Hlavní navigace

Co je muscimol, kde se vzal a proč vadí, když si ho člověk dá moc

6. 9. 2024

Sdílet

Muscimol se v přírodě vyskytuje v muchomůrce červené a jejích příbuzných druzích. Vyrobit jej lze ale také v laboratoři. Autor: Depositphotos
Halucinogen z muchomůrek, který lze vyrobit i v laboratoři. Tak by se ve stručnosti dal představit muscimol. Látka měnící vědomí, která se přidává třeba do bonbónů – není zakázaná a legální je i její koupě. Nicméně zvláště ve vyšším množství může ohrozit zdraví.

Muscimol známý také pod názvy agarin či pantherin je halucinogenní psychotropní látka toxická pro nervovou soustavu, která tlumí různé funkce mozku. Patří mezi halucinogeny, mění kvalitu vědomí, psychiku, intenzitu a hloubku prožívání. Ovlivňuje smyslové vnímání, prožívání okolní reality i sebe sama.

Co se dozvíte v článku
  1. Původ muscimolu
  2. Jaké má účinky
  3. Kolik stačí k omámení
  4. V čem spočívají rizika muscimolu
  5. Muscimol je legální, ale…
  6. Ve spirále drogových novinek

Jde o psychedelikum, které provází řada různých účinků. Člověk má po užití pocity toho, že se mu mění tělo, vidí jinak barvy, vidí do budoucnosti, vidí sám do sebe… Součástí prožitku jsou také halucinace, popisuje bývalý protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

Příznaky otravy muscimolem se objevují během půl hodiny až tří hodin po požití a zahrnují například rozšíření zornic, sucho v ústech, poruchy koordinace, zmatenost, euforii, závratě a únavu.

Pět želé bonbónů za tři stovky. Z trhu musel pryč legální halucinogen z muchomůrky Přečtěte si také:

Pět želé bonbónů za tři stovky. Z trhu musel pryč legální halucinogen z muchomůrky

Nedávný zákaz prodeje tří pochutin, které muscimol obsahují, byl reakcí na to, že v České republice přibývá obchodníků, kteří jej nabízejí. Potvrzuje to i Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti.

Na pultech lze najít zboží s přidaným muscimolem v podobě edibles, tedy výrobků, které připomínají potraviny, ale na rozdíl od nich obsahují psychoaktivní látky. Muscimol obchodníci míchají také do tzv. liquidů, tedy náplní do elektronických cigaret, a koupit je v tuzemsku možné také doplňky stravy ve formě tabletek.

Původ muscimolu

Muscimol není novinkou mezi chemikáliemi ani úplnou novinkou mezi uživateli.

V přírodě se vyskytuje v jedovaté muchomůrce červené (latinsky Amanita muscaria) i v jejích příbuzných druzích. Kromě něj tyto houby obsahují také další psychoaktivní látky – kyselinu ibotenovou,muska­zol a muskarin. 

Nezískává se ovšem pouze z hub, vyrobit jej lze také v laboratoři. Jak upozorňuje Wikipedie, v čistém stavu jde o bezbarvou nebo bílou pevnou látku bez zápachu, avšak velice hořké chuti.

Jaké má účinky

Kromě výše popisovaných stavů zmatenosti, únavy nebo závratí mohou být účinky psychedelik původně z hub i závažnější.

Muchomůrka červená obsahuje také muskarin, který může způsobit zpomalení srdečního rytmu, zúžení dýchacích cest, zvracení, průjem a další účinky. Konkrétní reakce se však liší podle individuální citlivosti a v některých případech může předávkování vést i k fatálním následkům, podotýká Pavla Chomynová, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Zda je v edibles mix látek shodný s tím v muchomůrkách, je otázkou, protože do pochutin se přidává pravděpodobně muscimol vyrobený uměle. Muskazol či muskarin v nich proto mohou na rozdíl od muchomůrek chybět.

Kdy se účinek dostaví, záleží na tělesné konstituci uživatele – třeba hmotnosti, ale také koncentraci látky či způsobu užití. Přes trávicí trakt mají drogy obecně většinou delší dobu nástupu účinku než při kouření, vapování nebo při injekčním podání, kdy se do krve dostávají rychleji.

Drogové historky: Freud byl na kokainu, autor Alenky uctíval muchomůrky Přečtěte si také:

Drogové historky: Freud byl na kokainu, autor Alenky uctíval muchomůrky

Kolik stačí k omámení

Dávka muscimolu, při níž se dostavuje psychoaktivní účinek, se pohybuje mezi 6 mg a 30 až 60 mg

Sto gramů sušené muchomůrky červené obsahuje přibližně 180 mg muscimolu, kyseliny ibotenové a muskazolu, vysvětluje Pavla Chomynová.

V čem spočívají rizika muscimolu

Část halucinogenů včetně muscimolu se v současnosti sice využívá k legálnímu výzkumu jejich léčebných vlastností (při duševních problémech, bolesti, závislostech nebo poruchách spánku), v rukou nezkušeného uživatele ale může muscimol znamenat závažné poškození zdraví či smrt.

Rizika spojená s užitím těchto produktů jsou značná, protože spotřebitel nemá přístup k informacím o jejich složení, dávkování, účincích ani možných rizicích, podotýká vedoucí monitorovacího střediska.

Spice, K2, Black Mamba. Syntetické kanabinoidy ohrožují zdraví víc než přírodní, škodí mozku i srdci Přečtěte si také:

Spice, K2, Black Mamba. Syntetické kanabinoidy ohrožují zdraví víc než přírodní, škodí mozku i srdci

Co s organismem provede dlouhodobé užívání muscimolu či experimenty, do značné míry netuší ani experti či lékaři. Stejně jako u celé řady nových syntetických drog a přírodních látek, jež se na trh dostávají nově. Míra zkušeností s muscimolem v populaci je ve srovnání s jinými psychoaktivními látkami spíše nízká. Přesná data však zatím chybí, neboť otázka na tuto konkrétní látku není standardně součástí průzkumů monitorovacího střediska, doplňuje Pavla Chomynová.

Odborníci už dříve u syntetických drog varovali před jejich prodejem ve formě edibles. Mají lákavé obaly, tvar podobný dětským bonbónům a jednoduchý způsob užití. Tím, stejně jako svojí legalitou, mohou snadno lákat i dospívající nebo vést k mylnému užití malými dětmi. Ostatně např. dnes již zakázaným HHC se někteří dospívající již přiotrávili a v nemocnicích končí také někteří uživatelé stále legálního kratomu.

Setkali jste se už s pojmem HHC?

Při syntetické výrobě sice není muscimol doprovázen mixem jiných látek jako v houbách, proto může být čistší a může mít i vyšší koncentraci, právě to z něj ale oproti přírodní variantě dělá nebezpečnější látku.

Samozřejmě, že muscimol má rizika, zejména když nad ním není žádná kontrola a my neznáme obsah této látky, jak je silná, ani nevíme, zda jde skutečně o výtažek z muchomůrek, nebo to někdo vyrobil synteticky, podotýká Jindřich Vobořil, jenž je dnes poradcem premiéra. Uživatelé proto nemají jistotu, jaká míra dávky pro ně bude snesitelná. Rizik je spoustu včetně toho, že se lidé otráví. Dávat muscimol na trh je tedy přinejmenším dost odvážné, dodává Jindřich Vobořil.

Upozorňuje také na to, že zážitky vyvolané psychedeliky nejsou všichni schopni snést, proto se při nich, když jsou podávány třeba v rámci studie, doporučuje doprovázení. Ostatně psychedelika byla v historii často užívána při různých šamanských rituálech a ty existují třeba v Latinské Americe dodnes.

Lékaři ve studii podají psychedelika desítkám pacientů s ALS a roztroušenou sklerózou Přečtěte si také:

Lékaři ve studii podají psychedelika desítkám pacientů s ALS a roztroušenou sklerózou

Muscimol je legální, ale…

Muscimol v ČR nepatří na seznam nelegálních drog. Jeho prodej, užívání a držení proto samy o sobě nejsou trestné, přesto nemusí zůstat bez postihu policií. 

Propagace, šíření nebo navádění k užívání této látky může být kvalifikováno jako šíření toxikomanie. Riskantní mohou být i důsledky užívání, upozorňuje Lucie Šmoldasová, mluvčí policejní Národní protidrogové centrály.

Při spáchání trestného činu pod vlivem muscimolu pak může jít o ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ve spirále drogových novinek

Muscimol se řadí k dalším látkám, s jejichž pomocí obchodníci i uživatelé posouvají hranice možností experimentu i šedé zóny, jež využívá toho, že drogové novinky jsou v zemi legální, zároveň ale pro zdraví nebezpečné. 

Česko je už řadu let v situaci, kdy na nepřehledný trh vstupují nové chemické látky, z nichž část vláda postupně zakazuje a ty jsou pak nahrazovány zase jinými. Jakmile se něco takového jednou spustí, tak už tento koloběh bude rozjetý vždycky, proto je nutné co nejdříve vytvořit pracovní skupinu, která nové látky posoudí, bude u nich rozlišovat rizika a část z nich dá na na seznam těch tzv. psychomodulačních, popisuje Jindřich Vobořil.

Novelu, jež by kategorii psychomodulačních látek zřídila, stát připravuje, zatím ale nebyla schválena. U psychomodulačních látek se předpokládá, že na trhu zůstanou, jejich prodej ale bude regulovaný a legálně dostupné zůstanou mimo jiné jen od osmnácti let.

Galerie: Jak vypadají výrobky s muscimolem a proč představují riziko?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).