Titulek snad mohl napsat člověk, který nikdy nebyl v Mexiku ani v mexické restauraci. Měl jsem to potěšení navštívit přímo v Mexiku a posléze i v USA několik pravých mexických restaurací a pálení jsem si užil až tekly slzy. Možná to bylo výběrem jídla, ale ostatní společníci na tom nebyli lépe. Připouštím, že moučníky nepálily a byly sladké, ale jinak jsem si užil fantastická, ostrá a chutná jídla.
tsd
Mám tentýž názor. Asi jsem byl v jiném Mexiku než autor. Pokud ovšem autor zná mexickou kuchyni jen z českých „mexických“ restaurací, pak bych tomu věřil. Na rozdíl od poměrně autentických např. indických restaurací u nás, ty mexické příliš autentické nejsou. Jednou jsem se v „mexické“ restauraci u Anděla zeptal „co máte opravdu ostrého, jako v Mexiku?“ a dozvěděl jsem se: „nic.“
Nevím kde jste byl vy, ale pálivá jídla byla vždy na jídelním lístku označena, člověk měl možnost výběru. Nebo se zeptal obsluhy. Vždyť tam také jedí děti.
Pálivé byly někdy, ale ne vždy předkrmy - omáčky v miskách. Rajčatová salza, zelená z avokáda a salát s cibulí a rajčaty. Sladká jídla tedy opravdu, ale opravdu nikdy nepálila. V tom s vámi souhlasím.
Pálivá jídla nezvládám a tak vím, že jsem si mohla objednat nepálivá. A také chce aspoň španělský slovníček.
Pravá mexická restaurace je ovšem vždy v Mexiku :-D
Já tam loni byla měsíc, tak o tom mohu něco tvrdit.
Pravá mexická restaurace je v Mexiku, máte pravdu, ale ty nejlepší mexické restaurace jsou v Kalifornii a Nevadě. Byl jsem čas v hlavním městě pak asi týden v Zaragoze. Bylo to dobré, ale nedalo se to srovnat s restauracemi ve starém Las Vegas. Asi je to tím, že v USA vaří nejlepší kuchaři z první ligy a v Mexiku zůstal okresní přebor.
Nikde jsem nepotřeboval španělský slovníček, protože v Mexiku jsou jídelňáky skoro všude španělsko - anglické a v USA anglicko - španělské. Většina jídel je hodně ostrá, ale vyberete si samozřejmě i ta méně štiplavá. Ale přeci nebudu chodit do takové hospody na "krupicovou kaši :-) ", ale užiju si to co u nás nemáme a co voní exotikou, ne?
tsd
A propos, jak píšete salsy jsou většinou také velmi ostré a jídlo bez salsy je jako soulož bez orgasmu.
Pro zajímavost jsem si našel recept na studenou salsu:
2 šálky drcených rajčat, 1 lžíce sekaných zelených chili papriček, 1 lžíce sekané zelené petrželky, 1 lžička drceného česneku, 1 lžička soli, ¼ lžičky čerstvě drceného černého pepře, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce olivového oleje.
Pálí mne už jen při čtení receptu.
tsd
Víte, já pálivá jídla milovala... Ovšem nemám zdravý žaludek a pálivé nesnese vůbec :-(
Salsu měli i nepálivou z čerstvých drcených rajčat (jak kde), tu jsem milovala a recept jsem našla, že je chuťově lepší si ji udělat z nakládaných rajčat. Musím to zkusit.
Já anglicky neumím, ve škole mne minula. Jen pár slov. Ale vždy když jedu do nějaké země, tak se domlouvám přes slovníček v místním jazyce. A pár se jich také naučím. Mají radost :-) Takže patlanina anglicky a místní jazyk. Vždy jsem si vyřídila co jsem potřebovala.
A díky za recept, pouze vynechám chilli papričky a citronu dám méně.
Na jihu USA (typicky Kalifornie, Nevada atd.) se klidně o pravé mexické restauraci mluvit dá, také to tam běžně vedou rodilí Mexičané a kulturně ostatně u některých čtvrtí skoro nepoznáte, že jste v USA a ne v latinské Americe (mohu porovnat oboje).
S vámi popsaným označením pálivých se setkáte více právě v USA, v Mexiku na to narazíte spíše v oblastech "pro turisty". Nicméně ale do jisté míry pálivé vždy bylo v podstatě všechno. Při přiměřené opatrnosti (zejména u salzy) se nicméně člověk najedl vesměs výborně, pokud si ale někdo neznalý dal například více omáčky, tak se pak nestačil divit :-(