Morušovníky jsou stromy střední velkosti. Listy jsou srdčité s pilovitým okrajem, ve spodní části jemně ochlupené. Plody morušovníku jsou podobné zdužnatělým šištičkám. Staré stromy bývají zajímavě pokroucené a sukovité. Morušovníků je více druhů, ale nejznámější je morušovník černý, morušovník bílý a morušovník červený.
Plody obsahují vitamíny B1, B2, C, řadu minerálních látek, pektiny, organické kyseliny a bílkoviny. Moruše pomáhají při nemocech průdušek, srdce, krevního oběhu, vysokém krevním tlaku, ateroskleróze. Dále jsou vhodné při střevních problémech i zácpě. Rovněž zlepšují zrak a posilují játra a ledviny.
Pokud máte možnost dostat se k tomuto exotickému ovoci připomínajícímu ostružinu, neváhejte. Čerstvé i zpracované, moruše jsou plné zdraví.
Morušová šťáva – lék na kašel a chrapot
Morušová šťáva je velmi účinným přírodním prostředkem proti chrapotu a kašli. Jednu deci šťávy jemně přihřejeme a po doušcích vypijeme. Tento postup opakujeme 2× denně po dobu 2 – 3 dnů.
Regenerující morušová kúra
Dva dny jíme pouze čerstvé moruše v jakémkoliv množství a k nim denně vypijeme 2,5 litru čisté neperlivé vody, nic víc. Při této kúře se tělo vyčistí a omladí.
Nápoj na posílení činnosti srdce
Potřebujeme: 2 dl šťávy z moruše, 1 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z arónie, 1 dl šťávy z citronu
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a popíjíme denně po dobu 4 týdnů.
Nápoj na posílení organismu
Potřebujeme: 1 dl šťávy z moruše, 1 lžíci šťávy z rakytníku, 1 lžíci šťávy z arónie, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z červené řepy
Postup: Uvedené přísady dobře promícháme a můžeme popíjet. Tento nápoj doporučuji užívat po dobu 4 týdnů.
Nápoj z moruše a lněného semínka rozpohybuje střeva
Tento nápoj je výborný při problémech se zácpou.
Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci lněného semene, 4 dl vody, 1 dl morušové šťávy
Postup: Ráno semínko přelijeme 4 dl studené vody a vše necháme do večera odpočívat. Večer kolem 18 hodiny ke směsi přidáme morušovou šťávu a pak celou sklenici naráz vypijeme.
Morušový čaj
Potřebujeme: 1 lžíci plodů, 3 dl vroucí vody
Postup: Plody zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak cedíme, plody pořádně vymačkáme a můžeme popíjet.
Morušový prášek
Plody pořádně usušíme, pak je rozdrtíme nebo rozmixujeme. Hotovým prášek vložíme do skleněné sklenice a dobře uzavřeme. Užíváme 1× denně na špičku kulatého nože.
Morušové víno
Potřebujeme: 1 litr kvalitního bílého nebo červeného vína, 100 g morušové šťávy, 4 hřebíčky, kousek skořice, 2 badyány
Postup: Šťávu a koření zalijeme vínem, zazátkujeme a vše necháme 3 týdny na klidném, chladném místě odpočívat. Nesmíme zapomenout 1× denně protřepat. Po uplynutí této doby nápoj přecedíme. Skladujeme v lednici a užíváme 1× denně 1 dl.
Mražená morušová šťáva
Šťávu z moruší si můžeme i zamrazit. Před samotným zamrazením moruše odšťavníme a šťávu nalijeme do menších nádobek, pak uzavřeme a nárazově zamrazíme. Šťávu po rozmrazení můžeme používat pro přípravu léčivých nápojů.
Léčivé jsou i listy
Listy morušovníku jsou bohaté na minerální látky, především vápník, adenin, aminokyseliny, třísloviny, hořčiny, měď a glukózu. Můžeme je s úspěchem použít při cukrovce II. typu a působí rovněž adstringentně (svíravě), takže jsou vhodné k zevním obkladům a koupelím, při hemoroidech, kožních nemocích, bércových vředech a k omývání ran.
Obklady z listů moruše
Zevně můžeme listy použít k obkladům či na místní koupele. Paličkou na maso je pořádně rozklepeme a následně je přiložíme na zanícená, bolavá místa i hemoroidy. Rozdrcené čerstvé listy výborně hojí nejrůznější poranění i kožní neduhy. Horké kašovité obklady jsou vynikající na bolavé klouby.
Kloktadlo z moruše
Tato rostlina má hojivé a protizánětlivé účinky, takže jí můžeme použít při zánětech dutiny ústní nebo bolestech v krku. Dvě lžíce listů přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, poté scedíme a můžeme používat ke kloktání.
Koupele z listů moruše
Celkové nebo jen místní koupele z morušových listů jsou výborným podpůrným prostředkem při léčbě hemoroidů, bércových vřed, mokvavých ran, lupénky, akné. Připravíme si ji tak, že 5 hrstí listů povaříme 5 minut ve 3 litrech vody, pak odstavíme a necháme ještě 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme k vodě do vany. Koupel by měla trvat 15 minut.
U těchto hojivých koupelí můžeme bylinky kombinovat. Osvědčily se mi například směsi z 2 hrstí moruše, 1 hrsti svízelu, 1 hrsti přesličky, 1 hrsti jitrocele.
Morušovníky můžeme s úspěchem pěstovat i v našich podmínkách. Zahrádkám dodávají exotický nádech.