Počet hvězd značí roky, během nichž Metaxa zrála v dubových sudech. Aktuálně nejvyšším počtem hvězdiček se pyšní destilát s číslem dvanáct.
Dvanácti hvězdičková Metaxa dorazila do České republiky v dubnu a nyní se představuje také prostřednictvím řízených degustací pro širokou veřejnost vedených profesionálním sommelierem.
Sommeliér zasvětí všechny zájemce nejen do chutě, vůně, výroby ale i do dalších zajímavostí a novinek, které neodmyslitelně patří k tomuto destilátu.
„Metaxa je velmi oblíbená mezi muži i ženami. Ve spotřebě Metaxy na osobu je Česká republika na druhém místě. V Čechách jsme Metaxu 12* představili v dubnu 2012 a aktuálně se každou minutu vypije jeden panák,“ říká David Šeberle, ze společnosti Rémy Cointreau, distributora značky Metaxa do České republiky, která koncept pravidelných degustací organizuje. Více naleznete na www.remy-cointreau.cz.
Složení je tajné
Značka Metaxa byla založena v roce 1888. Vyrábí se destilací révového vína vyrobeného z velmi zralých hroznů, z ostrovů Samos a Lemnos v Egejském moři, jež poskytly mošt o vysokém stupni cukernatosti.
Počet hvězd značí počet let, během nichž Metaxa zraje v dubových sudech původem z francouzské oblasti Limousin. Aktuálním vrcholem produktové řady „Metaxa Stars“ je Metaxa 12⃰. „Vyniká svojí extrémní jemností,“ říká David Šeberle.
Po dosažení požadované zralosti se destilát na rozdíl od všech brandy míchá s archivními ročníky řeckých muškátových vín a extraktem ze směsi bylin a růžových okvětních lístků, jejíž složení je tajemstvím výrobce.
Čtěte také: Bylinná vína vznikají ve sklepě činžáku
Odborníkem zodpovídajícím za chuť a jemnost destilátu je „Metaxa Master“, pan Costas Raptis, již pátý v generaci rodinných mistrů Metaxy za 123 let existence značky.
Metaxa se konzumuje čistá, případně s ledem. Lze ji použít jako bázi pro prémiové míchané nápoje. Hlavním znakem je tmavě medová až jantarová barva, v chuti můžete objevit stopy čokolády, karamelu a pomerančové kůry.