Historie vánočky sahá údajně až do 14. století, ačkoliv tehdejší vánočka se té dnešní podobala jen vzdáleně. Zpočátku se totiž jednalo o nepletené pečivo podlouhlého tvaru, které se nazývalo calta.
Vzhled i používané názvy pro tento druh pečiva se postupem času měnily. Vánočky kdysi patřily mezi nejoblíbenější vánoční dárky, a dokonce byly i součástí mzdy pro sloužící.
Upéct vánočku také nebylo jen tak. Dříve ji mohli péct pouze cechovní řemeslníci – pekaři. Teprve od 18. století si je lidé začali péct doma sami.
Dnes si můžeme vánočku kdykoli koupit – nebo zkusit upéct. Podívejte se, jak na to podle mistrů pekařů z kladenské La Lorraine. Vánočky se zde splétají ručně ze šesti pramenů těsta a nejrychlejší pekařka ji uplete za neuvěřitelných dvacet vteřin.
Galerie: Jak se plete vánočka – za 20 vteřin
Zdroj: Další vánoční kulinární inspiraci naleznete na „vypečeném blogu“ o pečivu DOKŘUPAVA.CZ.