Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) vyhlásil letos opětovně 1. června výsledky v pořadí již 19. ročníku soutěže Mlékárenský výrobek roku, v němž odborná porota nakonec hodnotila 53 mlékárenských produktů od 21 tuzemských mlékáren a dalších 26 produktů v soutěži o nejlepší novinku roku 2022.
Co se dozvíte v článku
Zájem o soutěž mají spíš velcí výrobci
V soutěži oceněné výrobky přitom pocházejí především z větších průmyslových mlékáren. Menší mlékárenské subjekty se letos neprosadily, jak ale uvedl předseda ČMSM Jiří Kopáček, důvodem byla jejich neúčast v soutěži. „Zvali jsme je, ale neprojevily zájem, i když soutěž je otevřená i pro ty, které nejsou členy našeho svazu, což je například Madeta,“ konstatoval Jiří Kopáček.
Právě Madeta, ale také třeba Olma, mlékárna Hlinsko nebo nadnárodní společnost Savencia posbíraly drtivou většinu všech ocenění a nejvíce nominací na vítěze jednotlivých kategorií.
Vyhrála klasika, objevily se i novinky
Soutěžních kategorií bylo celkem osm, přičemž nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategorii jogurtů a zakysaných výrobků a mléčných a tvarohových dezertů. Do soutěže přihlásili výrobci také značný počet sýrů, takže ty byly nakonec rozděleny do čtyř samostatných kategorií.
Absolutním vítězem se nakonec stala tuzemská „klasika“, a to tradiční sýr Sedlčanský Hermelín Originál ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic. Porotci mu přidělili 96,7 bodů z celkových 100 možných.
V soutěži se ale také objevila řada skutečných novinek, jako polotekutý pudink holandského typu označovaný jako vla z mlékárny Hlinsko a také vysokoproteinové výrobky. Ty jsou podle Jiřího Kopáčka novým trendem a sám takové produkty považuje za nejlepší výrobky s vysokým nutričním přínosem pro spotřebitele. Právě tyto produkty z mlékárny Olma a pudink vla získaly také nejvíce bodů v hodnocení novinky roku, přičemž oceněno v ní bylo 12 ze 26 přihlášených produktů.
Mlékárenský výrobek roku 2022
Absolutní vítěz
- Sedlčanský Hermelín Originál
- výrobce Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s.
Výsledky v soutěžních kategoriích
Zakysané mléčné nápoje
- Zákys z jižních Čech – meruňka
- výrobce AGRO-LA spol. s r.o.
Jogurty a zakysané výrobky
- CARTE D´OR Les Desserts – Salted Caramel
- výrobce OLMA, a.s.
Mléčné a tvarohové dezerty
- TATRA – MLSNI.SI Vla, Vanilková příchuť s jahodami
- výrobce Mlékárna Hlinsko, a.s.
Přírodní sýry čerstvé a tvarohy
- Jihočeské žervé
- výrobce MADETA a.s.
Přírodní sýry měkké (a plísňové)
- Sedlčanský Hermelín Originál
- výrobce Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s.
Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé
- Gran Moravia MINI
- výrobce Brazzale Moravia a.s.
Tavené sýry
- Jihočeské Lipno se šunkou nejvyšší jakosti
- výrobce MADETA a.s.
Tvarohové a mléčné pomazánky
- MILKO – Tvarohová Svačinka z Poděbrad – paprika
- výrobce Polabské mlékárny a.s.
Zdroj: ČMSM
Odborníci o mléce
Součástí vyhlášení soutěže byla také edukativní přednáška Mléko a mléčné výrobky – nepostradatelná součást výživy moderního člověka, v níž Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie, FN a LF UK v Hradci Králové, připomněl historii konzumace mléka v lidských dějinách s tím, že již první generace zemědělců produkovaly a konzumovaly mléko. Podle něj nejsou žádné odborné důkazy o tom, že by byla konzumace mléka příčinou alergií, nádorů či obezity.
Konzumace mléka a mléčných produktů naopak podle Jana Krejska a vědecky doložených poznatků zvyšuje fyzickou zdatnost a zabezpečuje mimo jiné do lidského organismu přísun vitamínu D v oblastech a v období s nižším slunečním svitem.
Soutěží se každý rok, hlásí se i propadáky
Vyhlášení Mlékárenského výrobku roku 2022 se uskutečnilo tradičně při příležitosti Světového dne mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá právě na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Jak tyto soutěže probíhají, jaké produkty výrobci přihlašují, na které můžeme být pyšní a jaké odborní hodnotitelé považují za propadáky, si můžete přečíst ve starším rozhovoru s Jiřím Kopáčkem: „Nemáme se za co stydět, v kvalitě mlékárenských produktů jsme v ČR hodně vysoko,“ říká šéf mlékárenského svazu.