V obchodech se jako houby po dešti objevují nové mléčné výrobky, které už z dálky hlásají, že mají o třicet procent méně cukru než dřív. Ať už jde o jogurty, skyry, mléčné rýže, nebo smetanové krémy. Skutečně výrobci jen ubírají cukr, nebo ho nahrazují umělými či jinými přírodními sladidly? A jak takový výrobek vůbec chutná? Prozkoumali jsme to.
Co se dozvíte v článku
Na obale se můžete chlubit, až když uberete 30 % cukru
Pokud výrobce sníží obsah cukru, soli nebo například tuku ve svém výrobku, může o tom zákazníka na obalu informovat až v případě, že je pokles dané složky minimálně o třicet procent oproti předchozímu stavu. Jinak by šlo o zakázané tvrzení. Proto tedy na obalech neuvidíte například nápisy typu: „Snížili jsme obsah cukru o 16 %.“
Na tom jsou někteří výrobci dost biti. Ne u všech výrobků lze totiž tak razantně (o 30 %) snížit obsah cukru (soli, tuku…), protože by ztratil své senzorické vlastnosti. Nebo by ani nešel vyrobit. Typickým příkladem je například řada jogurtů z Kunína pod názvem S kousky.
Loni v Mlékárně Kunín pracovali na snížení cukru u uvedené řady jogurtů. Když šli ale ve vývoji až na hranu 30 %, jogurt již neodpovídal senzorickým požadavkům. Jak by pak na něj mohli dobře reagovat zákazníci? Obsah cukru tedy v jogurtu snížili, ale jen tak, aby stále dobře chutnal. Kolik cukru ubylo, ale na obalu nezjistíte.
Změnám, které výrobky podstoupí snížením cukru, tuku, nebo soli o třicet procent a více, se říká reformulace.
Obvykle se cukr ubírá postupně, někdy vznikne zcela nový produkt
„Snižování cukru je téma dne. Jde o záležitost související trošku s politikou, zelenou Evropou, se zdravou výživou a možná bojem proti mléčným výrobkům. Nejvíce se kritizuje právě přidávání cukru – sacharózy. Dnes je tu velká snaha dělat výrobky co nejpřírodnější čili snižovat obsah přidaného cukru,“ říká předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Výrobci to obvykle dělají tzv. per partes, tedy postupně. Učí své zákazníky přicházet méně sladkým výrobkům na chuť po menších krocích. Někteří producenti ale rovnou uberou cukr a vytvoří sladkému jedináčkovi méně sladkého sourozence.
Snižovat obsah cukru je trend
„Všichni výrobci, i v Čechách, se snižování cukru ve svých produktech poměrně intenzivně věnují. Je to jeden z největších reformulačních směrů, který je navíc podpořen výživovými doporučeními,“ vysvětluje pro server Vitalia.cz Jiří Kopáček. Zároveň zdůraznil, že výrobci, pokud uvedou, že má výrobek o třicet procent méně cukru, tak sladkost alternativními sladidly nedohánějí.
„Podobné ‚podfuky‘ na spotřebitele se obvykle nedělají. Je opravdu zájem snížit obsah cukru a celkově sladkou chuť. Některé výrobky, například školní ochucená mlíčka, byla skutečně přeslazená,“ uznává Jiří Kopáček.
Skyr s cukrem, nebo méně sladký? Vyberte si
Když na Islandu kdysi vznikl skyr, neměl v sobě ani špetku cukru. „Byl to čistý mléčný výrobek s ostrou, pro nás až nepřijatelnou chutí. Když se skyr začal vyrábět v Irsku, prvním, co s ním udělali, bylo přidání cukru, což se pak stalo i u nás,“ říká Jiří Kopáček. V Česku začala jako první vyrábět skyr Bohušovická mlékárna, který na trh uvedla také méně sladké varianty skyru.
„Naším záměrem bylo, aby zákazníci měli na výběr. Méně sladké jsou pro ty zákazníky, kteří si více hlídají jídelníček a sledují nutriční parametry výrobků, a pro lidi, kteří jsou na redukčních dietách. Stejně tak je ale ocení ti, kteří obecně preferují méně sladké mléčné výrobky,“ řekla nám manažerka marketingu Bohušovické mlékárny Veronika Krajníková.
V Bohušovické mlékárně se vyrábějí skyry se sladkou ochucující složkou, další mají snížený obsah cukru. Jde o příchuť borůvka, malina a vanilka, které nikdy sladší nebyly, a tím pádem se u nich obsah cukru vlastně nesnižoval. Když si ale koupíte například Skyr vanilka z Bohušovické mlékárny, ušetříte tělu třicet procent cukru oproti slazenému Skyru brusinka. A to je na sto gramech zhruba pět gramů cukru.
„Teoreticky by bylo možné snížit cukr i u ostatních našich příchutí, ale my chceme, aby si zákazník mohl vybrat mezi sladší a méně sladkou variantou,“ doplňuje Veronika Krajníková. Sladkou chuť u reformulovaných výrobků nedohánějí žádným sladidlem, prostě jsou jen méně oslazené.
Mléčná rýže je ve třech variantách
Mléčná rýže vypadá nevinně, ale realita je trochu složitější. Pokud se podíváme na složení mléčných rýží, cukr najdeme nejen v druzích ochucených, ale také u těch neochucených. Zatímco Kunín Mléčná rýže karamel má ve sto gramech 15,2 g cukru, neochucená Mléčná rýže Kunín obsahuje ve sto gramech 9,4 g cukru. Aby si na své přišel úplně každý, přišla na řadu další varianta, a to Mléčná rýže se sníženým obsahem cukru. Ve sto gramech má 6,5 g cukru.
„Naše společnost se dlouhodobě zabývá složením svých výrobků a výživovými trendy. Proto se jednalo o logický krok, jak nabídnout našim zákazníkům alternativu, která umožní snížit celkový příjem cukru ve stravě. Výrobek je tak určen pro všechny, kteří příjem cukru sledují, ale nechtějí dělat kompromisy v chuti,“ uvedla za mlékárnu Kunín Petra Farkašová.
V mléčné rýži se sníženým cukrem došlo pouze ke snížení adekvátního množství cukru, objem byl následně doplněn mlékem. „Vždy hledáme vyváženost mezi nutriční hodnotou výrobku a chutí, protože věříme, že pokud ‚zdravější‘ výrobek chutná na jedničku, je větší šance, že zakotví v jídelníčku natrvalo,“ říká Petra Farkašová.
I Lipánek utáhl opasek
Loňskou novinkou, která si okamžitě našla své místo na trhu, je Lipánek tvarohový od jihočeské Madety.
Na rozdíl od toho tradičního obsahuje o třicet procent méně cukrů. Jeho vývoj podle výrobce netrval nijak dlouho. Doladit potřebné nuance a překonat vývojová úskalí zabralo asi půl roku.
Prostě je zkuste a uvidíte
Mléčné výrobky, které jsou o třicet procent méně sladké, jsou dnes už běžně ke koupi prakticky v každém obchodě.
A protože jsem všechny ochutnala, mohu s jistotou říct, že jejich chuť menší dávkou cukru rozhodně neutrpěla. Lidé, kteří jsou zvyklí pít kávu bez oslazení a nedělní bábovku necukrovat tak zhusta jako třeba jejich babičky, budou z mléčných novinek mile překvapeni.