Názor k článku Ministr tlačí české potraviny a komora kouzlí s marží od Pepa - Připusťme, že české masokombináty i soukromí řezníci vyrábějí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 12. 2013 12:18

    Pepa (neregistrovaný)

    Připusťme, že české masokombináty i soukromí řezníci vyrábějí některé uzeniny i výhradně z masa. Jak vypadá takový český párek nebo salám? Jsou české? Já tvrdím, že nikoliv. Musíme brát v úvahu to, že 50% vepřového masa se do Česka dováží. Řezníci stále využívají toho, že se dá ze zahraničí sehnat levné dotované maso, na které dostávají navíc ještě vývozní dotace tamní obchodníci. Než by čeští řezníci zaplatili českému zemědělci o tři čtyři koruny více za kilo živého prasete, raději levně koupí zamrazené či zachlazené maso nevalné kvality. Toto maso řezník samozřejmě dá raději do výrobků, protože nehodlá riskovat, že prodavačka v obchodě bude muset za dva dny omývat v octové vodě již tak oslizlé a povadlé maso, které cestovalo týden přes celou Evropu. Salámy a párky z dovozového masa jsou pak prodávány jako český výrobek a mnohdy to má nálepku Klasa nebo Regionální potravina. A tyto česko-zahraniční uzeniny dnes nevyrábí jen velké masokombináty typu Kostelecké uzeniny, ale i malí soukromí řezníci, kteří (prozatím) využívají dobré pověsti svých výrobků.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).