Sice nevíte, komu a kam to maso při manipulaci spadlo, ale klidně si ho neumývejte. Stejně tak asi syrová kuřata nezbavujete zbytků peří (na kterých je kolikrát jasně vidět ta úžasná čistota) a nevadí vám, že na porcovaném mase jsou různé úlomky kostí apod. Maso jsem myl, myju a mýt budu. Tomu se říká hygiena.
12. 5. 2022, 12:14 editováno autorem komentáře
Dobrý den, děkuju za odpověď. Jelikož zmiňovaná E.coli je bakterie pocházející z výkalů (zvířecích i lidských), přijde mi opět poměrně logické maso omývat. Salmonelu snad mají řešit ty přísné předpisy a veterinární kontrola.
Další věc - našel jsem článek, podle kterého je možné salmonelu chytit i z nemyté zeleniny konzumované za syrova. Nebudeme tedy mýt ani zeleninu, která může být na povrchu například od hlíny?
Suma sumarum - ano, informace mám, ale to doporučení mi přijde dost neužitečné.
Dobrý den, ano, veterinární předpisy a kontrola salmonelu řeší a situace je podle všeho celkem dobrá: https://www.vitalia.cz/clanky/salmonely-je-petkrat-mene/. Pokud se v mase přeci jen vyskytne, zlikviduje ji dostatečná tepelná úprava, omývání odborníci nedoporučují na základě studií, osobní zkušenost je zde řekněme statisticky nevýznamná. LK, Vitalia.cz