdou předpéci v troubě, zabalit do alobalu, nakrájet na plátky, potřít různými omáčkami, ozdobit bylinkami, zkrátka na co budete mít zrovna chuť. Více o batátech v článku Batáty: zdravější „brambory“.

Chřest

Ideální pro první grilování, kdy je ještě k sehnání čerstvý. Vyberte si, který máte raději a nezapomeňte odstranit dřevnaté konce. Abyste zabránili propadnutí do žhavého uhlí, napíchněte chřest na špíz.

Meloun

Cantaloupe je skvělý jako předkrm v kombinaci s mozzarellou, rajčaty, mátou a bazalkou. Variace na caprese je také výborná s klasickým melounem, fetou, oreganem a rukolou.

Bimi brokolice, barevné baby cukety, žampióny, lilek, papriky a další oblíbenci grilu se dají také přidat do kuskusu, quinoy, salátů nebo do sendvičů. „Neměli bychom zapomínat ani na kvalitní koření. Čerstvá kurkuma je výborná do marinád na kuřecí maso a zelený pepř je skvělý k dochucení grilovaného hovězího,“ radí Vojta Havránek. „U bylin spojených s grilováním zažívá růst saturejka a citronový tymián. Obecně je příchod tepla a grilování propojen s růstem konzumace bylin, protože ke grilovanému masu (nejvíce se používá tymián, rozmarýn) se dělají i saláty (bazalka, meduňka). My jsme pro tuto sezónu připravili směsi bylinek na grilování, které na trh uvádíme pod názvem BBQ bunches. Plánujeme i různé novinky vhodné zejména pro koktejly, jako je například jahodová a čokoládová máta,“ dodává.

Dione nabízí recepty pro jarní detoxikaci

Česká značka mraženého ovoce a zeleniny Dione myslí na jaře na ty, kdo chtějí pročistit svůj organismus. Oblíbeným způsobem očisty jsou ovocné šťávy a smoothie.

Na detoxikační smoothie budete krom vody potřebovat borůvky, pomeranče, mango, kiwi a mátu
Autor: Dione

Na detoxikační smoothie budete kromě vody potřebovat borůvky, pomeranče, mango, kiwi a mátu

„Sáhněte po ovoci, které má nízký obsah cukrů, a doplňte jej zeleninou. Jaro zbožňuje zelenou barvu a vaše tělo ji také ocení. Nebojte se proto sáhnout po špenátu, okurkách, brokolici či celeru. Nemějte obavy z neobvyklých chutí – uvidíte, že ve výsledném mixu se lehce ztratí i ten zeleninový druh, který vás děsí už od dob školní jídelny. Stačí jej vhodně doplnit ovocem, které je plné vitamínů a vlákniny,“ doporučuje výrobce a přidává recept na detoxikační smoothie. Příprava nezabere ani pět minut.

Detoxikační smoothie

  • 3 hrsti mražených borůvek Dione 200 g
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • 1 mango
  • 1 kiwi
  • hrst lístků máty
  • 150 až 200 ml vody

Všechny ingredience rozmixujte a ozdobte lístkem čerstvé máty.

UGO Freshbary mění menu – dejte si superdrink nebo míchejte podle sebe

Od 10. dubna najdete ve všech UGO Freshbarech a Salateriích, kterých už je po Česku a Slovensku přes 80, nové menu šťáv a smoothie. Nově si tu můžete namíchat drink ve vlastním stylu a k tomu si z jakéhokoliv drinku můžete udělat superdrink přidáním některé superpotraviny nebo hráškového proteinu. Menu nyní obsahuje ty nejoblíbenější drinky ze všech menu UGO za téměř jedenáct let existence značky. „Do nového menu jsme vybrali ty nejoblíbenější drinky ze všech dosavadních nabídek a přidali jsme nejoblíbenější zákaznické kombinace. Zároveň jsme do nabídky promítli současné výživové trendy, abychom nabídli zákazníkům chuťový zážitek a přidanou hodnotu v podobě drinků pro specifické výživové potřeby sportovců, veganů a dalších,“ představuje nové menu Stanislav Pekárek, marketingový ředitel UGO.

UGO Freshbary mění menu - dejte si superdrink nebo míchejte podle sebe
Autor: Ugo

UGO Freshbary mění menu – dejte si superdrink nebo míchejte podle sebe

UGO je česká firma založená v roce 2005. V UGO barech nabízí čerstvě připravené 100% ovocné šťávy a smoothie, které personál připravuje na místě na objednávku zákazníka. V roce 2012 koupila celou síť UGO barů společnost Kofola ČeskoSlovensko, která k nim v roce 2014 přidala i síť Freshbarů a Salaterií Mangaloo. V současné době tak UGO provozuje 82 Freshbarů a Salaterií po Česku a Slovensku.

Pokud si nevyberete z osmnácti nápojů na novém UGO menu ani ze sezónní nabídky, můžete si nově sestavit vlastní drink a dát si do něj libovolné ingredience z UGO nabídky ovoce a zeleniny. Základem je vždy jedna nebo více odstředěných šťáv a pak už je to úplně na vás.

Fermentované limonády Fentimans přinášejí letní osvěžení 

Dodržování pitného režimu, speciálně v letních měsících, je velice důležité. Mimo celé řady ostatních funkcí napomáhá regulaci tělesné teploty a zásadně snižuje možnost přehřátí organismu. Tradiční britské botanické limonády Fentimans jsou tou správnou volbou pro ty, kteří hledají zdravé a zároveň chutné osvěžení nebo prostě chtějí zkusit „něco nového“.

Tradiční britské botanické limonády Fentimans jsou správnou volbou pro ty, kteří hledají zdravé a zároveň chutné osvěžení nebo prostě chtějí zkusit „něco nového“. Specifické jsou zejména způsobem zpracování.
Autor: Fentimans

Tradiční britské botanické limonády Fentimans jsou správnou volbou pro ty, kteří hledají zdravé a zároveň chutné osvěžení nebo prostě chtějí zkusit „něco nového“. Specifické jsou zejména způsobem zpracování

Specifické jsou zejména způsobem zpracování. Nápoje jsou fermentované, tedy zrají, což je u nealkoholických nápojů poměrně unikátní. Chuti dominuje zázvor, který se pomele a vloží do mědí vykládané parní lázně, kde probublává a pomalým vařením uvolňuje osobité aroma. Poté se přidají byliny, přírodní extrakty, cukr, droždí a pramenitá voda. „Nakonec se směs přelije do dřevěných kádí, kde se nechává fermentovat. Celý proces zrání trvá sedm dní, finální produkt má na dně láhve vždy jemný sediment, který zaručuje, že všechno aroma a všechno dobré z použitých surovin skončilo tam, kde mělo. Botanické limonády Fentimans neobsahují žádná éčka, žádné konzervanty ani umělá barviva. Pouze přírodní složky,“ uvádí výrobce.

Vlajkovou lodí Fentimans je růžová limonáda Fentimans Rose. Zdrojem její vůně i chutě je čistý růžový olej z proslulého Údolí růží u bulharského Kazanlaku, který jí dodává správný poměr růžové vůně a požadovaný nádech růžové barvy. Své fanoušky na celém světě má i osvěžující Curiosity Cola s infúzí rostlinných složek, kterou britský deník Independent jmenoval „tou nejlepší kolou na světě“. Sladkou příchuť třešní obsahuje Cherry Cola, tradiční citronáda Victorian Lemonade zase šťávu z jednoho a půl citronu v každé láhvi. Na své si přijdou i fanoušci dalších citrusů – mandarinek a pomerančů v Mandarin & Seville Orange Jigger nebo limetek ve Sparkling Lime and Jasmine. Další, samostatnou kapitolu tvoří zázvorová piva v klasických, alkoholických či bezlepkových variantách. Bohaté portfolio pak doplňují limonády Wild English Elderflower, Dandelion & Burdock nebo pivo s limonádou v jednom – Lemon Shandy. Fentimans nabízí i sedm druhů toniku: klasický Indian Tonic, Light Tonic, Tonic Connoisseur, Herbal Tonic, Botanical Tonic, Pink Grapufruit Tonic a Mediterranean Orange Tonic.

Limonády Fentimans jsou k dostání ve vybraných obchodech, barech a bistrech nebo na webu www.emdrinks.cz, kde se dá objednat i zavážka až do domu.

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).