Veterináři provedli téměř sto kontrolních akcí a prověřili bezpečnost vajíček a produktů z vajec.
„Útroby českých spotřebitelů nic neohrozilo,“ sdělil Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy (SVS). Akci proto nebyla věnována médii větší pozornost. Přesto stojí za to vědět, že kontroloři neusnuli na vavřínech a v souvislosti s velikonočními svátky provedli řadu kontrol.
Mimořádná akce SVS kontrolovala vejce a výrobky z vajec. Od počátku dubna do jeho poloviny provedli inspektoři na území celé republiky celkem 93 kontrolních akcí a tam, kde připadlo v úvahu možné podezření, odebrali 17 kontrolních vzorků. Ty pak putovaly k podrobnému vyšetření.
K tématu: Vyznejte se ve vejcích
„Pouze v jednom případě jsme zjistili přítomnost salmonel (Salmonela enteritidis),“ informuje Josef Duben. „Ani v tomto jednom případě nešlo o přímé ohrožení zdraví lidí, neboť šlo o výrobek (tekutá vejce pasterovaná), který byl skladován až do obdržení výsledků laboratorních vyšetření u výrobce.“ Na základě výsledků pak byl výrobek určen k opětovnému tepelnému zpracování, popřípadě neškodnému odstranění. Dotyčnému subjektu v Ústeckém kraji byla uložena nápravná opatření a také uložena pokuta.
„Po zkušenostech z uplynulých let naši i cizí producenti věnovali velikonočním výrobkům odpovídající pozornost.“ Veterináři tedy konstatují, že jsme neshledali žádné problémy, které by ohrozily spotřebitele.
Zdroj: SVS