Dobrý den, zde odpověď:
Škrob, který je upravován pouze tepelně, není zahrnován mezi Éčka. Nicméně i tepelné zpracování škrobu, neboť jde o škrob nějak upravený, musí být uvedeno na obalu. Problém je, že výrobci údaj o použití modifikovaných škrobů uvádějí pouze obecnou formulací „modifikovaný škrob“, a z toho spotřebitel nepozná, jaká forma modifikace byla použita, a tedy nepozná ani, zda šlo pouze o tepelnou (fyzikální) nechemickou úpravu. Problém vyvolává opětovně otázku, zdali není správné na obalech potravinářských výrobků třeba uvádět také použitou technologii (v případě kuřat by to mělo být například „chlazeno vodou“ nebo „chlazeno vzduchem“), neboť ta má, jak jsem již několikrát napsal, často větší vliv na nutriční vlastnosti potravin než jejich složení…
Petr Havel
Ano tyto jogurty jsou sice hustší než řídké přesto do hustoty takové,že v nich stojí lžička mají poměrně daleko. Třeba takový jogurt od Mléko z farmy je jen a jen jogurt bez přídavných pomocníčků a co myslíte je hustý? Moc ne. Pít se moc nedá,ale opět je řidší. A je spousta zákazníků,kteří vyžadují husté smetanové jogurty. Bohužel díky tomu jaká je celková finanční situace obyvatelstva tak za tyhle jogurty,které by byli opravdu smetanové nejsou ochotni platit více než 10 Kč za 150g a logicky to vede výrobce k tomu,že si pomáhají škroby či jinými zahušťovadly. Bohužel naše jogurty se v tomto ohledu směle dorovnaly jogurtům,které sem přišli po "revoluci" samá želatina a veškerý jogurt nikde! a v dnešní uspěchané době má asi tak čas člověk si dělat domácí jogurt že?
Tak ono lecjaké "přírodní" zahušťovadlo je vlastně škrob - psychologicky to může působit lépe, než když se sype do jídla solamyl, ale při chemickém rozboru bychom často rozdíl fakticky nezjistili.
A mimochodem - pokud škrob v potravinách nechcete, tak nezapomeňte zcela vynechat brambory, v nich je škrobu ažaž (copak asi je právě ten solamyl):-)
Dobrý den. nemohu se zbavit pocitu, že tento server je jako o zdraví, ale placený inzerenty, kteří nám to zdraví za tučný zisk ničí. Díky naší nevědomosti.
Tedy proč se zde mluví o tom co si zákazník přeje a je mu to dáno. Kdo říká v reklamě jak má vypadat a chutnat jogurt, kečup, perníček pro děti, tatarky ?? Přeci výrobci, né zákazníci. Manipuluje se zde opět s pravdou a překrucují se fakta ve prospěch korporací.
Zde je celý mail, který mi přišel už kdysi:
POZOR, POUŽÍVÁ SE "ZVÍŘECÍ" STŘEVNÍ MIKROFLORA DO MLÉČNÝCH VÝROBKŮ DANONE!!!!!!!!!!!!
Actimel, jako mnoho dalších produktů Danone, obsahuje E1442 - geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo.... ničí slinivku... Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v kultivovaných mléčných výrobcích, ale také v kečupech a majonézách.
Ing. Jiřina Charvátová
vedoucí střediska laboratoří
- nejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z vrtulníku. Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu tedy Bifidus esencis. Je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní - je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá.
Některé státy mají zákaz používat jiné než lidské kultury a to proto, že určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty tumorů např. je to ze studie z USA, kterou jsem použila ve své diplomové práci na téma bifidobakterie. Také tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní mikroflóru a způsobovat průjmy. Osobně doporučuji jogurty ve skle jihočeské nebo Holandia bílé a to ovoce si přidat své. Acidofilní mléko Kunín bílé.
U modifikovaných škrobů z kukuřice stejně jako u transgení kukuřice dělal výzkum můj profesor na VŠ a zjistil, že v 5 generaci potkanů je tak otřesný výskyt mustací a od 3 výskyt nádorů, že do nás vždy hřímal, že je naší povinností nepustit to do naší země.... bohužel je to tu.
Toto klidně můžete poslat známým, mám na to diplomku a represí od Danone se nebojím. MUDr. Dagmar Rašková
Lékařka, Ambulance lékařské genetiky
GENNET, s.r.o.
Kostelní 9, 170 00 Praha 7
Tel: +420 222 313 000
Mobil: 723 443 021
www.gennet.cz
Kdo chce opravdu udělat si doma levně a bez hnusů z laboratoří a opravdu zdravé potraviny, má možnost kouknout na návody na stránce: http://www.home-made.cz/?view=flipcard
Až na to, že v uvedeném případě jde o hoax a ing. Charvátová ani dr. Rašková nikdy nic podobné nesepsaly: http://www.vitalia.cz/clanky/actimel-je-plny-zvirecich-bakterii-bububu/
http://www.hoax.cz/hoax/nebezpecny-moderni-jogurt/