Hlavní navigace

Muž zkolaboval na benzince. Zachránili ho i díky výboji z defibrilátoru

22. 7. 2024

Sdílet

 Autor: MOL
Velké štěstí v neštěstí měl muž, který na začátku července zkolaboval u čerpací stanice nedaleko Dobříše. Na benzince totiž zrovna byla zdravotní sestra s přítelem – profesionálním hasičem. A také tu měli přístroj AED. Díky tomu všemu muž přežil.

Všechno se to stalo v neděli 7. července na čerpací stanici MOL Obořiště asi pět kilometrů od středočeské Dobříše. Oživován byl muž, který zkolaboval v přijíždějícím autě. 

Naštěstí na čerpací stanici ve stejnou dobu, tedy kolem půl jedenácté dopoledne, zastavila i zdravotní sestra se svým přítelem a dalším známým, kteří jsou profesionální hasiči. Ti na celou situaci duchaplně zareagovali a rychle poskytli první pomoc. Muži provedli nepřímou masáž srdce a kontaktovali záchrannou službu.

Do záchrany života se okamžitě zapojili také zaměstnanci čerpací stanice, kteří kromě jiného poskytli přístroj AED, tedy takzvaný defibrilátor. Mužovo srdce se podařilo nahodit díky třem elektrickým výbojům. 

Přežít lze i hodinovou zástavu srdce. Klíčový je okamžik resuscitace Přečtěte si také:

Přežít lze i hodinovou zástavu srdce. Klíčový je okamžik resuscitace

V případě zástavy srdce rozhoduje o přežití každý moment a využití defibrilátoru může významně přispět ke šťastnému konci. Nejdůležitější je ovšem rychlé poskytnutí první pomoci v podobě masáže srdce, jako tomu bylo v tomto případě.

Zdravotní sestra se dvěma hasiči poskytovali první pomoc až do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Ta dorazila v 10:48 a po 11 minutách byl muž předán letecké záchranné službě.

Víte, jak má vypadat resuscitace po zástavě oběhu?

„Samozřejmě bychom si přáli, aby vůbec nebylo nutné defibrilátor na čerpací stanici využít. Ukázalo se ovšem, že jeho přítomnost opravdu může pomoci zachránit život. Je však zapotřebí zdůraznit, že hlavní poděkování patří zdravotní sestře a jejímu příteli spolu s jejich kamarádem, kteří pánovi poskytovali první pomoc. Všichni jsme se shodli, že pro nás bude jedinou odměnou skutečnost, že pán přežil,“ popisuje Michaela Sehnal Zavadilová, vedoucí čerpací stanice.

Zástava oběhu krve je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v České republice. „V lidském organismu dojde ke zrychlenému kmitání srdečních komor, které se nestačí plnit krví a pumpovat ji do oběhu k životně důležitým orgánům. Tím nejcitlivějším je lidský mozek, který přestává fungovat již po několika vteřinách bez dodávky kyslíku. Po několika minutách pak dochází k jeho trvalému poškození. Přístroje AED dokáží srdeční rytmus rozpoznat, vyslat elektrický výboj a ovlivnit tím arytmii,“ popsal už dříve význam instalace AED přístrojů na veřejných místech profesor Tomáš Vymazal, přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice v Motole.

Jak použít defibrilátor

Zdroj: YouTube.com

Co je AED a jak funguje?

Automatizovaný externí defibrilátor (AED) je počítačově řízené zařízení určené pro laiky, které je schopné analyzovat křivku EKG a v případě potřeby vede zachránce hlasovými i vizuálními pokyny k provedení resuscitace a případně i defibrilace správným a bezpečným způsobem.

Základní pokyny k použití přístroje a seznam míst, kde jsou v okolí externí defibrilátory umístěny, jsou k dispozici mimo jiné i v mobilní aplikaci Záchranka. Přesné umístění znají i operátoři tísňové linky 155.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).