Přesně takový systém jsem navrhoval pod staršími články o bezobalových obchodech. V těch dosavadních totiž zákazník neví, jak staré zboží tam je, jestli se nemíchá s novým při "dosypávání" a tak se v něm dále nemnoží plísně a hmyz. Hermeticky uzavřené jednorázové kapsle (třeba i recyklovatelné) jsou přesně to řešení.
Chtělo by to ještě doladit
1) informace o výrobku musí být věrohodným systémem dostupné zákazníkovi - zejména datum výroby a datum spotřeby. A to takovým způsobem, aby věřil tomu, že s nimi nemůže obchodník manipulovat
2) Co nejdříve zavést systém, který je ve článku zmíněn jako v přípravě - tj. možnost zadat si přesné množství. Protože co s tím, když zákazník neodhadne, zmáčkne a místo 50 g mu vyjede půl kila, které nechce. Nechá to v pytlíku válet v obchodě? Dovedu si takovou stanici představit i zcela samoobslužnou, tj. čtečka karet na zaplacení, zmáčknu co a kolik chci, zaplatím a dostanu nasypáno. Další výhodou, pokud systém dokáže zvážit zboží ještě před nasypáním do přinesené nádoby je, že není nutné řešit hmotnost té přinesené nádoby. Zákazník tak nemusí používat žádné standardizované pytlíky a krabičky, ale může si přinést vlastní, třeba od zmrzliny a podobně.