Nějaké průjmy dokladovány byly, v době kolem toho varování to bylo uváděno docela konkrétně. Jak to bylo procentuálně jsem ale neviděl - asi nic extra vysokého, ale na druhé straně se to určitě nedá brát jako úplný nesmysl a "spiknutí".
Jinak můj naprosto osobní názor - mléko "rovnou od krávy" znám už z dětství (bohužel už dost dávno) a popravdě už tehdy mi zas tak jednoznačně nechutnalo. Přitom naopak upraveného mléka s nižší tučností vypiju nadprůměrné množství... Po objevení "mlékomatů" jsem to přirozeně zkusil a ten lehce rozpačitý názor se mi spíš potvrdil - má to své klady, ale i zápory. Pak jsem to pustil z hlavy, protože jsem žádný zdroj neměl po ruce, uvidíme teď, po přestěhování mám zase jeden "mlékomat" blízko.
Obecně ale když člověk čte diskuse, tak to jsou samé nadšené výkřiky, jak je to fantastické, ale odhaduji, že v reálu těch "nadšených" nebude zas tak moc a v řadě případů se to ani nedá svést na to, že tomu lidi odvykli... Tohle je podle mě daleko vážnější důvod poklesu zákazníků než "kritika hygienika", lidí, kterým to při vyzkoušení v podstatě moc nechutná, bude spousta.
Domnívám se, že většina problémů, které po požití syrového mléka vznikly, vychází z civilizační degenerace - tedy přesně to, co tvrdíte, že se to na to v řadě případů svést nedá - lidi odvykli. Já jsem také z dětství zvyklý na mléko od krávy a můžu říci, že mně to teda chutná i dnes. Pokud vím, nic mi z toho není (je mi nyní stejně jako před boomem mléčných automatů). Fakt je, že já toho moc nevypiju. Já si ponejvíce mléko ředím kávou ;).
Jinak ale jsem rád, že mlékomaty existují. Po dlouhých létech jsem měl možnost nechat ho zkysnout a udělal jsem si luxusní tvaroh - takový, na jaký jsem už skoro zapomněl :). Tohle z trvanlivého mléka nikdy nepůjde a nejde to, pokud vím, ani z pasterátu, nesprávně (bohužel dle legislativy korektně) označovaného jako Čerstvé mléko.
Tak zrovna třeba nižší tolerance k laktoze nemá s odvyknutím nic společného, to je čistě genetické. Civilizace tu má vliv maximálně třeba formou míšení ras - když má někdo v rodině přimíchané geny třeba z asiata, tak má pro tento problém daleko větší náchylnost (prosím vynechat jakékoli rasistické teorie, tohle je čistě lékařský fakt, něco podobného jako třeba téměř nulová odolnost amerických indiánů proti alkoholu atd.).
Jinak mě z "pravého mléka" taky nic není, spíš ho jen chuťově neocením tolik, jak by se dalo čekat.
Ad tvaroh - ano, to už mě taky napadlo, použít ho na výrobu pravého tvarohu pěkně v hadříku :-) Tohle mám v plánu, na podobné mléčné výrobky si naopak potrpím velmi.
Ja bych si z verejne pristupneho automatu, ktery ma trysku z niz primo tece nikdy nic nedal. Stacil mi jeden novorocni prestup na nadrazi v nejmenovane "dire" pardon uzlu, kde se stridaly u automatu dve romske deti. Probihalo to tak, ze naslinily prsty na ruce a sahly do prostoru vydeje a oslintanymi prsty sbiraly kapky ktere se utvorily na trysce. A tak se nekolikrat po sobe vystridaly.
Ze zahranici:
http://www.cdc.gov/foodsafety/rawmilk/nonpasteurized-outbreaks.html
Studie zdravotnich komplikaci spojenych s mlekem v letech 1993-2006 v USA, podle toho je pri konzumaci nepasterizovaneho mleka cca 150x vetsi riziko zdravotnich komplikaci zpusobenych mikrobialni kontaminaci a v pripade propuknuti je navic 13x vetsi riziko, ze zdravotni komplikace si vynuti hospitalizaci.