Ten clanek je strasna, ale fakt strasna hovadina. Vyzniva tak ze ohrivani jidel v mikrovlnce je ok, coz rozhodne neni. Sestra bydli v Helsinkach, ma kamaradku ktera tam na univerzite delala vyzkum tykajici se potravin, casti vyzkumu bylo i co se s potravinami stane kdyz se ohreji klasicky (sporak, trouba) nebo v mikrovlnce. Podotykam ze to byl seriozni vyzkum provadeny v laboratornich podminkach. Vysledky byly silene. Jidlo ohrate v mikrovlnce je obrazne receno "mrtve", veskere ziviny, vitaminy a prospesne latky jsou znicene, kdyz to clovek sni tak z toho telo ziska jen prazdnou energii v podobe kilojoulu, jinak vubec nic. Hodne spatne dopadla zelenina a ovoce, je to z toho duvodu jakym principem se jidlo v mikrovlnnem zareni ohriva - castecky hmoty kmitajici ve zbesilem tempu o frekvenci pres 2GHz zpusobi ze dojde k roztrhani bunecnych sten, tekutiny vytecou ven a dojde k znehodnoceni vsech vitaminu a prospesnych latek. Tuky na tom nebyly o moc lepe, tim ze maji tendenci v mikrovlnnem ohrevu tvorit ve sve hmote lokalne prehrate loziska kde teplota dosahuje mnohem vyssich hodnot nez ve zbytku objemu tak tam dochazi k chemickym reakcim a vznikaji v nich nezadouci a casto i karcinogenni slouceniny. Situace je jeste mnohem horsi pokud si clovek jidlo ohriva v plastove nadobe nebo pod plastovym poklopem - horky prehraty tuk ktery na ten plast strikne opet produkuje toxicke vypary a slouceniny ktere nejsou pro zdravi vubec dobre.
Pri ohrivani na sporaku nebo v troube je to uplne jina situace protoze teplo prostupuje hmotou potraviny mene agresivne, ubytek telu prospesnych latek je tam taky ale v mnohem mensi mire a jidlo take chutna mnohem lepe. Kdo si nekdy ohrival zeleninu v mikrovlnce tak vi jaky je to vzdycky hnusny vodnaty blivajz (roztrhane bunecne steny ze kterych vsechen obsah vytekl).
Opravdu nevim co si mam o tomto clanku myslet, je to fakt strasny blabol a dezinformace!! Kdo mi neveri at zapoji zdravy rozum a zkusi v googlu vyhledat termin "microwave owen health risks" - uvidite sami, clanku na toto tema i s podrobnym vysvetlenim vsech moznych aspektu je na netu vic nez dost.