Mlýn Perner: unikát nejen v technologiích. Má vlastní žitný chléb a stánek za miliony

Sdílet

Pernerka není jen mouka, z níž si doma pečeme třeba buchty. Je to i výchozí produkt pro úplně nový bio chléb, jehož recepturu vyvinuli v Mlýně Perner ve Svijanech. Prodávat se bude v Lidlu i v novém luxusním stánku v Bedřichově.

Mlýn Perner na severu Čech své mlýnské kolo roztočil poprvé již před šesti sty lety, dnes používá ty nejmodernější mlýnské technologie. A pro své zákazníky nyní připravil dvě novinky. Tou první je čistě žitný chléb, který je vyráběný jen z mouky Perner a kvasu z ní. A tou druhou bude vlastní stánek, no stánek, parádní dřevěný bufet v Jizerských horách. Server Vitalia.cz podrobné informace získal z první ruky, přímo od vlastníka mlýna Daniela Pernera.

Mouka Pernerka: moderní značka bez babiček na obalu

Před třemi lety se na trh dostaly mouky značky Pernerka, které se odlišily od ostatních již díky svému inovativnímu obalu. „Nechtěli jsme mít na obalu nějaké babičky, dědečky nebo lvy a tygry, o nichž nikdo neví, co znamenají. Vsadili jsme na moderní brand a začali naši mouku nabízet v řetězcích,“ popisuje majitel mlýna.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Mlýn Perner vsadil na moderní vzhled a nejmodernější technologie

Nejdříve hlavně díky obalu, a pak i díky jemnosti si mouku značky Perner začali lidé kupovat opakovaně. Daniel Perner totiž našel díru na trhu, investoval sto milionů do nákupu technologií, které mají jen dva mlýny v Německu, a trefil se přesně do černého. Prodej nejjemněji namleté celozrnné mouky začal skokově růst. Od roku 2019 do dnešních dnů se prodej Pernerky zvedl více než osmkrát.

Nový chléb bude čistě kvasový, celozrnný, žitný a bio

A protože výrobou mouky končí jen práce mlynáře, nikoli osud semletého zrna, rozhodl se Daniel Perner, že svůj produkt ještě více přiblíží lidem a začne ze své mouky vyrábět i vlastní chléb. Tím, že se mlýn Perner začal více zaměřovat na mouky bio, i jeho novinka bude v této kvalitě.

„Bio chléb nebudeme vyrábět my sami, ale necháme si ho vyrábět v pekárně Nopek. Vyvinuli jsme pro něj vlastní recepturu, bude ze sta procent obsahovat naši celozrnnou žitnou mouku. Žádné droždí, žádná chemie, prostě čistě kvasový celozrnný žitný chléb. A prodávat se bude v Lidlu,“ chlubí se majitel novinkou, která už brzy přijde český trh (podle posledních informací by měl být chleba k mání od března v prodejnách Lidlu).

Tohle ale bude taková první vlaštovka, předvoj něčeho mnohem většího. Majitel mlýna Perner by totiž co nevidět rád připravil další druhy pečiva a rozjel byznys s bio pečivem.

Plány nekončí, chystá se stánek s pečivem a občerstvením

Šéf svijanského mlýna je vášnivý sportovec, každé ráno vstává v pět, hodinu cvičí a teď v zimě se i otužuje ve svém vymrzlém bazénu. Proto chce nabídnout své produkty sportovcům a všem, kteří dbají na zdravou výživu. U architekta Daniela Zerzána si nechal navrhnout stánek, v němž bude své bio pečivo nabízet. Ale pozor, tohle nebude jen tak ledajaký stánek na ledajakém místě.

„Postavíme ho přímo v běžkařské stopě v Bedřichově, nedaleko místa, kde bydlím. Chleba tam budeme dopékat a na ještě teplý vám nakrájíme šunku od kosti, čerstvý sýr nebo namažeme domácí tuňákovou pomazánku plnou bílkovin. To není proto, abych vydělal, ale aby lidé viděli, co všechno lze z naší mouky vyrobit, aby se naši mouku nebáli používat,“ vysvětluje svůj záměr Daniel Perner.

Žádná láce, takový stánek v Bedřichově

Aby stánek v Bedřichově mohl vůbec vyrůst, bylo třeba domluvit se s tamním starostou na vypovězení smlouvy dosavadnímu nájemníkovi stávajícího občerstvení a zaplatit mu čtvrt milionu odstupné; a uhradit roční nájemné ve výši tři čtvrtě milionu korun (každý další rok půjde o půl milionu korun). Plus je třeba započítat investice do nového stánku.

S ohledem na fakt, že by měl fungovat celoročně, protože tu vede nejen Jizerská magistrála, ale i řada turistických tras, je pravděpodobné, že se investice do stylového objektu, který respektuje danou oblast, brzy vrátí. A když ne, jako reklama v horách by mohl stánek sloužit bravurně.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).