Místo vánočních prémií – vánočka

10. 12. 2015

Sdílet

Tradiční vánočka z máslového těsta má dlouhou historii, i když původně vypadala dost jinak než dnes. Dávala se dokonce jako vánoční dárek i coby součást mzdy.

Historie vánočky sahá údajně až do 14. století, ačkoliv tehdejší vánočka se té dnešní podobala jen vzdáleně. Zpočátku se totiž jednalo o nepletené pečivo podlouhlého tvaru, které se nazývalo calta.

Vzhled i používané názvy pro tento druh pečiva se postupem času měnily. Vánočky kdysi patřily mezi nejoblíbenější vánoční dárky, a dokonce byly i součástí mzdy pro sloužící.

Upéct vánočku také nebylo jen tak. Dříve ji mohli péct pouze cechovní řemeslníci – pekaři. Teprve od 18. století si je lidé začali péct doma sami.

Dnes si můžeme vánočku kdykoli koupit – nebo zkusit upéct. Podívejte se, jak na to podle mistrů pekařů z kladenské La Lorraine. Vánočky se zde splétají ručně ze šesti pramenů těsta a nejrychlejší pekařka ji uplete za neuvěřitelných dvacet vteřin.

Galerie: Jak se plete vánočka – za 20 vteřin

Zdroj: Další vánoční kulinární inspiraci naleznete na „vypečeném blogu“ o pečivu DOKŘUPAVA.CZ.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).