Sice nevíte, komu a kam to maso při manipulaci spadlo, ale klidně si ho neumývejte. Stejně tak asi syrová kuřata nezbavujete zbytků peří (na kterých je kolikrát jasně vidět ta úžasná čistota) a nevadí vám, že na porcovaném mase jsou různé úlomky kostí apod. Maso jsem myl, myju a mýt budu. Tomu se říká hygiena.
12. 5. 2022, 12:14 editováno autorem komentáře
Dobrý den, děkuju za odpověď. Jelikož zmiňovaná E.coli je bakterie pocházející z výkalů (zvířecích i lidských), přijde mi opět poměrně logické maso omývat. Salmonelu snad mají řešit ty přísné předpisy a veterinární kontrola.
Další věc - našel jsem článek, podle kterého je možné salmonelu chytit i z nemyté zeleniny konzumované za syrova. Nebudeme tedy mýt ani zeleninu, která může být na povrchu například od hlíny?
Suma sumarum - ano, informace mám, ale to doporučení mi přijde dost neužitečné.
Dobrý den, ano, veterinární předpisy a kontrola salmonelu řeší a situace je podle všeho celkem dobrá: https://www.vitalia.cz/clanky/salmonely-je-petkrat-mene/. Pokud se v mase přeci jen vyskytne, zlikviduje ji dostatečná tepelná úprava, omývání odborníci nedoporučují na základě studií, osobní zkušenost je zde řekněme statisticky nevýznamná. LK, Vitalia.cz
Pise se syroveho masa. Je jeste mozne brat silne podchlazene maso, dovezene z Rumunska, Polska ci Brazilie za stale syrove? Jaka je vubec definice syroveho masa? I rozmrazene maso muze byt syrove, ne?....Jenze po rozmrazeni mate vetsinou na povrchu povlak, kde se koncentruji bakterie. Pak si to neomyvejte....
Dobrý den, syrové znamená tepelně neupravené. Případné bakterie zlikviduje dostatečná tepelná úprava, kdy vnitřní teplota, tedy teplota v jádře masa, dosáhne min. 75 °C. Oplachování syrového masa odborníci nedoporučují, protože při něm může docházet ke kontaminaci okolí či rukou a následnému zanesení bakterií např. na další potraviny, které se konzumují syrové, zeleninu apod. LK, Vitalia.cz
... bakterie muze znicit tepelna uprava, ale neznici to, co po nich zbyde - srazeniny a toxiny kterymi se bakterie brani, to se nevypari. Pokud pri rozmrazovani vznikne bakterialni kolonie na mase, tak jen jeji vareni vam zmeni kvalitu vysledneho pokrmu. Takze sice to nebude k jidlu, ale dodrzite jeden z preferovanych postupu. Oplachovanim zmensite mnozstvi nahromadene "zive" kultury a nasledna tepelna uprava bude ve vysledku i efektivnejsi a jidlo chutnejsi. Pokud se jedna o kontaminaci mimo dane maso, tak snad si v prubehu vareni lide umyvaji ruce a pouzivaji vzdy ciste nacini pro ruzne druhy potravin a jejich zpracovani. Doba, kdy se pouzivalo jedno prkenko a jeden nuz ci hrnec pro vsechno, je snad jiz davno pryc. Navic kuchyne uz i v domacnostech byvaji vetsi a rozdelene pro tepelnou ci studenou kuchyni. V horsich podminkach se po zpracovani masa (pred varenim) hodi okoli hned umyt. Jsou ruzne postupy a jen tvrzeni "odbornici varuji" je spise zjednodusenim pro psani clanku nez moznosti, ktere realita nabizi.