Z velkochovového kuřete se odstraní kůže (vypečená kůžička je na něm na talíři ještě tak to nejlepší). Nacpe se do něj voda a chemikálie (tzv. "křehčené maso") a lidi se v restauracích po tom můžou utlouct. Protože je to zcela bez chuti, je nutno na to patlat kečupy, glutamanové přípravky apod. Myslím, že nejen Američan se musí za břicho popadat, když na českém jídelníčku najde "kuřecí steak". A ještě jedno - velmi chválím název "selské kuře". Konečně někdo ví, že u nás nemají tradici farmáři, ale sedláci.
Také souhlasím. A obliba tzv. "křehčeného" masa mě překvapuje. Ačkoliv ono to asi zase tak překvapující není, když zdejší většinový spotřebitel řeší u čehokoliv hlavně CENU a kvalita je podružná (zvlášť když je dražší), takže si místo obyčejného kvalitního kousku masa radši koupí laciné maso vyfutrované vodou a chemikáliemi - sice není chutnější ani zdravější, ale je LEVNÝ. A pak se tady lidi strašně diví, že jsou nemocní...
Proc ma bezny spotrebitel kupovat drahe nekvalitni zbozi ? Za cenu LEVNEHO nekvalitniho kurete dostane v Nemecku KVALITNI ? Proc ma platit mnohonasobek ceny (nemluve o 3x nizsi kupni sile) aby dostal stejne kvalitni zbozi jako za hranicemi ?
To ze bude platit rekneme 2x vyssi cenu (v prepoctu CZK na EUR, tedy cca 6x vyssi v prepoctu kupni sily) vyresi presne co ? Nic, jen ze bude za blbce.
Přesně tohle mě napadá vždycky taky. Politici a pisálkové mlčí.-(
Před týdnem na primě ty dva joudové z ČSSD a ODS přesně to samé - ani jeden neopověděl na tuto otázku. Selátko z ČSSD kvičel o tom, že DPH zvýší ceny a sniží kvalitu, kterou MUSÍ lidi kupovat a ODSvině zase kvičel, že se tady vyrábí kvalitní výrobky, které by český spotřebitel nekoupil, proto se musí vyvážet.
Ovšem ten výrobek v německu se prodává v obchodech za cenu českého šméčka... to nechtěl říct nikdo z nich.
"že obchodníci ve svém honu za nízkou cenou diktují přesné parametry dodávané drůbeže"
Lov na nízku cenu robia zákazníci - obchodníci sú iba sprostredkovatelia, tí nemôžu predávať niečo, čo by zákazníci nekupovali. Autor článku by sa skôr mal sťažovať na zákazníkov, že idú po cene a nie po kvalite. Lenže skúste ísť po kvalite, keď máte vo vrecku mesačne 10K.
Kterejpak miliardář to říkal, že není dost bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci? Přesně to platí i o těch nekvalitních potravinách.
Příklad: 10 deka šunky s 60% obsahem masa stojí kolem 18 Kč, 10 deka šunky s 98% obsahem masa stojí kolem 24 Kč (aspoň v Globusu). Jste dost bohatý, abyste si mohl dovolit koupil tu levnější (a tedy kupoval vodu za cenu masa)?
My jsme koupili vodou křehčené jednou a naposled. Tak odporně slizké kuřecí maso bez chuti jsem ještě nikdy nejedl. No, taky jsem to nechal, protože jsem měl pocit, že konzumuji vlhčené ubrousky. Poté, co jsme se coby rodina kdysi "vzdělali" v tom, jak se drůbeží maso vyrábí, kupujeme převážně vepřové. Ono bude asi též nacpané proteiny či antibiotiky, ale pořád mám pocit, že kupované vepřové je kvalitnější než drůbeži. Kdyžtak mě vyveďte z omylu.
Tak a teď ještě článek z tzv. bio mlékárny, jak "tehdy" mělo mléko smetanu....
Pan Jiří Vacek má jistě k dispozici nějakou statistiku ohledně srovnání kuřete ze supermarketu. Nebo že by stavěl jen na výsledcích svého podnikání? Konec roku se blíží, tak je potřeba je vylepšit?
Mám v rodině také jednoho člena, co se silnou nostalgií vzpomíná na staré časy, pěstuje doma "bio" kuřata, slepice, králíky a další. Mohu zcela jednoznačně potvrdit, že rozdíl já nepoznám. V horším případě jsou na tom hůř výsledky její kuchařské práce. A to se týká jak "domácího" masa, tak zeleniny jako rajčata, jablka, hrozno atd.
Psychika je poměrně silný prvek a já si spojuji autory takových článků s nemocí ne nepodobné anorexii.
Dobrý den, můžu Vás ujistit, že pana Vacka jsem oslovila já (nikoli obráceně), na základě zkušeností s jeho drůbeží (a ve srovnání s tou "hypermarketovou"). Nejde o žádné nostalgické vzpomínání na staré dobré časy, ani o posedlost stravováním. Ale chci vědět, co se mi nabízí a chci mít možnost si vybrat - tu máte i vy a nikdo vám ji nebere. Mějte se pěkně LK, Vitalia.cz
Vaše novinářská aktivita by se dala hodnotit kladně, pokud by byla vyvážená a to ani při nejlepší vůli nelze tvrdit. Co takhle dát příležitost sdělit názor i druhé straně?
Přehledl jsem něco nebo tady nebyl ani jeden článek s názorem výrobce tzv. běžných potravin? A tím "běžným" myslím opravdu běžný standard a nikoli extrémy, na které se rádi upínají propagátoři tzv. zdravého životního stylu (plného přebytečných cukrů a plísní :-)).
Uvedený článek není z těch co "dává vybrat". Jednoduše manipulativním způsobem přesvědčuje o své pravdě. Používá nepodložené argumenty a zavádějící formulace (stres, blíže neurčená hladina glykogenu, změna pH atd.) včetně závěru. Korunu tomu dal ten "test" na konci. To jsem si řekl, že autor si asi myslí, že jsem vůl.
Já připouštím, že produkt pana Vacka může mít kvalitativní výhody. Bohužel způsobem prezentace se dle mého názoru jen zařadil do skupiny článků o toxických rybách, hormonálních kuřat, nebezpečí konzumace jakéhokoli mléka příp. o těch správných mírách ženského těla atd.
Marketing založený na šíření strachu nepovažuji za fér hru (a to je spíš kritika tohoto serveru).
Ah, tak beru asi zpět. Teď koukám na titulek na straně "Škodlivá éčka neexistují"
Je fajn, že přemýšlíte o tom, co čtete a jak to na Vás působí. Pokud Vám články tady nepřipadají vyvážené a nelíbí se Vám, doporučuji číst články jinde - najděte si takový server, kde budou články vyvážené, objektivní, s definicemi použitých pojmů, s odkazy na odpovídající informační zdroje apod. dle Vašich požadavků.
A pak sem prosím napište, který server to je, ráda tam přejdu také.
Nepřijde vám to poněkud alibistické? Proč by zdejší server měl být pouze pro vyznavače té "správné víry"? Já osobně jsem většinou rád, za jiný názor, který může narušit mou profesní slepotu. Doby kdy všichni (slepě) tleskali přednášejícímu, plácali se po ramenou a předstírali jednotný názor jsou snad už za námi.
Tak to ještě vydržte, já ty svoje snahy za nedlouho uznám za marné a odtáhnu :-)
Nestačím se divit vždy, čtu-li názory jako tyto.
Zde je popisován příklad chovu drůbeže přibližující se tomu, jak se to dělalo desetiletí předtím, jak to, když to trochu přeženu, dělala prababička skoro každého z nás na vsi, kam jsme jezdili na prázdniny, a najednou je to označováno za tendenční. A hledají se mouchy, považuje se to za ulítlost extrémních propagátorů životního stylu, atd.. (Nejlegračnější je věta: A tím "běžným" myslím opravdu běžný standard...)
????? Selský rozum by nestačil?
Tak z mé strany to byla především obhajoba. Jinými slovy: já si s tím hledáním much nezačal :-)
Ad "běžné": Bohužel na selský rozum u těch hlasitých kritiků normální stravy často nenarazíte. Některé klasické nesmysly jsem už uvedl, ale mohl bych klidně pokračovat.
Ještě jednou připomínám. Ten agresor je v tomto typu diskuse většinou ten kritik běžné (normální) stravy. Pokud se nepletu, tak já jsem se "selského kuřete" nijak nedotkl.
:-) taky možnost. Ale takových je většina a dokonce i většina i z těch zastánců "moderních trendů". Když nevědí co jí, tak to prostě nepoznají. A věřte, že je zkouším jak to jde. Jistě zralé rajče od nezralého pozná každý, ale to je tak asi vše. Zkažený kaviár od nezkaženého nepozná téměř nikdo. A takové lidi já za popelnice nepovažuji.
P.S.: Bavíme se v kontextu obvyklých potravin. I selslé kuře umí zezelenat a biorajče zhnít.
ad "shnilé": proč jsem to jen přepisoval na "z"? Díky.
"Obvyklými" potravinami jsem nemyslel obvyklé druhy potravin, ale obvyklou kvalitu potravin. Což bych pokládal takové potraviny, které nakoupíte ve velkých řetězcích dnes, zítra nebo za týden.
Asi bych při troše času vyplodil i nějakou objektivní definici opírající se o střední hodnotu a rozptyl kvalitativních parametrů s použitím definice kvalitativních parametrů, ale je to třeba?
ad shnilé
To bude asi tím, že existuje něco, co se jmenuje spodoba. Je to způsob výslovnosti sousedících souhlásek s rozdílnou znělostí. Tedy v našem případě s (neznělá) a h (znělá). V češtině převládá neznělá spodoba, tedy tendence číst (vyslovovat) schnilé, naopak na Moravě uslyšíte spodobu
znělou, a tedy výslovnost zhnilé.
Existuje případ, kdy mě neznělá spodoba neskutečně "tahá za uši", a to je u slova shoda, shodný, shodovat se, shody. Čtení "schoda, schodný, schodovat se, schody" na mě působí, jako by mluvčí nevěděl, co říká, a mluvil o nějakých schodech.
Spodoba prý usnadňuje výslovnost. V konkrétním případě uvedeného slova shoda, ale i dalších, včetně shnilé mi ale nedělá žádnou potíž vyslovovat ho jak se píše, tedy bez spodoby. Neznělou spodobu považuji za nejhorší možnost.
Asi budete z Moravy - pro moraváky je typické, že dávají přednost znělé výslovnosti "zhoda" před neznělou "schoda". Mě zase tahá za uši ta "zhoda".
A to shnilé se píše se "s", protože předpona s- znamená (mimo jiné) zmenšení (scvrknout se), a když něco hnije, tak se to zmenšuje (viz http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/porfaq.html).
Na tohle nema smysl pravidla aplikovat. Protoze nikde neni striktne uvedeno jestli je ma vyssi prioritu zmena stavu, nebo smer. Shnile je totiz stejne tak dobre mozne povazovat za neco po zmene stavu zčernalé (po zčernání), zmutované (po mutaci). Takze jedine co tohel zodpovi je kodifikovana mluvnice vydana chytrymi jazykovladci.
V životě jsem měl jen jednoho práska. Tedy kromě toho pasivního kouření :-(, ale naštěstí se pohybuji ve společnosti, kde je kouření spíš výjimkou.
Nepozoruji mezi sebou a okolím nějaké dramatické rozdíly ve vnímání chuti. Ostatně když je nálada a příležitost, tak spíš testuji ty zastánce tzv. zdravé výživy. Naposledy např. biobanány z ekvádoru. Zajímavé však je, že i když sami selžou, tak je to nepřesvědčí. Prostě když to stojí přes 84,-/kg tak to přece musí být lepší než ty za 20,-/kg.
Rodinu se snažím upozornit, že mohou naletět, ale jinak se nesnažím vyvracet něčí víru. Ať si to někdo platí, když chce. Ozvu se, až když se někdo snaží navážet do mé potravy pomocí nepodložených argumentů a mýtů.
Plne s Vami souhlasim. Tento clanek je cely vystaven na "Takhle to preci je, takhle si to myslime". Nehlde na to, ze tam je spousta naprosto evidentnich nesmyslu. Kure chovane v klecovem chovu, nalozene do klece, neprozije zadny stres z prevozu na jatka, nebot je to jeho prirozene prostredi. Resp. ten stres nebude nicim vetsi nez pri jeho beznem pohytu v kleci.
Narozdil od kurete v beznem vybehu, kde je kure nejprve honeno, aby bylo chyceno, pak je mu znemoznen pohyb, hlava polozena na spalek a az pak umre. Mnozstvi stresu v prubehu porazky? Kdo si ho trfne zmerit? Osobne si myslim, ze pri tom "tradicnim", je ho vyrazne vic.
Nicmene proc by to melo mit negativni vliv na produkt? Nikdo nikdy neprokazal, ze by vystresovane maso, bylo horsi nez nevystresovane a dekozala ani pravy opak.
Navic tradicny lov vystresoval zvire nekolikanasobne vic, nez cokoli co delam dnes. Zvire se bud chytitlo do pasti a tam bylo stresovane i nekolik dni a nebo se do nej clovek trefil sipem / ostepem a zvire prchalo a clovek ho stval tak dlouho dokud nekde zvire vysilenim nepadlo. Takze tradicni (vzhledem k delce praktikovani clovekem) je zvire pred smrti poradne vystresovat. Neni tedy nejmensi duvod se domnivat, ze by nam stresove hormony zvirete meli jakkoli ublizit, protoze jsou tradicni soucasti nasi potravy.
Krutost jednání se zvířaty způsobila, že maso již od cca poloviny devadesátých let nejím. Tehdy jsem neřešil kvalitu masa, jen etický rozměr věci. Zabít zvíře někde na lovu a sníst, prosím. Ale podporovat tohle organizované mučení, to je na mne trochu moc.
Svým dětem maso dopřávám, ale s velkými pochybami, zda jim to skutečně zdravotně prospívá.
Ano, žalostná situace - obchodníci chtějí vydělat a spotřebitelé chtějí co nejvíce ušetřit. Co s tím?
Dokud budeme převážně kupovat levné blafy, budou k dostání převážně levné blafy. Až budeme chtít kvalitu, bude k dostání kvalita.
Podobná situace - máme teď inverzi, všude smog... lidem se to nelíbí, chtějí dýchat... a přesto se nezdá, že by omezili své pohodlí a vzdali se na pár dní auta.
Princip stejný: začít musíme u sebe a neargumentovat tím, že můj počin jednotlivce přece nic nezmění.
Psaní takovýchto článků je plýtvání energií, protože tento článek si přečte jen určitá skupina lidí (a ti už stejně vědí, že v kosmetice jsou jedy a potraviny jsou nevalné kvality). Pokud autorům dělá radost samotné psaní, tak nic nenamítám. Pokud ale píší, aby něco změnili a ovlivnil, tak investují energii na špatném místě.
"Až budeme chtít kvalitu, bude k dostání kvalita."
Opravil bych to na: Az budeme chtit kupovat v CR kvalitu za odpovidajici ceny, stejne nebude co :-) Proto ted musime nakupovat kvalitu v Nemecku/Rakousku a jako odmenu za to dostaneme nizsi cenu, nez za soucasny blaf v CR. Neco je v te rovnici spatne, ze ?
Tohle všechno zde popisované má společného jmenovatele. Chamtivost, přímo nenažranost, ovšem CELÉ společnosti. Vztekající se diskutující si nevědomují, že jejich plné nákupní vagony za pár korun nejsou zadarmo.
Kvalita vždycky stojí peníze a když póvl chce jíst lavory pomyjí... No, ať si pochrochtají.
Hm, a politiku do toho netahejte, nenažranost je apolitická.