Nějaké průjmy dokladovány byly, v době kolem toho varování to bylo uváděno docela konkrétně. Jak to bylo procentuálně jsem ale neviděl - asi nic extra vysokého, ale na druhé straně se to určitě nedá brát jako úplný nesmysl a "spiknutí".
Jinak můj naprosto osobní názor - mléko "rovnou od krávy" znám už z dětství (bohužel už dost dávno) a popravdě už tehdy mi zas tak jednoznačně nechutnalo. Přitom naopak upraveného mléka s nižší tučností vypiju nadprůměrné množství... Po objevení "mlékomatů" jsem to přirozeně zkusil a ten lehce rozpačitý názor se mi spíš potvrdil - má to své klady, ale i zápory. Pak jsem to pustil z hlavy, protože jsem žádný zdroj neměl po ruce, uvidíme teď, po přestěhování mám zase jeden "mlékomat" blízko.
Obecně ale když člověk čte diskuse, tak to jsou samé nadšené výkřiky, jak je to fantastické, ale odhaduji, že v reálu těch "nadšených" nebude zas tak moc a v řadě případů se to ani nedá svést na to, že tomu lidi odvykli... Tohle je podle mě daleko vážnější důvod poklesu zákazníků než "kritika hygienika", lidí, kterým to při vyzkoušení v podstatě moc nechutná, bude spousta.
Domnívám se, že většina problémů, které po požití syrového mléka vznikly, vychází z civilizační degenerace - tedy přesně to, co tvrdíte, že se to na to v řadě případů svést nedá - lidi odvykli. Já jsem také z dětství zvyklý na mléko od krávy a můžu říci, že mně to teda chutná i dnes. Pokud vím, nic mi z toho není (je mi nyní stejně jako před boomem mléčných automatů). Fakt je, že já toho moc nevypiju. Já si ponejvíce mléko ředím kávou ;).
Jinak ale jsem rád, že mlékomaty existují. Po dlouhých létech jsem měl možnost nechat ho zkysnout a udělal jsem si luxusní tvaroh - takový, na jaký jsem už skoro zapomněl :). Tohle z trvanlivého mléka nikdy nepůjde a nejde to, pokud vím, ani z pasterátu, nesprávně (bohužel dle legislativy korektně) označovaného jako Čerstvé mléko.
Tak zrovna třeba nižší tolerance k laktoze nemá s odvyknutím nic společného, to je čistě genetické. Civilizace tu má vliv maximálně třeba formou míšení ras - když má někdo v rodině přimíchané geny třeba z asiata, tak má pro tento problém daleko větší náchylnost (prosím vynechat jakékoli rasistické teorie, tohle je čistě lékařský fakt, něco podobného jako třeba téměř nulová odolnost amerických indiánů proti alkoholu atd.).
Jinak mě z "pravého mléka" taky nic není, spíš ho jen chuťově neocením tolik, jak by se dalo čekat.
Ad tvaroh - ano, to už mě taky napadlo, použít ho na výrobu pravého tvarohu pěkně v hadříku :-) Tohle mám v plánu, na podobné mléčné výrobky si naopak potrpím velmi.
Ja bych si z verejne pristupneho automatu, ktery ma trysku z niz primo tece nikdy nic nedal. Stacil mi jeden novorocni prestup na nadrazi v nejmenovane "dire" pardon uzlu, kde se stridaly u automatu dve romske deti. Probihalo to tak, ze naslinily prsty na ruce a sahly do prostoru vydeje a oslintanymi prsty sbiraly kapky ktere se utvorily na trysce. A tak se nekolikrat po sobe vystridaly.
Ze zahranici:
http://www.cdc.gov/foodsafety/rawmilk/nonpasteurized-outbreaks.html
Studie zdravotnich komplikaci spojenych s mlekem v letech 1993-2006 v USA, podle toho je pri konzumaci nepasterizovaneho mleka cca 150x vetsi riziko zdravotnich komplikaci zpusobenych mikrobialni kontaminaci a v pripade propuknuti je navic 13x vetsi riziko, ze zdravotni komplikace si vynuti hospitalizaci.
On hlavní problém je umístění těch mlékomatů.
U nás dva v bližším okolí zrušili, další jsou dost daleko. Jezdit tam pro menší množství se nevyplatí a větší množství zase nevydrží. Pak není divu, že klesá prodej.
Osobně bych čerstvé mléko kupoval rád ale nemám kde a někdy ani kdy. Než se totiž ke vzdálenému mlékomatu dostanu, je nedostupný (v prostoru obchodu, který poměrně brzy zavírá).
Co takhle zauvažovat třeba o prostoru vestibulů metra? Co takhle u větších obchodních center (venku pod přístřeškem aby byla zajištěna celodenní dostupnost)?
On i člověk, který by rád koupil, opravdu nebude cestovat na druhý konec města nebo za město aby nakonec zjistil, že má stejně smůlu.
Popravdě zatím všechny mlékomaty, které jsem potkal, byly umístěny tak, jak chcete - v Ostravě byl před obchodní centrem na parkovišti, v Praze vím o jednom v obchodním centru s dlouho otevíračkou, druhý je na náměstí v místě farmářského trhu, mlékomat jede ale nonstop atd.
Ten problém s otvírací dobou u vás je asi spíš výjimkou, jde spíš o celkový pokles počtu - třeba na http://www.venkovskeforum.cz/mlekomaty je na mapě názorně vidět, kolik už je jich "červených", tedy zrušených. Ona je realita zřejmě blízká tomu, co jsem psal, tedy že to v diskusích všichni chtějí, skutečných zákazníků je ale relativně velmi málo :-(
V Ostravě byly, ale už nejsou. V celé Ostravě zůstal jen jeden ve čtvrti tak okrajové, že normální smrtelník bez auta ani nepřemýšlí o tom, že by se tam vydal. Bohužel, protože konkrétně pro mně tím éra konzumace pravého mléka skončila. Leda bych si do bytu pořídila kozu :-D
Koknrétně k té Praze. Ono to je poněkud velké město a dopravit se někam dál znamená obrovskou ztrátu času. Mlékomaty na Novodvorské a v Modřanech zrušeny. Kde máme další? Zhruba stejně daleko je Jesenice a Kubánské nám. To už je kus cesty. A když na jednom místě neuspějete, nemáte už moc chuti cestovat jinam. Je to totiž přinejmenším několik přestupů a tedy dost času.
Konkrétně k té Praze, tam jezdí Mlékozfarmy.cz, bučící dodávky šest dní v týdnu prakticky po celé Praze a okolí. Mléko je sice pasterizované, ale nehomogenizované a ultratučné (pojem "plnotučné" to dost dobře nevystihuje). Doporučuju prohlédnout mapu - http://www.mlekozfarmy.cz/rozvozove-trasy/
Dřív jsem jezdíval k mlékomatu do holešovické tržnice, ale co k nám zajíždí auto, už mi to nějak nestojí za to. Rozvozové je sice o jednotlivé koruny dražší, ale zase je to bez cestování. :-)
Jedna věc je čerstvost mléka, druhá věc je způsob chovu a zpracování. Ve většině mlékomatů jsem se setkal s mlékem šizeným z kterého už stejně byla ukradena smetana, no hlavně, že je o 5 Kč levnější..
Ne, tady se nekryje cílová skupina se způsobem prodeje. Já mám především zájem o nevykradené kvalitní mléko.
Druhá věc je způsob chovu. Chci mléko zdravé, tedy od kravičky krmené trávou, senem co se pase a žije dostatečně štastně. Nechci mléko z vystressovaného a antibiotiky a masokostní moučkou krmeného zvířete. Takové nemocné mléko raději opravdu převařené nebo pasterované nebo úplně nejlépe žádné. Takže dokud nebude vícestupňová garance kvality mléka (a klidně alespoň v Praze bezproblémů např. o 10-20 Kč dražšího), tak celý projekt pro mě postrádá smysl. Mohou tam rovnou stáčet nějaký trvanlivý polotučňák s rostliným olejem, aby mu dodaly "tuk" a alespoň nějaké ovečky nalákat na nízkou cenu.
Zažil jsem i několik automatů, kde mléčko bylo kvalitní, smetana v něm plavala hojně a bylo bez převaření chutné. Ale neplatí to o všech. A pokud se člověk trochu hýbe mezi místy, tak se pak bojí nakoupit v jiných místech, co za překvápko tam zase bude.
Cením si skleněného obalu (narozdíl od hliníkovoplastových či jakých tetrapaků apod.).
Co se pana hygienika Víta týče, ten již je stíhán pro korupci v jiné věci, toho člověka není důvod brát jakkoliv v úvahu, což neznamená, že nemůře mít pravdu. Problém je, že opět řekne A a neřekne B, tedy jaké jsou naopak následky požívání šizeného (polotučného i tzv. plnotučného, kterému do domácího stejně ještě nějaká procenta chybí a i jinak vykradeného) mléka na zdraví člověka a zda náhodou nejsou negativa nepasterizace v menším počtu případů a menším rozsahu než krmení se šizenými mrtvými produkty... jde např. o vývin kostí, zubů a mnohem více, jenže to by chtělo se na věc podívat širším a komplexnějším objektivem než ten jednoho průjmu.
Já jsem už zase chtěl napsat dlouhý příspěvek, a vyvracet to v čem se mýlíte. Ale to už jsem dělal u tolika příspěvků tolikrát, že už mě to nebaví. Některým lidem se prostě nezavděčíte, protože chtějí mít pocit že jsou okrádáni a šizeni. To je stejné jak s těmi konspiračními teoriemi.
víte, kdybych chtěl mít pocit, že jsem šizený, tak bych neloboval za prodej nešizených produktů, ale byl spokojený s těmi, které na trhu ve velkém počtu jsou.. jestliže ten pocit nemám z některých zdrojů a z jiných ano, pak si dovolím odhadovat, že problém nebude ve mě a v tom jaké pocity údajně rád v sobě vyvolávám, ale spíše v rozdílu produktů z těch různých zdrojů
Nějaký pán přede mnou tu plácá cosi o vykradeném mléce a o tom, že kravám dávají antibiotika. Zřejmě si plete krávy s kuřaty, u kterých je třeba, aby rychle hodně vyrostly. Pak píše, že i bez převaření chutná občas dobře. Jakoby mělo chutnat dobře AŽ PO přeaření? Co vím, tak po antibiotikách se nedojí více, tak bych se divila, kdyby se jimi krmily krávy, a převařovat mléko? Proč proboha....
U ostatních lidí se jedná spíše o předsudky (to je špatné - nebudu to ani zkoušet, protože bych určitě dostal průjem) nebo vsugerované názory (pan hygienik říkal, že to máme převařit, jinak dostanem průjem nebo jinou nemoc).
Já osobně piju mléko jak přímo od vesnické krávy (moje babička toto mléko kupuje kočkám, a já si neodpustím si minimálně půllitřík vzít i pro sebe), a občas i z nějakého mlékomatu. Nikdy jsem ho nepřevařovala, a nikdy mi nic nebylo. Osobně bych převáření brala jako "urážku" mléka, jeho znehodnocení. Člověk by si měl vypěstovat nějaké svoje vnitřní bakterie, které budou potom bojovat proti těm zlým.. Hodně cestuji a jím v asii i na ulici, kde se vždycky najde to nejlepší jídlo. Často opovrhované, asi tak stejnými lidmi, kteří si doma převařují mléko.....
Vůbec jste nepochopila co jsem napsal. Domácí kravička a kravička z velkochovu (a teď záleží jak tam s nimi zachází) mohou být dost rozdíl právě v tom způsobu chovu o kterém se zmiňuji. Vždyť i u krabicového trvanlivého mléka jsou podstatné chuťové rozdíly mezi jednotlivými výrobci. Mě je jedno, jestli dostanu mléko z láhve nebo z automatu, ale co mě zajímá, je aby to bylo od dobře chované kravičky. Jelikož mléko z takového zdroje znám, tvrdím, že toto je nejlepší reklama pro takové mléko. Toto mléko často chutná i těm, kdo jinak mléko nemají rádi. Takové mléko si rád dám čerstvé, nepřevařené, neožehnuté, mohu z něj vyrábět další produkty, mám živý materiál, smetanu.
Pakliže rozdíl mezi mlékem z krabice a mlékem z automatu je jen takový, že to jedno je nepředžehnuté, způsob chovu a přístupu ke zvířeti je nic moc, tak tvrdím, že z NEMOCNÉ nebo jinak narušené krávy raději to převařené nebo žádné. Nikoliv, že preferuji převařené před čerstvým.
Pletete si ATB s růstovými hormony, nebo nechápu proč zmiňujete kuřata a mimochodem jak ATB tak určité hormony se podávají v těch chovech o kterých mluvím kravičkám a to i preventivně tj. i zcela zdravým kusům.
Celá podstata mého sdělení je, že nestačí změnit způsob prodeje, je třeba také změnit způsob chovu a přístupu ke zvířeti a klidně i ceny směrem nahoru (stejně takové mléko, sýr pak zasytí daleko lépe a člověk pak nemusí sníst, vypít tolik). Pak až ten koncept má cenu zkusit a uvidí se, zda je o něj zájem. Koncept, který je na trhu (až na několik vyjimek, kde z automatu teče nešizené nebo méně šizené mléko) nyní, moc smysl nemá.
...je v neodpovídajících cenách.
Abych to podal jednoduše: výkupní cena mléka od producentů je, řekněme, deset korun na litr. Toto mléko je zpracováno a dostane se na pulty obchodů za sedmnáct až dvacet korun na litr. Ale pozor, přichází mlékomat: pětadvacet korun, děkujeme, přijďte zas. A člověk se napije a zjistí, že to, co si nadojil z mlékomatu, se od toho za sedmnáct ze sámošky v podstatě chuťově neliší (protože je sbírané a navrch homogenizované, aby neucpávalo trysku :)) a jediný rozdíl je ve finále v tom, že k tomu mlékomatu musí jet přes půl města, zatímco to lahvové z Kunína nebo Olmy má i večerka na rohu.
Možná teď trochu přeháním, ale mezi alternativou (a) "než dávat mlíko mlékárně za deset, radši ho vylijeme na pole" a alternativou (b) "než dávat mlíko mlékárně za deset, radši ho dáme za pětadvacet do mlékomatu" je na můj vkus až příliš velký skok. Já chápu mlékomaty jako alternativní způsob odbytu a příležitost, jak vyběhnout s velkozpracovateli - tj. nabídnout lidem prostřednictvím alternativního prodejního kanálu kvalitnější mléko za stejnou cenu. Pokud je ovšem mléko v mlékomatech nabízeno za cenu vyšší než mléko v obchodě, pak celá ta věc jaksi postrádá půvab. Jasně, já si ho koupím stejně - dílem ze solidarity, dílem už jen proto, abych neživil Babiše a Unilevery - ale stavět odbytový model na hrstce agrárně-nacionalistických fanatiků mého střihu, to je od mlékařů opravdu poněkud nešťastné. :-)