Prvními letošními certifikáty Klasa se nově zdobí devět výrobků od šesti společností.
Nově oceněnými výrobky jsou:
Šunka bez éček – nejvyšší jakosti
Výrobce: VÁHALA a spol. s r.o.
- Šunka obsahuje minimálně 98 % masa, je bezlepková a má nízký obsah soli. Navíc je bez přídatných látek a bez dusitanu sodného.
Litovelská zeleninová směs
Výrobce: Alibona, a.s.
- Zeleninová směs je tvořena karotkou, kukuřicí a hráškem.
Brdská klobása
Výrobce: ZEMAN maso-uzeniny, a.s.
- Brdská klobása je fermentovaný trvanlivý výrobek s vysokým obsahem masa českého původu, z lokálních farem Příbramska.
Zelný salát s koprem, Mrkvový salát s ananasem
Výrobce: Jihočeská zelenina a.s.
- Základem zelného salátu je kromě bílého zelí také cibule bílá a sterilovaný kopr.
Zátkova mouka pšeničná hladká světlá „00“, polohrubá Výběrová, hrubá Zlatý klas
Výrobce: Europasta SE
- Zátkova mouka má dlouholetou tradici. Společnost Europasta kromě Zátkovy mouky a Zátkových těstovin vyrábí ještě těstoviny pod značkou Adriana, Rosice a Ideál.
Čtěte k tématu: Speciální druhy mouk a jejich použití
Crispins Amarantová BIO tyčka
Výrobce: EXTRUDO Bečice s.r.o.
- Výrobek je zajímavý jednak svým tvarem, chutí a nutričním složením, ale také velice nízkým obsahem soli, cukru a tuku.
Galerie: Speciální druhy mouky a jejich použití
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 1 019 produktů od 214 českých a moravských výrobců.
Loni přišly o Klasu dva výrobky
V roce 2016 inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) odebrali celkem dvě stě šarží potravin s logem Klasa, nevyhovující parametr inspektoři zjistili u čtyř šarží. Dva výrobky pak o Klasu přišly. Šlo o Hrášek s karotkou společnosti Alibona, a.s. a ŠUNKA NA KOSTI společnosti Michal Kratochvíl (Smíchovské uzeniny).
„Důvodem odebrání značky výrobku Hrášek s karotkou je porušení Pravidel pro udělování národní značky KLASA. Kontrolou ze strany dozorového orgánu Státní zemědělské a potravinářské inspekce bylo zjištěno, že výrobek nevyhovuje v parametru vůně a chuť. Dále výrobce používal podstatně odlišný technologický postup, než byl uveden v technické dokumentaci k žádosti o značku KLASA,“ uvedla pro server Vitalia Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF. Co se šunky od kosti týče, zde kontrola ze strany dozorového orgánu Státní veterinární správy zjistila obsah škrobu, který nebyl výrobcem deklarován, a navíc se jeho použití do tohoto typu výrobku dle požadavků vyhlášky nepřipouští.
Zdroj: SZIF