Nějaký pán přede mnou tu plácá cosi o vykradeném mléce a o tom, že kravám dávají antibiotika. Zřejmě si plete krávy s kuřaty, u kterých je třeba, aby rychle hodně vyrostly. Pak píše, že i bez převaření chutná občas dobře. Jakoby mělo chutnat dobře AŽ PO přeaření? Co vím, tak po antibiotikách se nedojí více, tak bych se divila, kdyby se jimi krmily krávy, a převařovat mléko? Proč proboha....
U ostatních lidí se jedná spíše o předsudky (to je špatné - nebudu to ani zkoušet, protože bych určitě dostal průjem) nebo vsugerované názory (pan hygienik říkal, že to máme převařit, jinak dostanem průjem nebo jinou nemoc).
Já osobně piju mléko jak přímo od vesnické krávy (moje babička toto mléko kupuje kočkám, a já si neodpustím si minimálně půllitřík vzít i pro sebe), a občas i z nějakého mlékomatu. Nikdy jsem ho nepřevařovala, a nikdy mi nic nebylo. Osobně bych převáření brala jako "urážku" mléka, jeho znehodnocení. Člověk by si měl vypěstovat nějaké svoje vnitřní bakterie, které budou potom bojovat proti těm zlým.. Hodně cestuji a jím v asii i na ulici, kde se vždycky najde to nejlepší jídlo. Často opovrhované, asi tak stejnými lidmi, kteří si doma převařují mléko.....
Vůbec jste nepochopila co jsem napsal. Domácí kravička a kravička z velkochovu (a teď záleží jak tam s nimi zachází) mohou být dost rozdíl právě v tom způsobu chovu o kterém se zmiňuji. Vždyť i u krabicového trvanlivého mléka jsou podstatné chuťové rozdíly mezi jednotlivými výrobci. Mě je jedno, jestli dostanu mléko z láhve nebo z automatu, ale co mě zajímá, je aby to bylo od dobře chované kravičky. Jelikož mléko z takového zdroje znám, tvrdím, že toto je nejlepší reklama pro takové mléko. Toto mléko často chutná i těm, kdo jinak mléko nemají rádi. Takové mléko si rád dám čerstvé, nepřevařené, neožehnuté, mohu z něj vyrábět další produkty, mám živý materiál, smetanu.
Pakliže rozdíl mezi mlékem z krabice a mlékem z automatu je jen takový, že to jedno je nepředžehnuté, způsob chovu a přístupu ke zvířeti je nic moc, tak tvrdím, že z NEMOCNÉ nebo jinak narušené krávy raději to převařené nebo žádné. Nikoliv, že preferuji převařené před čerstvým.
Pletete si ATB s růstovými hormony, nebo nechápu proč zmiňujete kuřata a mimochodem jak ATB tak určité hormony se podávají v těch chovech o kterých mluvím kravičkám a to i preventivně tj. i zcela zdravým kusům.
Celá podstata mého sdělení je, že nestačí změnit způsob prodeje, je třeba také změnit způsob chovu a přístupu ke zvířeti a klidně i ceny směrem nahoru (stejně takové mléko, sýr pak zasytí daleko lépe a člověk pak nemusí sníst, vypít tolik). Pak až ten koncept má cenu zkusit a uvidí se, zda je o něj zájem. Koncept, který je na trhu (až na několik vyjimek, kde z automatu teče nešizené nebo méně šizené mléko) nyní, moc smysl nemá.